fredag 20 juli 2012

Farbror Frippes skafferi ...

... var namnet på ett barnprogram som jag älskade när jag var barn. Det handlade om en gammal farbror som hade ett helt skafferi fullt mer burkar och när han öppnade burkarna ploppade det ut sagor och filmer. Det om det. Jag måste för övrigt varna dig som läsare att det ligger en ordentlig pensionärsvarning över detta inlägg. Jag har nämligen anlagt ett burkförråd i ett gammalt kylskåp.

För några veckor sedan gav vår kombinerade kylskåp/frysbox upp, vilket resulterade i att vi hastigt och lustigt köpte ett nytt kylskåp.  Många dagar utan kylskåp mitt i varma sommaren är nämligen inget som rekommenderas.

Och så stod vårt gamla kylskåp där ute på gräsmattan och grät. Det väntade med bävan i kylfacken på sin tur till återvinningsstationen. Det hörde hur frun i huset föreslog för sin man att de skulle bära in det i uthuset, för den lilla frysen fungerade ju. Hoppet tändes i dess söndringa kompressor eller var det nu var som felet satt. Men mannen tyckte att det bara var att samla på sig skrot. Resolut stegade han iväg för att sätta för bilkärran. Under tiden stod frun och en sista gång öppnade dörrarna i kylskåpet. Nu när skåpet var tomt såg hon enkelt hur många finurliga fack som skåpet faktiskt hade. Fack som enkelt kunde sortera det ena och det andra. Och varför kunde inte ett gammalt kylskåp fungera som en förvaringspryl på samma sätt som en annan inköpt hylla. Frun log förföriskt och sa att här skall inte köras bort några gamla skåp. Här skall bäras in. För här skall fixas ett burkförråd. Mannen suckade och gav med sig. Frun skurade och putsade. Radade och fyllde. Tittade och log. Vad bra det blev! Ett varmt kylskåp fullt av glasburkar i olika storlekar och utseende. Tänk vilken fröjd att gå ut och inventera. Vad vill jag sätta äppelmoset med konjakssmak i? Hur många stora burkar har jag till vitlöksgurkorna? Vilka pyttenuttiga burkar passar till örtsaltet?

Och det gamla kylskåpet drog en lättnadens suck och med alla sina varma kylslingor omfamnade skåpet alla de vackra burkarna som placerades rad på rad.

2 kommentarer:

  1. Ja vad ska man göra av alla dessa gamla syltburkar som dräller överallt? Vi försöker råda bot på problemet genom att bygga hörnskafferi, men tror inte det räcker?! Detta var ju ett bra sätt att samla ihop burkarna åtminstone...duger bra i uthuset!

    SvaraRadera
  2. Åh, vilken härlig historia, tycker så om sättet du berättar på, liksom i din bok. Ett bra sak att ta vara på uttjänta gamla grejer och vilken överblick du fick på glasförrådet!

    SvaraRadera