torsdag 1 november 2012

Kaninungar

Det prasslar i höet. Vi vet att något är där, men vi vågar inte titta. Spänt går vi och väntar medan det som prasslar blir större och större och till sist ger de sig till känna. Kaninungarna! Eivor har fått ca sju ungar och Viola tror vi har fått åtminstone åtta.

Tror säger vi eftersom vi inte vågar titta så noga och sprida vår lukt i boet.  Eftersom vi försöker fixa en så bra tillvaro som möjligt för våra kaniner, med stora burar där de själv kan välja mellan att vara ute eller inne är det inte världens enklaste att få jättetama kaniner. När vi kommer in, skuttar de ut och tvärt om. Men så skall det väl få vara. Men snart, snart vågar vi nog ta i dem. Söt, sötare, sötast. God, godare, godast? Ja, det återstår verkligen att se om vi ror i land med det här...

8 kommentarer:

  1. Skall ni äta kaninerna? Ähum. Vet inte ifall det är fräckt att fråga men visst kan man ju äta kaniner?

    SvaraRadera
  2. Jo, så är tanken. Om vi fixar det.De kaniner vi har är köttraskaniner och används till mat. Inom vissa kretsar är det helt naturligt har jag förstått : ) Problemet är ju att de är så gulliga. Som det är nu så äter vi ju våra får, våra tuppar och våra kalkoner. En och annan älg slinker också ner. Demokratiskt sett som borde det ju inte vara mindre synd om dem.

    Å andra sidan med den här takten (med tanke på antalet kaninungar) så tror jag att man ganska snart inser att det inte är hållbart att ha så många kaniner. Och någon direkt personlig relation till dem får vi ju inte heller. Dessutom om man skall äta kött är ju kaninkött ett relativt hållbart alternativ. De äter gräs, vilket gör att de inte tär på "naturen" ha ha, de växer snabbt och de förökar sig enkelt. Enda problemet är som sagt att de är gulliga. Så lätt lär det inte bli. Å andra sidan var det varken lätt med fåren eller tupparna i början och nu efter ett tag känns det helt naturligt.

    Men jo jag vet att det låter makabert. Det tyckte också jag innan jag började sätta mig in i frågeställningen med att äta djur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ifall de håller på som kaniner gör enligt sitt rykte så kan det nog hända att ni inte ens har problem med deras gullighet. :)
      Själv hade vi en sommar kalkoner och de är ju inte så söta men svårt var det att äta dem. Så jag jag förstår lite ditåt hur det kan kännas.

      Jag tycker att det är naturligt och fint så har man ju gjort all världen ut, ätit sina djur.Djuren lever ett gott liv och sedan när deras tid är kommen använder man alla köttbitar, det är respektfullt. Hej då.

      Radera
  3. Jag skulle rekommendera att ni tittar i boet redan samma dag eller dagen efter en kull är födda. För att kolla så att alla ungar ser ok ut, ta bort ev döda och missbildade. Honan kommer garanterat att gå tillbaks till sina ungar när det är dags för di trots att ni rotat där : )

    Passa på när hon är ute, eller ta ut henne så slipper hon bli oroad och gå i försvar om hon är den typen.

    Klart ni ska äta kanin. Finns bara en massa bra med det. Själv så föder jag upp angorakaniner för ullens skull men överskott som inte säljs hamnar i grytan.

    Lycka till med kaninbebbarna : ) Glöm inte skilja honor från hanar när de är 8v det är fullt möjligt att de parar varandra redan då ; )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för uppmuntran och råd. I helgen blir det till att räkna kaninungar : )

      Radera
  4. Hur pass självförsörjande är ni gällande kött? Köper ni alls kött?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi brukar köpa en halv älgkalv om tillfälle ges. Vi klarar oss nog i princip på det kött vi har (får, kalkon och lite sega tuppar), men ibland köper vi ekonötkött bara för att få variation. T.ex har vi sålt två lamm som vi tyckte var för små för att slakta. För de pengarna kan vi köpa nötkött tänkte vi. Det är ju också ett sätt att självförsörja sig : )

      Radera
    2. Absolut! Oj så fint! Köttet är ju det som skapar mest debatt bland de som vill vara miljömedvetna (vegan vs köttätare). I mina empiriska studier har jag nu stött på flera olika personer som berättat om byteshandel, dvs under skördetid ordnad de marknader där de byter till sig vad de behöver, lite som era lamm men utan pengar och i större utsträckning. Så bland ursprungsbefolkning i Chile (och på basen av litteratur även i Ekvador).

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.