lördag 18 maj 2013

Oil pulling -en upplevelse

Nu har jag haft min första 'oil pulling' -upplevelse. Varför heter det så? Och finns det inte något man kan kalla det på svenska. 'Oil pulling' får mig nämligen att tänka på något helt annat än vad det är.

Så vad är det då? I korthet är det att du i 10-15 minuter sitter och smågurglar med olja i munnen. Oljan tränger in i varje litet skrymsle och vrå och när du spottar ut den (inte i vasken utan i roskis) har den tjocknat ihop till en liten geggamoj.

Med jämna mellanrum ploppar det upp saker som många i ens bekantskapskrets pratar om och testar. För någon månad sedan var det 'oil pulling' som var på tapeten. Extremt bra för munhygienen lär det vara och nämns även i relativt vetenskapliga böcker om hur man motverkar alzheimers.

Så jag köpte en flaska ekologisk, kallpressad sesamolja och bestämde mig för att testa. Länge och väl har den stått där på hyllan. Och vet ni varför? Jo, för att man skall borsta tänderna både före och efter man pullat lite olja. Och lat som jag är har jag inte orkat. Men nu är det testat.

Det smakar nästan ingenting och bra går det väl, men oj vad trötta käkmuskler man får! Så det blir träning på flera sätt. Efteråt känns tänderna rena och lena. Det kan ju i och för sig även ha att göra med tandborstningen, men det krävs väl att jag orkar hålla på en tid för att märka resultat. Munhygienen har ju direkt påverkan på hur resten av kroppen mår så vem vet vilka oanade resultat jag kommer att märka.
Mera om 'oil pulling' kan du läsa t.ex. på Morotslivs blogg.

5 kommentarer:

 1. Man behöver inte borsta tänderna. Det är ju det som är hela poängen. Efteråt brukar jag använda en bomullstyglapp och polera tänderna. De blir renare än med tandborsten. Måste nog oilpulla imorgon igen. Har inte gjort det på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta mig Mia, kan inte hålla mig för skratt. En bomullstyglapp? : ) Låter i och för sig helt vettigt och bra. Men att skippa tandborstningen låter skönt.

   Radera
  2. Ja eller hushållspapper! Polering liksom. :-) Bra om man råkar ha glömt tandborsten hemma när man är på resa. För kokosolja har man ju alltid med sig, eller hur?;-)

   Radera
  3. Du har alldeles rätt, Mia, att man kan skippa tandborstningen - speciellt om man oilpullar för munhygienens skull.
   Oilpulling detoxar ju också och detoxingen lär ska bli mera effektiv om man borstar tänderna dessutom. Så det beror lite på vad det är man är ute efter. :)

   Radera