tisdag 25 juni 2013

Puh, vi hann!

 Det finns en gammal måttstock när det gäller ved, som de flesta gamla gubbar brukar känna till 'Veden skall vara kluven till påsk och under tak till midsommar'. I år hann vi med två dagars marginal. Bra så.

Vedförrådet ligger relativt undanskymt och kan därför tillåtas att vara lite fult : )

8 kommentarer:

 1. Min morfar hade också en tes om det hela. För hans del hette det att det skulle komma tre sommarregn innan veden torkade och skulle in under tak. Låter vettigare ditt ordspråk:)
  Men torr ved hade han alltid, märkligt nog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, undrar när man vet skillnaden mellan det sista vårregnet och det första sommarregnet. Och tänk vad bråttom det måste bli om det tredje och det fjärde regnet kom två dagar efter varandra.

   Radera
 2. Detdär vedlagret ser helt ok ut,tycker jag. Inte blev det fult.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är sällan Jenk bygger något fult. Men vårt andra vedlider är mycket snyggare : )

   Radera
 3. Finns ett annat bra talesätt också om ved:

  Av ved blir man varm minst tre gånger
  Den ska huggas, klyvas och bäras in.

  Vilken skatt ni har nu i ert vedförråd : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. + att det värmer när man sitter framför brasan : )

   Radera
 4. Veden torkar fortare om den blivit blöt av regn. Då sköljs späds saven ut och fukten dunstar av lättare. Jag vet inte hur vetenskapligt detta är, men det är 'kunskap' som jag växte upp med. Därför var det kul att läsa om tre sommarregn innan veden skulle under tak... Det kanske finns någon sanning i de gamla råden. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte hört tidigare. Vad intressant! Och man skall inte ta gamla råd med en klackspark. Ofta finns det en hel del sanningar bakom fast vi nutidsmänniskor tycker det låter lite småflummigt ibland : )

   Radera