tisdag 26 februari 2013

Första sådden

För en vecka sedan sådde jag mina första frön -tomaterna. Det är egentligen lite tidigare än vad jag brukar, men en kvinna i grannbyn sår alltid sina tomater på alla hjärtans dag och hon brukar ha tomater till midsommaren. Kan hon, kan väl jag? Dessutom får jag ju varje gång jag tar en promenad genom byn höra kommentaren -Ja, det blir nog en tidig vår i år ... men jag är alltså beredd!

I år gjorde jag på ett annat sätt än jag brukar. Tidigare har jag ställt mina frön ljust direkt jag sått dem, men i förra numret av tidningen Åter hade Petter Bergström beskrivit hur han sätter sin sådd mörkt och varmt. Därför ställde jag mina frön direkt på golvvärmen i källaren och höll jorden fuktig. Och oj, vad snabbt de grodde. Här på bilden ser de lite bleka och kangliga ut eftersom de precis kommit ur jorden och förpassats från källaren. Efter att jag tagit fram min groteska plantdrivningsmojäng och ställt dem under lysröret så har de fått en vacker grön färg. De ser ut att må riktigt bra!

Än så länge har jag alltså bara sått tomater, men så småningom börjar jag även ställa mig i ordning för paprika, gurkor, meloner och purjolök. Det är så roligt att äntligen får känna jord under fingrarna! I år är det lite speciellt spännande med tomaterna tycker jag, eftersom jag fick ett brev med tomatfrön på posten. Det gick till så här:  Ifjol höll jag vid Nykarleby Arbis en föreläsning om självhushållning. Något år tidigare hade tomatkungen Åke Truedsson gästat dem. Med sig hade han haft tomatfrön och det hade helt enkelt lämnat en del överblivna frön i deras skåp. Dessa frön sände de till mig. Vad glad jag blev! Plötsligt fick jag spännande sorter att prova.

Årets tomatsorter blir hos mig följande:
Yantarnyi, Green Grape, Malenki Prints, Outdoor Girl, Oxhjärta, Yellow Pearshaped, Sweet 100, Black Cherry och Tigerella. 

7 kommentarer:

 1. Tack vare din rekommendation av tidningen Åter är jag nu prenumerant, vilket jag är mycket glad för. Det är mycket matnyttigt att läsa i den tidningen. Tack för din rekommendation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Jag tror inte du kommer att ångra dig : )

   Radera
 2. Hej på dej. Varifrån brukar du köpa dina frön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt basic frön köper jag från typ Prisma. Just nu har det 50 % på frön. Men de flesta frön köper jag från Runåbergs fröer. Se www.runabergsfroer.se

   Radera
 3. Underbart! När första sådden spirar spelar det ingen roll om det är 50 cm snö utanför för då vet man att våren ändå är på väg! Själv har jag tagit sticklingar av lavendel denna vecka som förhoppningsvis skall bli till fina plantor i Juni.

  SvaraRadera
 4. Åh jag önskar jag hade ett växthus så att det fanns någon anledning till att så i slutet av februari.

  Hälsningar
  Hanna

  SvaraRadera