torsdag 28 mars 2013

KruktillverkningMina tomatplantor har växt jättebra och det börjar bli trångt  om saligheten. 

Vi har haft strålande sol i flera dagars tid och passat på att tillverka krukor ute på trappan. Det börjar nämligen bli dags att plantera om våra tomatplantor och då går det åt många burkar. Vi brukar använda oss av urtvättade mjölkburkar som vi delar och klipper av hörnen på (för att vattnet skall kunna rinna ut när vi vattnar). Burkarna sparar vi sen från år till år. De är väldigt tåliga och det är lätt att med penna på burken skriva vilken sorts tomat den innehåller.
Förutom våra egna burkar brukar vi be om tomburkar från skolan och dagis.
 
För att få stadiga plantor brukar jag knipsa av de två understa bladen på stammen (hjärtbladen). Sedan  lägger jag ner rotklimpen i burken och fyller på med jord. Det kommer alltså att endast sticka upp en liten bit av plantan medan en stor del av stammen hamnar under jord. Det som nu händer är att stammen under jord bildar nya rötter och plantan mår finfint.

Jag läste på nätet både här och där om man skulle gödsla plantorna i samband med omplanteringen. Jag hittade ingen information och därför beslöt jag mig för att göra så här. Ingen dynga i detta skede, istället strödde jag i lite träaska i jorden. Dyngan får jag peta ner senare. Kaninlort är ju perfekta pellets : )11 kommentarer:

 1. Oj va fina tomatplantor! Otroligt fint mörkgröna!

  Minä är ännu bara ett par cm :) (största är ca 5-6 cm) Hoppas jag inte är för sent ute.

  SvaraRadera
 2. Säljer ni några plantor i år? Vi har inte orkat driva upp några, men ska nog odla tomater i vårt växthus har vi tänkt, så kanske vi köper lite plantor av er ifall ni har extra (och vi har vägarna förbi ert hörn av världen när det blir dags). Då kunde jag kanske köpa den där honungen vi pratade om i höstas också, haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, säkert går det att ordna med plantor. Om de lyckas vill säga. Men än så länge ser det mycket bra ut. Honungen är det värre med. Den är slut. Jag har haft lite dåligt samvete för det, men vi hade ju så lite honung i höstas så det blev liksom så konstig. I höst skall vi hoppas det är andra bullar.

   Radera
 3. Det där lär säkert bli finfina plantor! De ser ut att må toppen! Jag brukar inte gödsla för tidigt utan vänta ut dem till betydligt senare och varmare väder!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Mina tomatplantor brukar bli långa och rangliga, trots att de har extra belysning. Glad påsk! Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skall behandla dem ovarsamt. Jag ruskar och skakar dem flera gånger varje dag. Då växer de till sig. Tror jag i alla fall : )

   Radera
 5. Finfina plantor! Jag försöker mig på ampeltomater. Jag har aldrig odlat tomater förr!

  SvaraRadera
 6. Prenumererar på ÅTER och såg din/er blogg-adress i det senaste numret. Nu ska jag följa bloggen och det ska bli intressant att följa med på era äventyr.
  Hälsningar från EvaLinnea (som försöker odla ätbart på en villatomt i Småland/Sverige)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt EvaLinnea att du hittade hit!

   Radera
 7. Super adorable kids, very nice creative post, i like your lifestyle!

  SvaraRadera