fredag 1 mars 2013

Att dra sitt strå till stacken

Idag fick jag ett mejl som löd så här: Om man arbetar mindre eller inte alls och odlar sin egen mat mm så bidrar man ju mindre till skatten som betalar för vår välfärd. Är det inte egoistiskt? Skall ni då ha samma tillgång till tex sjukvård för era barn som jag...?
 
Eftersom jag tycker att mejlet innehöll några väldigt intressanta frågor beslöt jag mig för att svara öppet i min blogg och hänvisa mejlskrivaren hit. Det känns bättre så. Jag vill ändå betona att det här är min personliga blogg och att jag varken har rätt eller lust att prata för alla vi som "känner igen oss" i exemplet ovan, men jag tänker så här: 

Om vi tar själva "självhushållningsbiten" med att äta egenodlad mat och äta egna djur är det ju inget som säger att anledningen till valet att leva så här är att man nödvändigtvis behöver det ekonomiskt. För oss har valet att leva så här allt mera blivit ett ställningstagande till en som vi ser det ohållbar konsumtion, en fundering kring vad vi äter och en stolthet över och ett äkta intresse för att lära oss mer om hur vi klarar oss själva och tar makten från t.ex. livsmedelsindustrin över vad vi äter och vad vi konsumerar . Så självhushållning i den bemärkelsen gör oss inte till sämre skattebetalare om vi tänker på inkomstskatt. Om vi tänker på mervärdesskatt på köpta produkter, så  javisst. 

Om vi tänker på det faktum att vi idag jobbar mindre än tidigare så kan vi ju väldigt enkelt dra slutsatsen att vi betalar mindre inkomstskatt. Men inte heller detta är en slutsats som är helt enkel att dra. Vi betalar skatt för den summa vi förtjänar, inte den tid vi arbetar (än så länge i alla fall). Hur skall jag enkelt förklara det här? Tänk er att du har ett företag och tillverkar 100 produkter som du säljer. Produkterna kostar 15,- styck och tar 3 h per produkt att tillverka. Du jobbar alltså 300 timmar och förtjänar 1500,-
Om du vill jobba mindre är det mest logiska att du tillverkar färre produkter (eller kommer på ett mera effektivt tillverkningssätt). Säg att du bara vill jobba 100 timmar. Då kan du välja mellan att a)dra ner dina inkomster eller b) jobba med att skapa ett större värde i det du säljer, vilket gör att du kan höja priset på dina produkter. Om du hittar kunder som  värdesätter det du gör och är beredda att betala 45,- för din produkt så då kan du jobba mindre utan att förtjäna mindre. Alltså kommer du att betala lika mycket inkomstskatt som tidigare samtidigt som du jobbar mindre.  Så tänker jag och försöker alltid se till att det jag jobbar ja det skall jag också få betalt för. För tusan, jag har ju till och med skrivit en bok om det : )


Dessutom jobbar både jag och Jenk i våra egna företag, vilket gör att vi betalar både inkomstskatt och företagsskatt. Det innebär även att vi lämnade arbeten som gick till någon annan, som i sin tur kan betala inkomstskatt för att gynna din välfärd. Så lugn, vi betalar nog skatt. Sedan kan jag tänka mig att det finns en del "självhushållare" som inte betalar så mycket skatt, men lugn ... de tär nog inte heller så mycket på samhällets resurser och hotar nog inte någons välfärd i sig. 

Så kommer vi till det intressanta begreppet 'egoism'. Visst kan jag beskyllas för egoism. Men kanske inte på grund av att jag jobbar mindre. För visst är det även egoistiskt att vi klagar på vår välfärd utan att bry oss om någon annans? Att inte ge av vårt överflöd? Att konsumera det som andra slavaktigt producerar? Att fortsätta med våra koldioxidutsläpp utan att tänka på att en familj långt borta svälter pga torka eller mister ett av sina barn i en översvämning? Jo, jag är en egoist. Och det är inget jag är stolt över. Men jag vägrar vara en egoist för din skull. Hm, intressant mening det där. Nästan vacker i sin komplexitet. 

