lördag 29 september 2012

Plocka trattkantareller

Egentligen tycker jag att trattkantareller är den roligaste svampen att plocka av den anledningen att den är så lätt att förvara. Jag torkar den helt enkelt och så är det så lätt att slänga ner en näve torkade trattisar i såsen, grytan eller smeten till köttfärslimpan.

Bloggen 'Lamm på en höft' har receptet på världens godaste gryta. Jag har modifierat den lite för att passa mitt skafferi och fixar till den så här: fårkött, lök, soja, calvados, vatten, salt och peppar. När köttet kokat mört slänger du i en näve torkade trattkantareller och låter koka med en stund. Före serveringen rör du ner en burk creme fraiche.

De som följt min blogg eller läst min bok känner kanske till att det vilar en kantarellförbannelse över mig. Tyvärr gäller den även trattkantareller. Men min vän Tessa brukar förbarma sig över mig och ta mig med på svampfärd. Sanningen är den att hon själv har så många ställen att hon inte orkar plocka alla. Ja, olika falla livets lott. Så nu har jag plockat trattkantareller och lärt mig att det bästa stället att hitta trattkantareller på är i en sluttning där det växer granar och husmossa.

Trattkantarellen känner du enkelt igen eftersom den har gul stam, skivorna går ner på stammen och stammen är ihålig. För den som kan sina svampar finns det egentligen inga förväxlingssvampar, men är du osäker rekommenderar jag att du första gången tar med dig någon som kan visa dig svamparna. De är svåra att få ögonen på och det finns många bruna svampar. Men när du en gång har lärt dig så är det enkelt att känna igen dem. Nu skall jag ut och söka egna ställen!2 kommentarer:

 1. Jag har upptäckt att jag helt enkelt har olika "glasögon" på när jag är ute och plockar svamp. Senast vi var i skogen hade jag glasögonen för kantareller på. Vi stod på en plats och jag scannade runt mig efter kantareller. Av någon anledning ändrades plötsligt skärpan och jag insåg att vi stod i ett hav av trattisar. Är jag ute och letar trattisar kan skärpan plötsligt ändras och sedan ser jag bara trumpetsvamp överallt. Att se flera olika sorter på en gång, det kan vara svårt det.
  Ha en härlig söndag :-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha kanske det är därför som jag aldrig hittar någon svamp. För att jag har samma glasögon på mig hela tiden. Men tar jag av dem så ser jag ju ingenting : ) Skön söndag till dig med! Själv har jag bilen ut på en åker sedan i går morse (är på en marknad) och det har regnat massor inatt. För en stund sedan blev det förbjudet att parkera på den åkern. Så västnyland, kanske det här blir min nya boningsort ...

   Radera