tisdag 2 oktober 2012

Meningsfull fritid

För  lite mindre än ett år sedan höll jag en föreläsning om självförsörjning i en stad här i närheten. Någon ställde mig frågan om det lönar sig att ha egna höns, d.v.s om det blir dyrare att köpa mat till dem än att köpa ägg från affären. Vi diskuterade det här en stund, vad egna fina hönor ger och tar och något som en av deltagarna sade har fastnat i mitt minne och är något som jag tänker på nu som då.

Den mannen hade nämligen räknat ut att det blev ganska plus minus noll med egna höns om man tänker på pengar, men han fortsatte att varken det ekonomiska eller det ekologiska var orsaken till varför han hade höns. -Nej, det är för att jag vill ha en meningsfull fritid. Jag vill känna att min fritid går till något annat än till att titta på tv och sitta framför datorn. Så bra och så sant!

Ibland när jag berättar om vårt projekt självförsörjning och vår livsstil så känner jag att folk måste försvara varför inte de gör som vi. Dra fram att det här inte minsann är något som passar de flesta (som jag tror). Eller så är det kanske inte alls vad de menar med sina frågor, utan de kanske bara är nyfikna. För påstående nummer ett lyder nästan alltid, det här blir ju väldigt svårt om man inte som ni bor på landet. Jo, det blir svårare, men inte en anledning till varför man inte till en viss del kan tänka självförsörjning. Trots att vi bor på landet är vi ju inga bönder utan vi försöker utnyttja den lilla markplätt vi har till att ge oss många olika saker. Men på en liten radhustomt, kolonilott eller balkong kan man faktiskt göra ganska mycket. Och det finns svamp i skogen, gratis frukt och bär i många trädgårdar, mjöl till brödbakning i affären, grejer i skafferiet till hudvård, man kan dela med andra etc.

Sedan den andra frågan är nästan alltid hur vi hinner och påståendet att det bara går att leva så här om man inte jobbar heltid. Och visst, vi kanske lever så här för att inte behöva jobba heltid, men inte tar det mycket tid. Trädgården har ju sina jobbtoppar, men annars sköter den sig själv. Djuren (och då har vi ju ganska många) tar kanske max 1 h per dag. Max. Och det är väl kanske här som jag ibland brukar tänka att vårt sätt att leva även ger mig en meningsfull fritid. Dessutom behöver jag inte sätta tid på att röra på mig eftersom jag rör på mig i trädgården. Jag kan umgås med min man eller med mina vänner när jag rensar ogräs eller plockar svamp. Så inte heller det är ett argument som jag köper för att det skulle vara svårt att leva så här.

Nej, det är väl snarare det att man tänker att självhushållning är en hel livsstil som skall sväljas med hull och hår. Men varför det? Det går väl att tänka självhushållning till 20 %? Att man bestämmer att brödbakning är min grej och så kör man på det. Eller att ett litet växthus verkar ju roligt och så är det vad som får representera självförsörjningen i ens liv. Och så får det undan för undan växa, ta mera plats, bli mera medvetet, hitta sin egen form. Bli mera meningsfullt.

4 kommentarer:

  1. Hej! Jag var på väg till Smaka på västnyland på lördagen för att höra på dig, men kom tyvärr en halv timme för sent... Så synd, det hade varit hemskt inspirerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch! Hoppas vi träffas någon annan gång.

      Radera
  2. Tycker det här är så mitt i prick. Jag har en delad odlingslott (tillsammans med två andra hushåll), och jag tror att vi går mera på minus än på plus om man bara ser till det ekonomiska. Men: det finns en oerhört tillfredsställande känsla i att ha haft skördefest med sina odlingskompisar och ätit soppa på jordärtskockor man odlat själv och pumpapaj på pumpa man odlat själv. Och man har odlat dem utan att lämna Helsingfors, fast man bor i en hyreslägenhet i ett höghus. Och så brukar jag tänka på det där jag läste om att den bästa miljögörningen man kan göra är att odla något som man sedan äter upp. Det är dessutom väldigt avstressande att gräva i jorden, ett billigt sätt att rensa huvudet efter jobbveckan.
    Så, än så länge är det en hobby som kanske inte direkt minskar matkostnaderna men som ger en massa annat på vägen, inte minst lärorika erfarenheter. Som att det plötsligt fanns vitlök i jorden trots att allt såg dött ut ovanpå. Eller att det inte är en bra idé att odla bönor i Helsingfors om man inte sätter upp kaninstängsel omkring dem.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.