För när vi kommer till den sista punkten "om mina barn har rätt till t.ex. samma sjukvård som dina barn" då är vi ute på väldigt farlig mark. För när man överhuvudtaget för en sådan diskussion är man väldigt nära den punkt när man ser sig själv som lite, lite mera värd än någon annan. En punkt när man värdesätter personer och ger vissa rättigheter som andra förnekas. Och då blir det, enligt mig, väldigt farligt. Jag har ingen rätt att säga att jag har mera rätt till det ena eller det andra än någon annan. Kanske mina barn är  friskare än dina barn? Kanske mina barn behöver mindre dagvård? Kanske vi tär mindre på samhället? Vad vet jag?

Tack för ditt mejl. Det var väldigt intressant. Jag fick för några dagar sedan frågan om vi med vår livsstil hade mött negativa kommentarer. Mitt svar var nej. Nästa gång får jag svara ja. 



25 kommentarer:

  1. Bra tänkt Maria!
    Det finns många i samhället som av olika skäl inte bidrar med så mycket skatt, men självfallet ska alla ha samma rättigheter. Många väljer att arbeta halvtid när barnen är små, men inte mister de rätten till sjukvård. Tänk också på arbetslösa, sjuka m.fl. Detta kallas solidaritet! Det finns också de med höga inkomster som på olika sätt lyckas "smita" från inkomstskatt - det tycker jag är mycket värre än att sträva efter ett liv med lägre inkomster men en högre grad av självförsörjning.

    Vi får inte heller glömma att de som väljer att arbeta mindre också får mindre pension av samhället - det är ett medvetet val man gör när lönearbetar mindre (för inte arbetar man mindre, snarare tvärtom).

    Själv har jag minskat min arbetstid, bor i villa i en småstad i södra Sverige, och odlar massor av grönsaker, frukt och bär i vår trädgård. Vi har inte så stora ytor, men vi utnyttjar jorden maximalt med flera grödor efter varandra. Har också ett litet växthus där vi odlar tomater och chili. Att odla är lycka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pensionen var ett intressant tillägg till diskussionen. Det hade jag inte tänkt på, men så är det ju.

      Radera
  2. Bra svar på ett enligt mig ganska onödigt mail..
    Tror det kanske handlar mest om avundsjuka. Inte många som vågar ta steget och leva som ni. Jag beundrar folk som gör det, även om jag själv inte hade klarat av att leva fullt ut. Är för fast i det "trygga" med fastanställning och sånt där.. Då har jag ändå just bestämt mig för att jobba mindre då jag börjar jobba efter vårdledigheten.
    För övrigt så hoppas jag verkligen att vi kommer igång med vår odling nu på våren, och kanske kan spara en slant..
    Lotta

    SvaraRadera
  3. Ja vad kan man tillägga till de två tidigare talarna? Ett väldans onödigt mail och ett mycket bra svar!
    Monzan

    SvaraRadera
  4. Man kan ju undra vad egoism egentligen är. Är det egoistiskt att vara rädd om vår jord, att odla ekologiskt och att minska konsumtionen? Håller med inläggen ovan.

    SvaraRadera
  5. Känns som om mailskrivaren bara är avundsjuk. Ska dom som betalar högre skatt få bättre vård och bättre skola till sina barn än dom som betalar mindre? Låter helt absurt. Men det verkar vara det som mailskrivaren vill.

    SvaraRadera
  6. HEJA DIG!!! Gunilla

    SvaraRadera
  7. Håller absolut med skrivarna här ovan!

    Kan också konstatera att man inte kan jämföra användningen av skattepengarna. Endel är mer sjuka än andra och behöver mera dyr sjukhus vård.
    Andra har lång skolväg och måste utnyttja bussar/taxin, andra kan gå till skolan gratis.

    Min personliga åsikt är även den att de som odlar själv, jobbar mycket mer än de som "bara" hämtar all sin mat från butiken. Det är bara det att man jobbar gratis åt sej själv hemma.
    Skall gå och ta mej en titt på mina tomatplantor och jobba lite gratis.......
    Ha ett trevligt veckoslut!

