fredag 8 februari 2013

Saippuakauppias

betyder tvålförsäljare på finska och är samtidigt ett palindrom, d.v.s. ett ord som blir lika oavsätt om man läser det baklänges eller ej.

Här ser ni exempel på mitt livs första tvåltillverkning. Tam-ta-dam! När jag i tisdags satt och tyckte synd om mig själv slog det mig plötsligt att jag några dagar innan berättat att jag ville lära mig att göra tvål. Nu var tiden inne! Så jag läste, funderade och provade på. Det var hur enkelt som helst. Snabbt gick det också. Åtminstone det grundrecept jag testade på. Så tack alla ni som tipsat mig om böcker och hemsidor här på nätet!

Jag lånade Saara Kuhas bok 'Käsintehtyä saippua'. Vilken guldgruva! En annan sida som jag också blev lite peppad av var bloggen Vecka-Vecka. På denna blogg fanns en bilddokumentation om hur man gör tvål. Därför började jag inte anstalta med att knäppa bilder, men här kan du läsa om hur jag gick tillväga.
Jag började med ett enkelt recept ur Saara Kuhas bok.


150 g kokosfett
350 g olivolja (ingen skillnad vilken du tar)
150 g kallt vatten *
71 g lut (eller natriumhydroxid står det på burken)
droppar av eterisk olja (pepparmynta)

*Jag ville ju snoffsa till det direkt så jag värmde vatten och smulade i torkad pepparmynta, lät det dra en god stund, silade och lät det sedan svalna. Jag gjorde alltså min tvål på te av pepparmynta.

Kokosfettet och olivoljan från mataffären. Natriumhydroxid från en färgaffär. 800 g kostade 11 €

1. Smält fettet och blanda i olivoljan. Droppa i den eteriska oljan om så önskas. Låt svalna till rumstemperatur. Häll det i en hög och ganska smal skål. Tänk att det skall passa till en stavmixer
2. Mät upp vattnet i en glasburk som du har lock till
3. Ta på dig sämre kläder eller ett förkläde, skyddsglasögon om du inte har glasögon och gummihandskar. Lut är inte att leka med!!!!
4. Mät upp lutet på en våg (var noga)
5. Häll lutet i vattnet. På med locket och snurra burken så att allt löser sig.Viktigt att du alltid häller lutet I vattnet och inte tvärtom. Blandningen blir varm, men det skall den bli.
6. Häll lutblandningen i olje/fettblandningen. Gärna över diskhon.
7. Blanda med en stavmixer. Kör inte på full fräs hela tiden utan mixa en stund och ta en kort paus innan du fortsätter. Håll även mixern nära botten och rör inte för vilt, eftersom du försöker undvika att få för många luftbubblor i smeten.
8. När blandningen har blivit ljus och krämig är den klar. Det här märker du på så vis att när du tar upp mixern ur smeten så de droppar som faller ner i smeten lämnar på ytan utan att sjunka direkt. Dunka skålen några gånger i bordet så att ev. luftbubblor försvinner.
9. Häll smeten i en form. T.ex. en urdiskad mjölkburk är perfekt. Stäng burken och linda in den i en kökshandduk
10. Låt vila i ett dygn. Riv bort mjölkburken. Skär upp tvålen. Använd handskar!
11. Lägg på luftig och mörk plats. Låt hårdna i ungefär en månad.
Klar!

Obs! Se till att varken barn eller husdjur slipper att röra eller slicka på lutet / tvålmassan. Enklast att rengöra dina redskap är att låta dem stå ett dygn. Då har det bildats tvål på dem och de kan tvättas i varmt vatten, men se alltså till att inga barn och djur slipper till dem under tiden.

Sedan kan man ju variera tvålrecepten i det oändliga. Men i korta drag är detta hur det går till. Åh, vad det var roligt!

17 kommentarer:

  1. åh vad skoj :D det ska jag prova nångång.

    SvaraRadera
  2. VAU! Jag är grön av avund! Jag bara måste ge mej tid att tillverka tvål i nästa vecka!

