onsdag 24 april 2013

Frövallmo

En sak jag minns från en av de första gångerna jag såg vårt hus var mängden av röda vallmon som blommade  kring huset. Sedan dess har de fått växa fritt och när de torkat och fröat av sig klipps de ner i gräsmattan. I många år har jag undrat om fröna månne går att använda. Eftersom vi köpte huset av en man med rötter i Holland och många fnissande har undrat om det är opium vi odlar har jag aldrig känt mig manad att smula ner fröna i t.ex. brödbaket.

Därför blev jag så glad när jag i vintras hittade Vallmon Elka i Runåbergs frökatalog. Den får bli årets nyhet i min trädgård. Jag brukar för det mesta ha den regeln att jag bara odlar sådant som går att äta och inte heller här behöver jag rucka på mina principer : )

Kommer ursprungligen från de centrala delarna av Slovakien där den framför allt odlats för de oljerika frönas skull. Plantan kan bli över en meter hög och den enkla blomman är vit med violett botten. Frökapseln är ovanligt stor och ger massor med frö till brödbaket 

1 kommentar:

  1. Vilket bra tips! Har letat efter just en sån vallmo, men lokala trädgårdshandeln hade inte såna när jag var där i förrgår. Tack för tipset!

    SvaraRadera