    SvaraRadera
  8. Hej Maria! Tack för att du tog fram meilet i din blogg. Och för att du gav dig tid att reflektera över frågans både plus och minus och varför och kanske därför. Bäst att ta fram funderingarna så här på bordet. Ingen kan väl ge den enda raka sanningen som gäller alla. Meilaren har rätt att fråga (som kanske andra inte riktigt vågar) och du har rätt att svara. Tack för att du inte automatiskt intog stridsposition utan tog fram flera olika tankesätt. Det ger plats för dialog! Ha det så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är lätt att ta strid. Det var väl typ formulering nr 8 som sist och slutligen kom i bloggen : ) Man har lärt sig med tiden att aldrig publicera direkt utan skriva, vänta, läsa, vänta, läsa, publicera. Men en saklig diskussion vinner alla på och naturligtvis har alla rätt att fråga. Och det är bra med frågor så att man själv tvingas tänka till vad man egentligen tycker.

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria.Skriver min kommentar på nytt eftersom min svenska blev skum i första försöket pga hoppande baby i famnen. Jo, jag tycker att du gav ett bra svar på e-posten du fått och jag tycker också att de som lämnat kommentarer på inlägget lyfter upp viktiga aspekter som jag håller med om!

      Radera
  10. Vad anser du om er hälsa? Har den förbättrats av er självhushållning? Jag tänker att ni förmodligen äter mycket bättre mat än de flesta, ni är dessutom ute och rör er mycket med kroppen så jag skulle tro att ni är rätt friska och antagligen inte alls sliter så mycket på t.ex. sjukvården. Jag tycker du svarar bra på mailet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan egentligen inte säga att vi har blivit friskare sedan vi mera medvetet började tänka på vad vi äter och hur vi lever. Det eftersom vi alltid har haft turen att vara väldigt, väldigt friska. På fjorton år och tre barn har vi bara haft en antibiotikakur och det mycket för att vi då var så unga och osäkra och tog allt som läkaren skrev ut. Jag brukar tro att det beror på vårt dragiga hus och vår skit i hörnen. Dessutom har vi alltid varit en väldigt fysiskt aktiv familj. Så inte märkte vi att vi skulle ha mått dåligt av den maten vi åt då heller, men jag tror att vi kanske inte alltid märker det direkt utan att vi får i oss mycket som kan få konsekvenser över tid.

      Radera
  11. Fick om o om kalla kårar när jag läste texten. Vi diskuterade samma ämne igår, komiskt nog. Att fundera på skattepengar medför alltid mycket åsikter hos folk, hur dom fördelas o hur alla måste bidra.. Det ända rätta i dagens samhälle tycks vara att vara framgångsrik o arbeta massor o ha familjen på andra plats..

    SvaraRadera
  12. Tack för alla era kommentarer! Det har varit intressant att läsa dem alla och som jag redan svarade någon; det är viktigt att ibland få en fråga som gör att man tvingas tänka till och klarlägga sina tankar och åsikter. Det är inte alltid vi hinner och orkar tänka efter varför vi egentligen gör som vi gör och vilka grundläggande värderingar vi bygger vårt handlande på.

    SvaraRadera
  13. Jag försökte kommentera igår men kommentaren försvann. Ville bara säga att jag hört den här frågan förr och är inte förvånad att du fått den, bra svar dessutom. Vill tillägga att det är alternativ som era som har chans att förändra världen mot det bättre. Inte kan man mäta samhällsengagemang endast i hur mycket skatt man betalar. Om det fanns fler som levde på de sätt som ni gör skulle vi antagligen ha mindre depressioner i det här landet, och det skulle minska på statsutgifterna. Dessutom ska vi inte glömma att ingen kan äta pengar... samhället behöver också kunskap om hur man brukar jord och tar tillvara allt från traditioner till gamla element!

    SvaraRadera
  14. Bra svar! Att börja bena ut vem som har rätt till vad i världen är ju inte riktigt klokt...
    Så snygga element ni får!