    SvaraRadera
  3. Vad kul att du hittat min blogg och tvåltillverkningen! Kanske jag borde uppdatera om hur det gick sen :-) nu ska jag kika runt här lite :-)

    SvaraRadera
  4. Tack för instruktionerna! Det här ska jag testa på nåt tag!

    SvaraRadera
  5. Spännande med egen tvåltillverkning! Hur mycket tvål blev det, ett fullt mjölkpaket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan. Jag fick sex tvålar som du ser på bilden och de är ca 2 cm tjocka. Jag räknade snabbt ut att kostnaden per tvål var ungefär 70 cent.

      Radera
  6. På tal om tvål; jag blev väldigt intresserad av schampotvålen, men undrar om man utöver den behöver använda någonslags balsam? Mitt hår är åtm på vintern väldigt elektriskt. Finns det något ekologiskt balsam, eller behövs det som sagt alls?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att det är skillnad på hår och hår. Jag använde tidigare balsam, men har helt slutat. Jag har långt och lite självlockigt hår, men det går ändå enkelt att borsta. Och ja, det finns ju många ekologiska balsam att välja mellan, men jag kan inte säga varken bu eller bä eftersom jag inte själv använder. Här kan du läsa en diskussion om schampo på bit och balsam (på finska) http://keskustelu.plaza.fi/ellit/muoti-ja-kauneus/kropan-kohentajat/1733368/shampoopalat/

      Radera
  7. Ååååh, så fina tvålarna ser ut!
    Så snart vi renoverat klart och flyttar in ni nya köket ska det göras tvål igen :) Det är ren vardagslyx att få göra tvål tycker jag, som du sa är det helt sjukt roligt (och spännande) och det är billigt också! Är det inte konstigt att i butiken är de mest kemikaliestinna tvålarna billigast, ju naturligare och färre ingredienser desto dyrare tvål. Helt fel tycker jag :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju, men då får vi ju känna oss speciellt exklusiva : )

      Radera
  8. Hej Maria och tack för senast. Den där trädgårdstvålen jag fick, var den gjord utgående från det här receptet och vad hade du petat i den för korn? Den är jätte bra och jag tänkte försöka återskapa den.

    SvaraRadera
  9. kokosfett. Går det att använda kung markattas kokosolja? Är det skillnad på kokosfett och kokosolja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste det användas mixer?

      hur blir mixern efter skålen? går det att använda mixern till matlagning efter?

      går det att använda slickepot (det står i andra tvålrecept som jag bakat) eller en vanlig visp och bara röra om i botten ?

      Radera
    2. Kung Markattas kokosolja känner jag tyvärr inte till eftersom vi inte har den här i Finland. Åtminstone inte där jag bor. Men här är det så att kokosfett är en hård klimp som ser ut som ett smörpaket, medan kokosolja säljs i glasburk. Kokosfett används bl.a till att fritera saker. Jag har för mig att kokosolja är renare och jag använder bara ekologiskt kokosolja.

      Radera
    3. Jag har aldrig testat att göra på något annat sätt än med mixer så det kan jag inte uttala mig om. Och jag har nog separat "utrustning" när det gäller tvåltillverkning. Senast jag var på auktion sålde de en nästan ny mixer för 6 € och de brukar ibland finnas på loppis så jag skulle nog satsa på det.

      Vanlig visp tror jag blir ganska tung att använda. Kanske även med slickepott. Det blir ju en ganska trög smet.

      Radera
  10. Jag kommer ihåg att vi fick göra tvål på en kemilektion i högstadiet. Och det jag kommer ihåg var hur förskräckligt illa det luktade.. vi hade ingen eterisk oja att blanda i heller. Men tvålen fungerade jättebra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja inte kan jag heller skryta med att min tvål doftar lika god som köpetvål, men illa luktar den inte (märker ni hur väl jag svänger mig med de svenska orden dofta och lukta?). Och som sagt den funkar ypperligt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.