torsdag 25 april 2013

Knytkalas med maränger

Med tre barn händer det titt som tätt att de kommer hem och i förbifarten meddelar att "imorgon har vi knytkalas i skolan/hos Stefan/ på hantverkskursen/på pyjamaspartyt/valfritt ställe". Då kör vi nästan alltid maränger. Enkla att fixa, ingredienser finns alltid i skåpet och de flesta barn älskar dem. Man skulle kunna tänka att de är lite tråkiga, men på våra barnkalas brukar barnen först kasta sig över marängerna.

Hälsosamma? Nja ... men mina barn har alltid vägrat ta morotsstavar med på knytkalasen. Nej, handen på hjärtat jag har faktiskt aldrig frågat. Vissa saker bara vet man. Nu är det ju inte så att jag tror att ni inte kan baka maränger, men de enklaste grejerna glöms ibland bort  ...


Sockerstinna maränger

6 äggvitor
3 dl socker


Vispa tills smeten är så styv så skålen kan vändas upp och ner utan att smeten rinner ut. Spritsa ut på en plåt med oljat bakplåtspapper.


Grädda i 100 grader i ca 40-60 minuter eller tills marängerna är torra. 

9 kommentarer:

 1. Går det månne att göra maränger på honung?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig provat,men spontant skulle jag säga nej. Åtminstone mitt marängrecept är så att försöker man sätta i det minsta lilla extra så blir det inte bra. Suck! Men saker och ting är till för att testas : )

   Radera
 2. Jag gör alltid maränger till alla barnkalas. Jag brukar ha i lite karamellfärg i för att göra dom lite mer kalasiga. Köpta maränger innehåller mjölkpulver istället för ägg. En gång bjöd vi en tjej som inte tål laktos och hennes mamma var så glad att det var hemgjorda maränger med äggvita i.

  SvaraRadera
 3. Vad gör du med gulorna då? För mig är det tvärtom, jag lagar hemlagad glass och behöver då gulorna, så ibland lagar jag maränger av vitorna som lämnar. Eller så åker de ned i bröddegen, som allt annat jag inte vet vad jag ska göra av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi borde bo grannar. Så kunde jag komma över med mina överblivna gulor och samtidigt knycka dina vitor. Ibland bakar jag smörbullar. Oftast gör jag ingenting med dem. Hemskt, jag vet.

   Radera
  2. Jag har ett recept på en sorts maränger som är gjorda på gulor så antingen gör jag det eller glass eller äggtoddy av gulorna.

   Radera
  3. Gör sockerkaka/muffins på gulorna som blir över efter marrängbakande. Eller bea-sås.

   Radera
 4. Stek äggulorna till morgonmålet/lunchen/kvällsmaten. Åtminstone här tycker gubben att stekt gula är godare än vitan :)

  SvaraRadera