    SvaraRadera
  15. Spännande diskussion! Vi har diskuterat den här frågan mycket hemma hos oss. Det är väldigt svårt att värdera i pengar den minskade miljöbelastningen och det ökade välbefinnandet i att arbeta för sig själv och sin "överlevnad" . Och i vår värld där något bara har ett värde om man kan sätta ett pris på det i form av pengar kanske det blir ett minus i slutändan i statskassan om fler hade mindre inkomster. Jag vet inte.

    Men handlar det inte istället om att vi måste komma bort från det strikt ekonomiska tänkandet i livet? Det finns så många värden som inte kan värderas på den måttstock som används i det system vi lever i idag. Dessa värden tycker jag att du synliggör i din blogg och i din bok! Därför tycker jag att du och din familj medverkar till att göra samhället bättre. Det, om något, är värt massor!

    SvaraRadera
  16. Så upprörande! Jag blir riktigt rädd, arg och frustrerad över mejlarens tankesätt! Du har svarat fantasktiskt bra och flera bra kommentarer här ovan! Tänk att det finns människor som faktiskt tänker sådär, böjar jämföra och värdera och rangordna människor.

    Jag har själv mött sådana som muttrat över "grannen" som "tar MINA skattepengar" för att den är sjukpensionär och åker taxi på rehabilitering. Tänk alla arbetslösa, sjukpensionärer, studerande osv. som "ve och fasa" lever på bidrag och belastar vårt samhälle! Dessa människor förstår inte att uppskatta att de är friska och vad det innebär att vara sjuk/arbetsoförmögen.

    Hur kan man ens tänka tanken att någons barn inte skulle ha rätt till sjukvård för att föräldrarna inte betalar tillräckligt med skatt för samhället! (det finns ju länder där fattiga INTE har råd med sjukvård till sina barn och sig själva och får stå utanför välfärden)

    Vårt samhälle blir mer och mer egoistiskt och känslokallt. JAG, JAG och JAG ska få och ha, skit i din nästa. Man börjar nu förstå att samhället ser ut som det gör, kanske det är denna typ av männsikor som sitter som beslutsfattare, det skulle förklara en del galna beslut kring vård och skola...

    Ja detta blev ett kort svar, skulle kunna forstätta i alla evighet.

    Trevlig vecka till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevlig vecka till er också. Det är onödigt att jaga upp sig. Det kan ju hända att det bara var en stilla undran eller ett försök till att provocera utan att personen sist och slutligen tycker så själv. I ett kort mail kan man ju aldrig riktigt veta. Men det finns alltid sura människor. Det bästa man kan göra är väl att försöka undvika att själv bli sådan.

      Radera
  17. Hej Maria
    Sent kommer jag här med min reflektion men jag har inte hunnit med. Har varit fullt upptagen med lönearbete så att jag vågar bli sjuk... ;-)

    Jag håller självklart med allt ovanstående men är också mer inne på att för mig är egoism inte alls att ta hand om sig själv eller strävan efter självhushållning... näe jag tänker snarare på att "mycket vill ha mer", denna konsumtionshysteri som finns i västvärlden. Att allt man äger visar på vem man är? Är inte det andra sidan av myntet som din hemliga beundrare uttrycker?
    Jag ska inte skriva en uppsats utan bara tacka så himla mycket för att du tar upp bollen! Intressant och det är viktigt att våga ta diskussionen. TACK!

    SvaraRadera
  18. Väldigt bra svar, tack för att du tog upp detta! Gav nog många en tankeställare.

    SvaraRadera
  19. Ja-a Maria, du ska se att snart får ni börja betala självförsörjar-skatt ;) *ironiskt flin*
    Skrattretande fånigt mail, alltså BAH. Finner inte ord. :)

    SvaraRadera
  20. Förfärligt vilka ondsinta människor det finns!

    Nu verkar du vara en stark och trygg person, så jag hoppas att du inte bryr dig. Idioter finns överallt. Och så finns ju uttrycket: "Han som sade det - han var det" så personen som skrev kommentaren lever säkert sitt liv på att försöka undkomma skatt ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.