måndag 4 mars 2013

Alla borde ... koka soppa

-Alla borde lära sig att fixa till 1) en soppa, 2) en sås och 3) en gryta. Sedan borde alla våga börja experimentera mera med det de kan. Så tycker Malin Båtmästar (som skrivit en del av recepten i min bok Lev mer på mindre). Och visst är det så. Kan man grunderna till en soppa, en sås och en gryta, då har man helt enkelt ett bra utgångsläge. Jag är själv tyvärr ofta väldigt fast i recept. Följer dem ofta till punkt och pricka. Jag skulle gärna vilja vara lite "slafsig" i köket, slänga i lite det ena och det andra, röra om och provsmaka.

Vi har emellertid en soppa som vi alla tycker väldigt mycket om. Med tiden har den börjat utökas med en mängd olika ingredienser. Ibland är det färsk kall avocado, ibland är det mjuka taco chips, ibland bondost eller grynost. Och då märker jag att det är ju det här Malin säkert menar. Att ett väldigt enkelt recept kan kännas väldigt nytt och fräscht pga en ynka ingrediens. Så istället för att bara tänka -Jag blandar ihop en sallad ... kunde man lika gärna ta samma ingredienser och tänka -Jag rör ihop en soppa : )

7 kommentarer:

 1. Jo, att vara som proffsen är så där härligt slafsiga i köket vill jag oxå vara. Hmm, hurdan är syran, sältan och så vet man vad det är som fattas.

  Du verkar ju ha kommit långt med din slafsighet;)

  SvaraRadera
 2. Så lever jag! Ungefär som Cajsa Warg, man tager vad man haver. Alltid räcker det till något, ibland kan det t om bli en två- eller tre-rätters utav i princip intenting.

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dig. Soppa, sås, gryta och kanske en gratäng. Sen är man hemma. Jag följer aldrig recept, tyvärr ibland. Det blir oftast ätbart ändå *ler*

  Tack för uppmuntran i bloggen. Visst är det så att vi finner vår gård så småningom. Vi har en budget och den håller vi oss till. Drar priset i väg så var den inte menad till oss helt enkelt : )

  SvaraRadera
 4. Jag är också väldigt fast i recept, har oftast svårt att improvisera. Beror på vad det är naturligtvis, men oftast tycker jag inte det blir lika bra om jag improviserar som när jag följt ett "riktigt" recept komponerat av någon "som kan det där". Borde lära mig att lita mer på mig själv och experimentera mer, det blir nog ätbart trots allt. För det mesta i alla fall! ;)

  SvaraRadera
 5. Kolla gärna in https://www.facebook.com/soppan2012 som bygger på just en sådan idé, och så får man en liten fest på köpet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Fest tycker jag om, så nu har jag startat en egen grupp!

   Radera
 6. "Dum är den kock som inte vågar krydda laxsoppan med socker" sa jag åt min kökspraktikant idag... Han tittade lite finurligt på mig.
  Soppan var tomatbaserad nämligen - och tomater behöver sötma för att komma till sin rätt (det smakar beskt annars). Honung, sweet chili går också btw.

  Det är lite roligt att läsa era valda adjektiv. :)
  Är man "slafsig" när man smakar sig fram i matlagningen? (Moberg har verkligen sabbat folks syn på matlagning hehe). Nej skämt åsido, det är snarare en pedantisk inställning - att verkligen nöta sig fram till exakt den där smaken man letar efter. Till slut börjar man ju lära sig vilka effekter olika ingredienser ger. Och det är då det går "så där otroligt lätt och härligt" för oss kockar. Vi har ju kokat mat en halv miljon gånger. Vi vet vad som fattas när vi smakar på den. Inget märkvärdigt alls. På samma sätt som att t.ex Maria förstår vad som fattas i en text när hon läser den. *i brist på bättre exempel"

  Men ett såstips som alltid funkar när inget annat tycks hjälpa: en stor klick smör.

  SvaraRadera