onsdag 19 juni 2013

Att plocka ner ett tegeltak

Som jag redan tidigare skrivit om håller vi på att byta från plåt till tegeltak på vårt uthus. I grannbyn finns ett hus som gör tvärtom. Vilken tur att vi är olika! Därifrån får vi prima, gratis tegel bara vi plockar ner det själv. Visst har vi "gruvat oss lite" (som vi säger här i Österbotten) inför arbetet, men med god planering och duktiga barn gick det jättesnabbt. Halva taket plockade vi ner på 4 h. Vi trodde det skulle ta mycket längre än så.

Pappa plockar takpannor från taket och lägger i prydliga högar. Dottern sitter och slänger ner pannorna en efter en i en  byggd ränna. 

Sonen tar emot och lägger dem i hög bredvid.

Mamma stånkar och stönar och bär tegel till vår uppbevaringsplats. Ni skulle känna på mina biceps!
Yngsta dottern ligger hemma i soffan och tittar på TV. -Ni skulle ändå inte ha någon användning för mig, sade hon. Henne kommer det att gå bra i livet för.

5 kommentarer:

 1. Det känns bra att återanvända taktegel sådär! vi har en hel hög med tegelpannor som vi har sparat som får funka som kant runt en odlingsbädd tills vi skall använda dom nånstans.

  SvaraRadera
 2. Vi ska också byta till tegel i ngt skede. Blir de inte slitna och dåliga med åren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir de mera porösa med åren, men det går långsamt. De tegel vi nu plockar ner är 70 år gamla och de funkar minst lika länge till. Med ett tegeltak gäller det dock kanske att på ett annat sätt att med jämna mellanrum gå igenom taket och se att det håller tätt.

   Radera
 3. Vi ska också byta till tegel i ngt skede. Blir de inte slitna och dåliga med åren?

  SvaraRadera
 4. Oj, vilken duktig familj! Jag är jätteimponerad!

  SvaraRadera