söndag 23 september 2012

Äppelchipsmaskin

Efter äppelmos och äppelmust är det dags att göra äppelchips. För att göra det så enkelt som möjligt så byggde vi en maskin : )

Det som behövs är några rundstavar, två snören och två krokar. Enkelt och billigt. Jag hade svårt att få tag i rundstav, därför köpte jag en billig taklist som Jenk delade och sågade i bitar.Se bara till att det är obehandlat trä. Eller så tar du barken av pinnar som du plockar själv.

Vi har placerat vår äppeltorkare ovanför vedspisen så att vi kan ta tillvara den sköna värme som börjar sprida sig nu under mörka höstkvällar.

Och äppelchipsen ... de blir så söta och goda. När de är torra är det bara att förvara i korgar eller i papperspåsar och ta fram när sötsaksbegäret blir övermäktigt.

8 kommentarer:

 1. Fyndigt. Och vilken underbar vedspis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia! Det är lite kul att du säger det för vi är själva jättetrötta på den. Funderar på att fixa om den. I och sig har vi tänkt på det i tio år utan att något har hänt. Den byggdes delvis av min svärfar som inte tyckte att han behövde fråga oss hur den skulle se ut eftersom han själv hade så bra idéer, ha ha.

   Radera
 2. Aaaa, det har jag inte gjort i år. Måste erkänna att jag har inte tagit reda på äpplena i någon större utsträckning i år. Mycket har gått till spillo, till hönsen och komposten. :-/ har inte hunnit med... Men så är det ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så måste det få vara. Och så får man bara försöka mota bort känslan av att man borde : )

   Radera
 3. Rundstav = räfsskaft som kam köpas i "lösvikt"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, egentligen inte : ) De är så grova. Jag tror det kan vara svårt att få fixat räfsskaften till rätt diameter. Trots att man sågar dem mitt itu så blir de för grova. I så fall borde man nästan lyckas med att fixa dem i tre eller fyra delar.

   Radera
 4. Åh, denna idé vill jag stjäla! Vi har lite ont om utrymme att hänga upp dylika stavar, men månne jag inte kommer på nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En svamptork är ännu effektivare, speciellt om man inte köper en utan bygger en enkel själv :

   http://www.utsidan.se/cldoc/hur-man-bygger-en-tork_7448.htm

   Radera