tisdag 11 december 2012

Ett streck eller en prick


Ursäkta, ett kaninkön.
Idag har vi skilt hanarna från honorna i våra två äldsta kaninkullar. Jag hoppas verkligen att det inte var för sent. Då har vi liksom ett eskalerande problem. Att se skillnaden på en hane och en hona var inte det lättaste. Vi kom ihåg att uppfödaren, varifrån vi köpt de flesta kaninerna i förbifarten hade berättat att en hane har en prick en hona har ett streck. I början tyckte vi att alla hade prickar, men mot slutet kom det några streck. Tror vi. Nu har vi väldigt många hanar. Bra eftersom de växer snabbare. Dåligt om det visar sig att några av dem är honor...
En unisexkanin
Våra honor lever glada loppan i kaninhuset. De får fritt husera som de vill. Hoppa mellan burar. Hälsa på varandra. Provsmaka varandras mat. De stackars hanarna har tak på sina burar. Olof han sitter mest och pluttar. Det kan man förstå. Ibland är han riktigt arg och försöker nästan bita oss. Vi tänkte om vi skulle sätta några små kaninpojkar till honom så han skulle få sällskap. Men då kanske surgubben äter upp dem. Undrar om man vågar prova?

5 kommentarer:

 1. Att sätta hanar med hanar är inte alls bra, de (kan)slåss tills den ena dör. De behöver inte göra det då man ser på utan sen då de blir ensamma. Jag tog två honor en gång som de sa var från samma kull, men där var det likadant, den ena jaga den andra, bet, klöste, första dan fattade jag inte varför all spån låg uppmed kanterna på buren, men insåg då att Ofelia jagade den andra.. Men inte hanar tillsammans, aldrig! Likadant som med flera andra djur så e 2 hanar dålig kombination.
  Jag har 3 honor och en hane nu, de har alltid haft egna burar, så länge de får bo galler i galler med varandra tycker jag att de har bra "sällskap" av varandra. Den ena honan var aggressiv, attackerade och bet mig typ varannan gång jag satte ner handen de första 4 åren, men sen lugnade hon sig och e nu den allra gosigaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar Johanna. Nu har vi lite bättre samvete när vi tittar på sur-Olof. Vi har annars hört så olika. I vår "handbok" står att alla vuxna kaniner skall vara en och en. Andra säger att man bra kan ha flera honor tillsammans och att en del aldrig säljer en ensam kanin till en ägare. Vår kanin Lotta är alltid ensam och henne hälsar heller ingen annan på, medan kaninerna Eivor och Viola verkar trivas bra tillsammans och ligger ofta tillsammans. Så de får väl sköta det själva.

   Radera
 2. Jag måste säga annorlunda, att hålla hanar ihop kan fungera jättebra, enligt min erfarenhet ofta bättre än att hålla honor ihop! Det gäller både kastrerade och okastrerade hanar, med okastrerade kan det förstås bli lite svårare om du har fertila honor i närheten och det uppstår konkurrenssituation. Tumregeln för att hålla flera kaniner ihop brukar vara utrymme... att de får leva så naturligt som möjligt och gräva och skutta som de vill. Enligt min mening har kaniner det alltid bättre med artfränder - bara för att ge dig lite huvudbry =) men som med andra djur så gäller det att matcha rätt individer, att få kaninkemin att stämma så att säga! Hälsn Jennie som har två hanar och en hona som lever ihop

  SvaraRadera
 3. Ja nu fick du lite olika svar, och olika erfarenheter. Men kanske det då också är skillnad om de alltid levt tillsammans, eller om man så att säga lägger ihop fler djur som aldrig förut varit tillsammans..? Men som Jennie skriver så måste man matcha rätt. Och tyvärr e mina erfarenheter dåliga, därför kände jag att jag måste skriva om det för det e inte roligt då det händer, det vill man gärna bespara de små liven.
  Måste ju också tillägga att mina flickor brukar vara ute på golvet alla tillsammans varje dag då jag städar burarna, det funkar nu då de är 6 år, inte då de var yngre gick det.

  SvaraRadera
 4. Ja, livet är fullt av motstridigheter : ) Sedan började jag också tänka på det att det är ju synd att ge Olof en kompis om kompisen sedan en dag bara försvinner. Då kanske han blir ännu mera ledsen. Han är ju inte ensam på så vis utan han ser alla de andra. Han slipper bara inte till dem. Och inte vet jag ju sist och slutligen om han är sur. Han kanske bara försöker se tuff ut. Men grabbarna som är jämngamla är än så länge tillsammans och jag hoppas att det kommer att funka bra.

  SvaraRadera