tisdag 20 november 2012

Hur värma huset?


Termometern börjar sakteliga krypa neråt och vi vet vad vi har att vänta oss. Precis som varje år den här tiden börjar Jenk fundera på det här med uppvärmning av huset. Även här vill vi försöka klara oss med så lite köpt el och värme som möjligt. Som det är nu har vi golvvärme i två badrum och ett litet kök, helt enkelt av den anledningen att vi har golvklinkers i de rummen. För övrig klarar vi värmen genom att elda i två gamla kakelugnar och en vedspis. Så har vi förstås också möjlighet att sätta in elektriska värmeelement om det blir jättekallt, men det gör vi nästan aldrig.

Det här sättet att elda upp vårt hus funkar relativt bra, eftersom vi är hemma nästan hela dagarna och kan hålla fyr i spisen, men visst blir man ibland trött på att ständigt peta in en pinne i brasan + all ved som skall kånkas in. Dessutom är ju Jenk ingenjör vilket konstigt nog resulterar i att han ständigt befinner sig i ett tillstånd av skissande, funderande, räknande, planerande, byggande, konstruerande. Vi byggde ju om vår gamla bod till ett utrymme där vi skulle kunna sätta in en stor värmepanna och via en kulvert få in värme i huset. Då främst med tanke på att kunna elda effektivt och med tanke på att vi om några tiotals år kanske inte längre orkar klyva och bära på samma sätt som nu. Men den boden blev ju plötsligt till honungeri, när Jenk beslöt sig för att bli yrkesbiodlare. Men nu har vi nya planer på gång. Vi skall lägga in en kökspanna.

Det säger i och för sig mig inte så mycket, eftersom det är jätteovanligt, vad vi känner till i alla fall, att ha en kökspanna här i Finland. Medan jag förstått att det är mycket vanligare i Sverige. Jag har aldrig sett en kökspanna faktiskt. Jag är lite rädd för att de är väldigt fula, men det som är skönt med Jenk är att han är väldigt estetiskt lagd, varför det sällan brukar dyka upp fula saker i vårt hus.

Här är tanken att vår kökspanna skall komma. För några år sedan gick Jenk på murarkurs och skall nu mura om vår spis så att det liksom blir i vinkel. På ena sidan blir det fortsättningsvis vedspis (den överger jag aldrig!) och på andra sidan en kökspanna. Så söker vi med ljus och lykta efter gamla, vackra värmelement. För kökspannan är ju vattenmantlad, vilket innebär att vattnet värms upp och lagras i en ackumulerande varmvattentank (som får ett eget lite värmeisolerat rum på utsidan av huset) för att sedan via rör gå ut till husets element. Vi kommer även att tänka på att de rum där vi har golvvärme värms upp extra mycket, för att få ner elförbrukningen där. Och så får vi eget varmvatten. Plus att vi på sommaren kör systemet med solpaneler. (Även här är jag lite skeptisk. Är inte även de väldigt fula?). Ytterligare en fördel är att ifall vi köper en ny panna minskas utsläppen rejält jämfört med ur vedspisen, men det är lite svårt att hitta någon snygg.

Vi har nämligen relativt fri tillgång till ved. Dels har vi köpt ett pyttelitet skogsskifte för att hålla oss med ved och dels brukar Jenk få gallra och ta ved ur skog som behöver gallras. Ved mot jobb liksom.
Det kommer säkert att bli fler rapporter vartefter projektet framskrider, men är det någon som läser bloggen och använder en kökspanna så får ni gärna höra av er med tips och råd.

11 kommentarer:

  1. Hej!
    Som det låter på ditt inlägg, så låter det som om ni eldar i era kakelugnar mest hela tiden? Stämmer det? Om det stämmer, så förstår jag att ni tycker att det är arbetsamt och går åt mycket ved för att hålla huset varmt.
    I en kakelugn så ska man elda få och små brasor (hoppas att det här inte låter som en dålig uppläxning, för det är det inte, vi har blivit upplärda hur man använder kakelugn/rörspis, efter en vinter med ett evigt bärande och eldande i rörspisen)
    Vi tänder en liten brasa på morgonen, så fort elden brunnit ut, efter en 1/2h - 1h, så stänger vi luckor och spjäll helt och hållet. Under den tiden så hinner Kaklet/teglet värmas upp. På kvällen gör vi en lika liten brasa, väntar på att det bara ska vara glöd, stänger om den och låter värmen acku

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppläxningen : ) Jo, i kakelugnarna eldar vi också 1-2 gånger per dygn beroende på temperatur, men ändå om det är riktigt kallt så vill det bli kyligt på morgonen trots att vi eldat kvällen innan. I vedspisen i köket eldar vi mest hela tiden.

