tisdag 21 augusti 2012

Hjälp att hjälpa

Jag tycker att det är varje människas skyldighet att hjälpa andra människor som har det svårt. Jag vet, det låter präktigt och jag är verkligen ingen moder Theresa, men ibland lyckas man hitta sätt som fungerar väldigt enkelt och bra. En del av er kanske minns rågbrödshjälpen som jag skrev om tidigare.

Jag har alltid tänkt mig att jag skulle vilja åka med en hjälpsändning till ett fattigt land. För en tid sedan fick jag chansen och tog den inte. Jag tror inte att jag skulle ha något problem med att möta fattigdom, men jag vet inte hur jag skulle reagera när jag kommer hem. Hur jag skulle kunna rättfärdiga mitt eget liv och min egen konsumtion när jag vet att det finns de som har det så svårt. Att min nya vinterjacka istället borde få bli pengar till en insamling. Och vad är jag för människa som undviker att åka för att med gott samvete kunna fortsätta mitt eget liv? Nåja, jag har funderat och tänkt och skämts över mig själv, men egentligen inte ångrat mig att jag inte åkte. Det måste ju gå att hjälpa på olika sätt. Att på sitt eget sätt dra ett strå till stacken?

Så jag beslöt mig för att ta emot grejer i vårt garage för en organisation som heter Hoppets stjärna. Det är en organisation som jag själv tycker gör väldigt mycket gott och som jag själv gärna stöder. Det enda jag gjorde var följande:
1. Skrev ihop en kort text om att vad jag tog emot, när, var och till vem det gick
2. Satte ut texten på FB och bjöd in vänner som i sin tur fick bjuda in vänner.
3. Kopierade 5 lappar som jag satte upp på anslagstavlor här runtom i byarna.
Nu hade det gått kanske en halv timme
För att få det så smidigt som möjligt hade jag bestämt att jag bara tar emot saker under en kväll, i två timmars tid. Jag hade även hört mig för med organisationen så att de kunde hämta sakerna följande morgon. Min uppgift var alltså att förvara sakerna i 12 h.
4. Vara tillgänglig vid vårt garage i 2 ½ h. Prata med människor. Se nya ansikten. Hjälpa till att bära.
5. Följande morgon hjälpa till att fylla bilen i 1 h.

Summa summarum, jag satte 4 h på detta. Väldigt lite tid av mitt liv och dessutom tid som blev väldigt rolig. Det dök upp över 40 familjer och vi fick garaget fullt av saker som kunde få ett nytt liv, i ett nytt hem, i ett nytt land.

Jag skriver inte detta för att försöka visa att JAG gör något bra, utan för att visa hur enkelt det är för DIG att hjälpa. De flesta människor vill hjälpa bara de enkelt får möjlighet till det. Att ordna denna möjlighet är även ett sätt att hjälpa. Det visade sig att många redan hade massor med saker ihoppackade som de ville ge, men att de inte visste var det skulle vända sig. Så det blev hjälp på många olika sätt : )

3 kommentarer:

  1. Håller med föregående talare! Mycket inspirerande! =)

    SvaraRadera
  2. Det är så roligt att se att du agerar och inte bara lämnar vid en hjälplös tanke utan omformar den till en hjälpande handling. Att skriva ner receptet är också väldigt bra, att ta saken ännu ett steg. Hurra så bra!

    SvaraRadera