måndag 6 augusti 2012

Rödbetssoppa

Nu är det en vecka kvar tills årets projekt självförsörjning drar igång. För er som inte vet vad projektet innebär kan ni läsa här. För tillfället håller vi på och provar olika recept som vi kan överleva på.

I år är det första året jag odlar egna rödbetor. De har lyckats jättebra och därför prövar jag bland annat ut recept på rödbetor. Först ut i tur var rödbetssoppa. Gott, gott, tyckte alla. Så åtminstone denna soppa kommer vi att äta en del av under den kommande månaden.

Förresten, är det någon som vill hänga på årets självförsörjningsmånad? Erfarenheter, magkurr, inspiration och recept kan utbytas : )

Rödbetssoppa

3 mellanstora rödbetor
1 ½ liter köttbuljong (vatten och buljontärning)
2 råa potatisar i bitar
3 hackade tomater
2 msk olja
1 tunt skivad lök
1 skivad morot
5 dl finstrimlad vitkål
saften av ½ citron
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
salt och peppar
dill och persilja

1. Koka rödbetorna med skal på tills de blir mjuka, skala dem i kallt vatten och strimla dem
2. Koka upp buljongen. Läg i potatisen och tomaterna. Koka försiktigt i ca 15 minuter, tills potatisen börjar bli klar.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt löken och moroten och låt de svettas under medelhög värme i ca 5 minuter. Tillsätt kålen och stek vidaren tills kålen mjuknar. Lägg allt i buljongen tillsammans med potatisen.

4. Tillsätt rödbetsstrimlorna, citronsaften och tomatpurén. Sjud i ca 10 minuter till.
5. Strö den finhackade vitlöken över soppan och servera.
6. Hacka dill och persilja över och servera


Källa: Frälsningsarméns soppbok (2000)
Tänk! Hela familjen åt av soppan i två dagar och den kostade oss max 1 € (citronen är dyrast).

4 kommentarer:

  1. Hej och hallå,
    din soppa låter jättegod så den måste jag testa snarast. Men du, inte menar du i slutet av receptet att den ska sjuda i ca 10 timmar till, ca 10 min till ska det väl va? Inte mycket näring kvar i den soppan annars eller hur?
    Har också en fråga på ett receptet i din Lev mer bok. Vad är jästbröds mjöl? Det måste finnas under ett annat namn här i Sverige men vilket....?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå, hallå!

      Naturligtvis menar jag minuter. Tack för att du hojtade till. Ja, vad kan jästbrödsmjöl tänkas vara? Någon som vet? På paketet står det så här:

      Ingredienser: ekologiskt odlat vete. Mjölet är malt av skiktet mellan skalet och kärnan. Så lite hälsosammare vetemjöl med andra ord. Men det är inte spelt (dinkel) för det har vi också en skild sort för.

      Radera
  2. Ett tjockt lager grovsalt (som kan återanvändas) läggs på botten av en ugnsform. Små betor (med litet skaft och svansen kvar för att behålla färgen) borras ner i bädden och får mjukna i ugnen (ca 175-200) tills de är mjuka som kokt potatis. Äts med kall sallad, kokta ägg och gott smör, kanske vitlökssmör. Hos oss kallas dessa betor för råttsvansar. Ni kanske märker varför. Saltet stelnar, men kan krossas pånytt när det svalnat. Det ger sälta åt betorna och är vackert vid serveringen. Smaklig spis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria! Det skall vi verkligen prova. Och vad bra att det innehåller ägg. Så får vi användning för dem också : )

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.