lördag 25 augusti 2012

Någon som vet ...

... vad det här är? Eftersom jag vet att jag har många trädgårdsintresserade läsare av min blogg kastar jag ut en rättfram fråga. Det är nämligen så här, att jag i sommar i kruka har odlat både äkta ananaskörsbär och den andra varianten gyllenbär.  För någon månad sedan såg jag något i etta hörnet av min rabatt som inte direkt såg ut som ett ogräs, men inte heller var en perenn som det var mycket att hurra för. Små oansenliga blommor och kraftigt bladverk. Till saken hör att  rabatten ifråga är en skilsmässorabatt, jo det är sant, efter skilsmässan ville inte mannen längre ha kvinnans rabatt så han kom med blommorna på en släpkärra hit. Så kan det också gå. Därför vet jag inte riktigt vad som finns i rabatten. Kommer upp lite olika blommor från år till år.
Åter till sak. Såväl blommor som blad liknar väldigt mycket gyllenbär och nu har de också börjat få sådana fröställningar! Men de kan väl inte växa vilt, eller? Jag minns att jag i rabatten ifjol hittade fröhus som låg på marken och trodde att det var misslyckade japanska lyktor. Varför jag trodde det vet jag inte riktigt för de var varken oranga (svårt ord att stava) eller var något som tidigare hade funnits i min rabatt.

Så nu vet jag inte om jag vågar smaka. De kanske är giftiga. Men de verkar sprida sig bra. Tänk vad häftigt om vi kan bli självförsörjande på gyllenbär : )

5 kommentarer:

 1. Jag har physalis i min glasveranda och de har likheter MEN mina har gula blommor och är väldigt höga. Jag har toppat dem flera gånger då de slår i taket ;) gyllenbären blir väl inte så höga, eller? Hoppas någon kan komma med lugnande besked gällande ev giftighet. Mina physalis är klart godare än de man kan köpa, men som sagt de tar plats :)

  SvaraRadera
 2. Liknar lite "judelyktor", vet inte om dom heter så :)
  Fröhöljet el blommorna blir röda framåt hösten och går bra att torka som dekoration...inget ätbart på den plantan men är en dekorativ perenn!

  SvaraRadera
 3. Jag var förbi hos min granne i går och hon har japanska lyktor i trädgården. Min äldsta lille kille var på g att plocka ett hölje undrandes om han fick smaka... De såg ut precis som dina. Jag skulle gissa att det är japanska lyktor.
  Ha det fint!
  Kram.

  SvaraRadera
 4. Helt klart japanska lyktor som är en perenn och också nästan kan bli ett ogräs ;0) Säkert släkt på något vis med gyllenbär som du måste sätta varje år, de klarar ej kylan speciellt bra. Japanska lyktorna passar fint i torkade buketter om hösten, naturligt vackra.

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för svaret. Det var som jag misstänkte. Och när man vet vad det är så går det ju enkelt att googla :)
  "Japanska lyktor, Physalis alkengi, speciellt blad och omogna frukter innehåller solanin, samma ämne som finns t ex. i grön potatis. Den har irriterande egenskaper. Mogna frukter däremot är ätliga även om de inte är särskilt goda." Och vad bra att veta att de nästan kan bli som ett ogräs, då kan man riva upp med gott samvete.

  SvaraRadera