tisdag 14 augusti 2012

Buljong

För en tid sedan gjorde jag eget örtsalt och kanske det är det man vanligtvis tänker på, att man torkar örter, men det finns också annat man kan prova på att torka.

Idag har jag torkat gul lök, röd lök, persilja, bladselleri och morot. Denna gång tänker jag testa att göra eget buljongpulver. Därför har jag inte använt lika mycket salt utan 1 ½ msk salt per 4 dl "geggamoja" tror jag blir passligt.

2 kommentarer:

 1. Kan du inte berätta lite mer hur du gör när du gör buljong? Hur torkar du grönsakerna? Och hur mycket behöver man?

  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan jag göra det! När jag plockar så plockar jag bara. Det får bli så mycket som det blir. Det är ju bara att reglera mängden salt sedan efter hur mycket eller hur lite man plockat. Jag har ingen mixer utan jag kör allt genom minsta hålen i en elektrisk köttkvarn. Så rör jag ner saltet i förhållandet 1 ½ msk salt per 4 dl "grönsakssmet". Jag kanske måste salta typ soppan sen, men det gör jag hellre än gör buljongen för salt. Så brer jag ut smeten på en ugnsform och låter den torka i ugn på svag värme typ max 100 grader i flera timmar tills allt är jättetorrt. Jag brukar ha plåtarna i köket och sätta in dem i ugnen alltid när jag värmer upp den eller den svalnar av när jag gräddat något annat. På så vis tar jag tillvara restvärmen. När allt är jättetorrt så stöter jag det fint i en mortel och sätter i en burk med tätslutande lock. Du kan även titta här: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kryddor/G%C3%B6ra_eget_%C3%B6rtsalt

   Radera