onsdag 27 februari 2013

Element -eller batterier som vi säger här i Finland

Ett av våra nästa stora projekt är att tänka över uppvärmningen av vårt hus. Vi var ju stenhårt inne på en kökspanna med ackumulerande vattentank, men vete katten om det blir det. Vi hittar nämligen inte någon som vi tycker om. Utseendemässigt alltså.

Det är faktiskt ett av våra största bekymmer, att vi är så noga med hur saker och ting ser ut. Att det måste passa in. Skapa en enhetlig atmosfär. Vara vackert. Eller bekymmer och bekymmer ... det beror väl på hur man ser det, men nog skulle det ju ibland vara enklare att bara ta första bästa och vara nöjd med det. Men sådana är alltså inte vi.

Nu är vi inne på att istället köpa en insats och mura en egen kakelugn kring insatsen ... mer om det en annan gång, men än hur det blir behöver vi sätta in värmeelement i huset. Vi fasar! Hur skall vi få det att se snyggt ut i ett gammalt hus? På ett sätt vill vi att det skall se ut som om de alltid funnits där, men det är ju omöjligt. Om inte det är möjligt brukar vi nästan tycka att det är bättre att få saker och ting att sticka ut än att försöka få dem att passa in så där halvhjärtat och det är därför vi nu har tillbringat dagar med att svärta element.

Efter att ha sökt med ljus och lykta efter snygga värmeelement på nätet ringde jag Aja på Lundagård och hörde om de hade några extra. -Visst har vi det! Nu var det bara att fundera på vilken färg vi skulle måla dem i. Åh, vad svårt.Vi köpte några provburkar och målade, men det blev aldrig som vi ville ha det. -Äsch nu tänker vi tvärtom! tänkte vi och tänkte inte färg istället för färg. Och förde iväg våra element till en man som blästrade dem helt rena. Och nu var det bråttom! För obehandlat gjutjärn rostar jättesnabbt eller får en konstig gulgrön beläggning om det inte behandlas snabbt. Så därför har vi strukit och gnidit våra värmeelement med spissvärta. Oj, vad fint det blir! Det kommer att passa perfekt i vårt hus!

Nu återstår det bara att få in dem i vårt hus ... de är tunga som ...

7 kommentarer:

 1. Åh vad jag inspireras av ert kreativa förhållningssätt! Har ni kollat in dessa: http://www.kakelugnspannan.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Tack! Jo, den sidan låter bekant : )

   Radera
 2. Åh. det där är verkligen en sak som jag aldrig kommer få ur hjärnan hur länge jag än bor i Sverige. För mig är det liksom batterier, haha.

  Och jag skulle nog måla dem svart xD

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vad kul att hitta hit till din sida (via lillhasta), den tilltalade mig synnerligen med din/er livsfilosofi! Snyggt med svärtade element....och Du, jag har också "råkat" så tomatfrön redan....vet att det är för tidigt, men so what?!
  Snart är väl ändå våren här, eller? Den känns väldigt avlägsen, mycket snö kvar, men hoppas kan man ju alltid.
  Ha det bra.
  /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du hittade hit! Vi får försöka gräva fram samma lyckokänsla i sommar när vi står där med våra långa, kangliga tomater : )

   Radera
 4. Ni är så härligt kreativa!

  SvaraRadera