torsdag 19 juli 2012

Vingården tar form

Jenk blev rastlös och började ta sig an projekt "Vingård Flemmingsbacken", ett projekt vars namn kan te sig lite smålustigt med tanke på att vi än bara har två vinrankor. Men allt börjar med drömmar och visioner

Det känns dock som att slåss mot väderkvarnar. Upp efter uthusets södervägg där vi tänkte att vinrankorna skulle trivas finfint finns det nämligen massor av åkervinda. Att utrota dem är väl nog intill omöjligt, men vi gör ett försök. Det är i sådana här situationer som den mest ekologiska människa börjar tänka på gift som ett alternativ ... Fyra skottkärror med rötter körde vi bort och eftersom vi är tvungna att ta det i etapper så lär de väl hinna sprida sig igen.

4 kommentarer:

 1. Kämpa kämpa!
  Klart ni kommer vinna mot rötter och gräs, ni måste! Annars är ju hoppet ute för vingården... och hur skulle det se ut? ;-)

  SvaraRadera
 2. For en intressant og nyttig blogg jeg fant:-) Deg blir jeg nok å følge fremover. Klem:-)

  SvaraRadera
 3. Jodå, det går att utrota åkervinda fast det inte verkar så ibland. Tror ert idoga arbete säkert ger utdelning i långa loppet. Bönderna sprutade alltid sina åkrarna mot åkervinda förr så den har verkligen ökat nu och sprider sej tyvärr ohämmat. Är uppfödd på ekologisk mat och odling så det där med gift tänker jag aldrig på men jag kan förstå ilskan.

  Att anlägga en vingård låter härligt, är det staket-druvor eller "vanliga" druvor plantor ni har?
  Jag har problem där, därför att staket druvor tål ganska hög kyla på vintern(bra) men är kalk skyende. Regnvatten gäller såklart men jag har mkt kalkrik jord som måste bytas ut ganska ofta. Vanliga druvor älskar ju kalk men är mera känsliga för köld - 2 st vanliga druvsorter, grön och blå har dött de senaste 5 åren ute hos mej. Äger en staket druva nu av märket Zilga, lettisk, men den är bara 2 år :D

  SvaraRadera
 4. Tack för peppningen! Hönorna har hittat till vinträdgården och ligger och solar / sandbadar i jorden så de är duktiga på att hjälpa till med "trädan".
  Vad kul Åse-Lill att du har hittat hit! Hoppas du kommer att trivas!
  Rosalill, de tre rankorna som vi har i växthus och orangeri är Supaga och Zilga. De som vi nu planterat utomhus fick vi som sagt av en farbror och där kom jag mig inte ens för att fråga vad det var för sort. Skall bli intressant att se om det funkar.

  SvaraRadera