      Radera
    2. (Sorry, min padda slutar ta emot text helt plötsligt)
      ......ackumuleras i stenarna.
      Angående kökspanna så hade vi en i vårt förra hus. Den var verkligen inte ful. HERGOM, ett spanskt märke. En kökspanna med tillhörande ackumulatortankar, fungerade väldigt bra, men här gäller också att lära sig elda rätt ( Vilket aldrig mina svärföräldrar gjorde, de har nu installerat någon annan sorts värme)
      Vår hergom började inte skicka vidare vattnet för ens det var 84° varmt. Fram tills dess, så stormeldarman, gärna billig ved(byggrester). När vattnet i "Lilla acktanken" är varmt, så drar man ner på eldningen, glödeldning. När "stora Acktanken är varm, då räcker det med en liten morgonbrasa och kvällsbrasa, dock så måste man nästan alltid stormelda för att få upp vattnet i 84°.
      Problemet med Hergomen (Kökspannan) var vid de fåtal strömavbrott vi hade.

      Radera
  2. (Jag får inte backa med min padda, då vägrar den helt enkelt)
    Vid strömavbrotten så slutar vattenpumpen att gå, så då fick vi vatten i hela källaren!

    SvaraRadera
  3. Nu ska jag varken backa eller göra radbryt. Och jag ska inte skriva mycket mer, men, jag rekommenderar kökspanna, ni kan ju vid strömavbrott använda era kakelugnar och antagligen så är ert hus dragigare än vårt eller så blåser det mer där ni bor! För ni gör ju helt rätt!
    Ha det gott
    //Monzan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen att störa igen, men har du läst om "Luftsolfångare"? Vi ska bygga två i vår och testa!

      Radera
  4. Hej Maria,
    jag har just en sån liten kamin i vardagsrummet som värmer boilern, dvs. varmvattnet och golvvärmen. Funkar bra, men kräver ganska mycket ved, för att komma upp till en temperatur då vattnet börjar cirkulera. Och elavbrotten är ett stort minus, för då kan man inte använda den.
    Mina goda vänner har just en sån kökspanna som ni har funderat på och värmer huset med den. De är nöjda med den. Men de har samma sak med elavbrott. Då drar de ut glödande kolen ur ugnen i en plåthink, för att inte det ska börja koka i vattenrören.
    Jag har sett massivugnar som kan värma hela huset med 2 brasor per dag. På finska kallas de vähäpäästöinen massiiviuuni och Heikki Hyytiäinen är arkitekten/muraren som forskat mycket i ämnet. Man brukar även kunna mura in ett vattenelement som värmer boilern. Och helt utan circulationspump (vad jag har förstått). Det fanns en artikel om en sådan ugn i Kloka Hem i vintras tror jag. Och här en link till en artikel om arkitekten Kati Juola som planerat sitt ekohus med just en sådan massivugn. http://www.luomura.com/talotarinoita/arkkitehdin-ekotalo/
    De klarade många dagars elavbrott i julas utan problem. Hade varmt hus och varm mat alla dagar.
    Välkommen och kolla in min vattenvärmande kamin.
    h. Erika

    SvaraRadera
  5. Vi har enbart kökspanna(med elpatron som går igång om det blir kallare än 15 grader inomhus)utan acc.tankar. Under tidigare år så har jag arbetat på hemorten och deltid så jag har kunnat elda regelbundet i den(åka hem på lunch och elda osv.) och vi har klarat oss bra med den. Nu arbetar jag inne i staden men det funkar i alla fall även om elpatronen får jobba lite mer(riktigt kalla dagar). jag gör upp eld direkt när jag stiger upp och sen så lägger vi in innan vi åker till våra jobb ca 1 timme senare, barnen lägger in igen ett par gånger innan de går till skolan, sen när de kommer hem så gör de upp eld, de är 9 och 12 år gamla :-). När vi kommer hem så har de oftast elden igång och så eldar vi vidare på kvällen och så får pannan vila under natten och sen så kör vi igång igen på morgonen.
    Vi har ett gammalt system med grova rör så även om det blir strömavbrott så funkar det att elda för oss genom att vattnet cirkulerar av sig själv.
    Det finns väldigt fina kombipannor numera, d.v.s. det är kombinerade kökspannor/vedspisar så det går både att elda för värme och matlagning. När vår panna ger upp så blir det en nyinvestering i en sådan. De är inte heller speciellt dyra, kostar mellan 20-30-tusen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att det funkar. Problemet just nu är att vi inte hittar någon som vi tycker är snygg! Låter som ett lyxproblem, men vi kan inte titta på något vi inte tycker är vackert. Antingen är de för "klumpiga" eller så är det för mycket "krom och lull-lull". Nu funderar vi faktiskt på en vattenmantlad kakelugnsinsats istället som skulle fundera på samma sätt. Hmmm...

      Radera
  6. Skulle vara kul att veta vad ni bestämde er för sen!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev det här

      http://levmerpamindre.blogspot.fi/2014/03/sjalvforsorjande-pa-varme.html

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.