fredag 3 augusti 2012

Ringblomsolja

Ut och plocka ringblommor! Både blommor och blad! Sedan sätter du dem i en korg för att torka några dagar (de behöver inte bli helt torra). Därefter sätter du dem i en glasburk och häller över ekologisk olja. Jag brukar använda inhemsk rypsolja, men olivolja går säkert också bra. Låt oljan stå i fönstret i ungefär en vecka. Dock inte i gassande sol.

Nu har du en ringblomsolja som är perfekt som ingrediens i ringblomssalva. En salva jag använder till mycket. Den är perfekt när du vill ta bort mascara, men jag använder den även till nattcreme några gånger i veckan. Annars använder jag ingenting och om jag får skryta lite så tror folk ofta att jag är yngre än jag är : )

Ringblomssalvan är väldigt enkel att göra. Du tar en bit bivax (hur du renar bivax skriver jag om en annan gång) som du smälter över värme. Mät upp ca 10-15 % bivax och resten ringblomsolja i en kopp.  Häll tillbaka innehållet i koppen till kastrullen över värmen och vispa ihop till en klar vätska. Häll över vätskan i den burk du vill ha salvan i. Låt stelna. Klart! Vill du ha en hårdare salva, typ läppsalva, så sätter du en större proportion bivax. Salvan står sig i rumstemperatur länge. Min ringblomssalva har jag haft i över ett år och den har inte ändrat. Blir den dålig så härsknar fettet och det känner du bra på lukten.

Vill du spara din ringblomsolja så häller du den i en glasflaska och förvarar mörkt och svalt (inte kylskåp) tills du skall använda den. Ett litet obs! De kärl och redskap som du använder till bivaxet och salvan är det bästa att du inte har tänkt använda till något annat sen. Bivaxet är lite svårt att få bort. Fixa därför ett litet verktygskit som du använder från år till år.

8 kommentarer:

  1. Jag är också på gång att göra ringblomssalva för första gången och det ska bli jätteroligt. Täckvaxet från ramarna som A har slungat har jag smält och gjort rent och ska använda sedan. Och ja, jag upptäckte att det är bäst med ett "eget kit" bara för vax. Med riktigt hett vatten och Yes fick jag bort vaxet. Hoppas bara att det inte har satt sig i ledningarna :-/
    Läste hos dig att ni också är relativt nya på bin. Vi har två samhällen tills vidare men vem vet, kanske får A blodad tand. Det är ju så roligt med egen honung och kan man sälja är det ju också roligt.
    Nu är vi i gång med att röra honungen innan den ska tappas upp på burkar. Tre veckor ska det röras, dagligen sedan är det klart. :-)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Det är tredje året vi har bin, men lär oss ständigt nya grejer. Ibland via misstag, men så är det ju i livet. Den senaste honungen vi tog rörde vi bara en vecka, men det beror ju på från vilka blommor/växter som honungen är samlad. Rör man den för mycket så finns det risk att man slår sönder druvsockerkristallerna i honungen och då kan den skikta sig efter en tid. En hel vetenskap med andra ord : )

    SvaraRadera
  3. Känner man att man inte har någon kastrull eller kopp man vill förstöra eller göra ett kit av så går det ju bra med folieformar också. Antingen sådana där 0,5 liters som man kan göra morots- eller kållådor exempelvis i, eller så mindre muffinsformar, beror ju på mängd givetvis. Fördelen med de här är ju att man kan forma små pipar av dem då man ska hälla vätskan i den kopp eller hylsa man ska ha dem i. En fördel då man gör läppbalsam och hylsorna är så smala :)

    SvaraRadera
  4. Var köper du sina små glasburkar? De som finns på bilden där uppe? Försöker hitta på nätet, men lyckas inte riktigt....

    SvaraRadera
  5. Hej! Ja, det är jättesvårt att hitta burkar! Jag brukar samla på mig på loppis när jag råkar få syn på någon. De bruna burkarna är köpta på loppis, men de vita är faktiskt nya. De är köpta i den danska butiken TIGER (finns åtminstone även i Malmö), men dess sortiment brukar variera ganska mycket från gång till gång så jag tror knappast att de har burkarna längre. Tyvärr!

    SvaraRadera
  6. hej!
    varför skall man ej förvara oljan i kylskåp? jag har olja med torkade ringblommor i som stått sen juli som jag tänkte göra salva på....snyft...
    mycket tacksam för svar
    mvh lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta!

      Nu skall du inte gråta. Jag tror inte något hemskt har hänt utan du kan säkert jättebra använda den, men överlag tål oljor att stå i sval rumstemperatur och då hålls de ju i rätt konsistens.

      Så kommer till exempel ett expertutlåtande från den eminenta tidningen Aftonbladet:

      Förvara alla oljor mörkt.
      De flesta matlagningsoljor – utom olivolja – kan stå i kylen. Då håller de bättre.
      Å andra sidan: Är du en hyfsat flitig matlagare och köper en hel eller en halv liter i stöten så hinner inte oljan bli härsken i köksskåpet heller.
      Förvara alltså inte olivoljor i kylen. De kristalliseras. De smälter visserligen igen men oljan lär inte må bra av upprepad stelning/smältning.
      Ställ bara kallt om du ska förvara oljan riktigt länge.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.