lördag 22 december 2012

Äntligen lyckades jag

För mig blir det jul på riktigt när jag äter den traditionella jullimpan med smör, ost och ett glas kall mjölk. Då riktigt pirrar julglädjen i mig. Jag är den fjärde generationen som bakar jullimporna enligt samma recept och vet ni idag var första gången jag lyckades helt. Det känns nästan som att ha genomgått en rit av något slag. Att ha blivit upptagen i de heliga limpbakarnas förbund.

Mitt limprecept, som jag då alltså är uppväxt med hemifrån, är nämligen ett sådant där besvärligt recept där det inte finns några exakta angivelser utan man går mera på känn. Ingredienserna är uppskrivna ungefär och varje år har jag frågat mamma hur mycket mjöl ordet mjöl står för eller om 2 kkp vatten motsvarar 3 dl. Varje år får jag samma svar. -Ja ungefär. -Jag brukar ta en påse mjöl, men jag använder inte hela. De flesta av oss nutidsmänniskor blir ju galna av sådana kommentarer! Vi vill ju veta exakt!

Men i det här receptet gäller det att gå på känn och detta år lyckades jag. Smaken brukar det aldrig bli fel på. Problemet brukar snarare vara att de blir för platta. De flatnar liksom ut. Detta år nämnde min mamma i förbifarten att det gör de ibland även för henne och då tar hon resolut upp dem och knådar ihop dem på nytt innan hon sätter in dem i ugnen. Varför har hon inte sagt det tidigare? Jäshålen inne i brödet blir ju så kanske lite färre, men ändå blir det hur bra som helst.

Vill ni experimentera er fram till julens godaste limpor kommer receptet här:

1 l surmjölk, sedan slår du på uppkokat vatten så att surmjölken blir fingervarm
Blanda 50 g jäst med 1 kkp socker så det blir till en smet.

Rör ner jästsockret i surmjölken
Blanda i 1 tsk salt, 1 tsk anis, 1 tsk fänkål och skalet av en riven apelsin
Blanda i semlemjöl och jästbrödsmjöl till lämplig tjocklek (det skall vara lite kladdigt)

Låt jäsa 20 minuter
Ta upp på mjölat bakbord. Knåda in mera mjöl i degen och forma till 6 limpor
Låt jäsa på bakplåt i 1 h
Grädda 45 min i 190 grader. (Eller till 98 grader)

Pensla 2 gånger under gräddningen med en blandning av sirap och starkt kaffe.

3 kommentarer:

  1. Jag har ett gammalt plåtmått och enligt den är 1 kaffekopp = 1,5 dl :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så är det ju, men man vet aldrig så noga med gamla handskrivna recept. Det kanske brukar var någon speciell kaffekopp som de alltid använder : )

      Radera
  2. Hmmmm det stämmer. Jag hade ett resept på en kaka som jag aldrig fick att lyckas.......månne det var så att "reseptskrivarens" mått var en större eller mindre kaffekopp. Det har jag aldrig tänkt på!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.