måndag 1 juli 2013

En stilla undran

Varför skriver man en blogg? Ja, anledningarna kan vara många. För mig är det kanske inte främst det att jag tycker om att skriva (fast även det är väldigt skoj) utan det att jag tycker om att berätta. För mig innebär det här berättandet att det är någon som läser. Annars blir det ingen berättelse, utan en skriven text som jag skriver för skrivandets skull.

Jag jagar inte mängder av kommentarer. Det är inte det. Det är helt okej att bara läsa. Att jag skriver och ni läser är för mig en helt bra uppdelning. Men nu så här i sommarvärmen för jag en stilla dialog med mig själv inne i mitt huvud. Kanske ingen läser? Kanske jag skriver om fel saker? Kanske det inte längre går att kommentera? Varför är det så tyst på bloggen? Har alla sommarledigt från sina datorer?

Så kan ni inte bara skriva hej? Så att jag vet att ni finns. Det blir så mycket roligare att berätta något då. Jag är ändå så uppgiven med att berätta för döva öron här hemma, så när jag bloggar behöver jag veta att situationen är snäppet bättre.

Tack!


122 kommentarer:

 1. hej från portugal (:
  du har en mycket intressant blogg (och synsätt på livet)
  och det gillas*

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Har aldrig tidigare kommenterat, men läser din blogg med intresse!

  SvaraRadera
 3. Hej, hej! Jag läser, men är dålig på att kommentera.

  SvaraRadera
 4. Jag kollar in din blogg nästan varenda dag :)
  /Jenny

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag läser varje inlägg du skriver!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag hittade hit idag :)
  Klart jag vill säga Hej!
  det är ju precis som du "säger"

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Hei,
  Jeg er innom og leser både titt og ofte. Dere har valgt en livstil som mange flere av oss burde ha valgt, og som inspirerer meg. Ha en god sommer til hele familien din.

  Irene :o)

  SvaraRadera
 8. Jag finns här och väntar ivrigt på nästa inlägg hela tiden :D tacka gudarna för rss-läsare, annars hade jag ju klickat mig in jämt :)

  SvaraRadera
 9. Nej, du får inte sluta skriva nu när jag hittat din intressanta blogg! Det var så sent som förra veckan som jag hittade hit. Läste flera av dina tidigare inlägg, bl a om kaninuppfödningen och varför ni valde att sluta. Jag äter inte heller kött och tilltalas av tanken att producera egen mat, så jag har full förståelse för ert val att testa med kaniner. Samtidigt förstår jag varför ni inte vill fortsätta. Nu vill jag gärna läsa din bok (får se om jag väljer att köpa den eller låna på biblioteket först). Vill gärna fortsätta läsa dina tankar om miljö, självproduktion och familjeliv på landet, så jag hoppas du vill fortsätta skriva!! /Sanna, 28 år, i Göteborg

  SvaraRadera
 10. Nog tittar vi till dig alltid. Men jag är usel på att lämna respons. Egentligen vore det bra med en gilla knapp i bloggarna så att man bara kunde trycka på den istället för att försöka komma på nån intelligent kommentar att skriva (ja jag erkänner jag är lätt lat)

  Inte heller jag får särskilt många kommentarer trots att jag har något hundratal besökare varje dag i min blogg. Det tror jag beror på att jag inte själv är ute och skriver och tackar och har mig (ja jag är lat) : ))

  Trevlig vecka!

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Vi är här och vi väntar på varje inlägg:)

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Jag lånade din bok på biblioteket. Sedan hittade jag till din blogg. Fortsätt som du gör nu, jag är inne och läser varje dag!
  Ha det bra!
  /Siv

  SvaraRadera
 13. Hej från Nederländerna! Jag läser allt på din blogg och gillar det som händer på Flemmingsbacken.

  Kram Helena

  SvaraRadera
 14. Det är inte så länge sedan jag hittade hit till din blogg. Sökte efter, göra egen deodorant! och hamnade här. Sedan har jag inte slutat läsa har även lagt till länk till din blogg i min under bloggar jag läser. Vi har nämligen ett lite lika tänk att leva lite mer på mindre. Jag LOVAR att jag skall bli bättre på att kommentera. Tycker ju själv det är roligt med någon kommentar då och då. Men sluta för all del inte att blogga!! gillar det jag läser här. Ha de bäst.

  SvaraRadera
 15. Läser din blogg varje gång du gör ett inlägg.

  SvaraRadera
 16. Hej! Jo vi läser...

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Nu så, inloggad från rätt konto. :P
  Hej!

  SvaraRadera
 19. Hej!
  Vill bara säga att jag finns och läser allt du skriver. Att jag mer och mer sällan kommenterar beror på att det är så fruktansvärt svårt. Jag vet inte om det beror på att jag använder nig av en IPad eller om det alltid är så, men jag vet att folk har haft problem att kommentera hos mig!
  Fortsätt läsa, åtminstone jag läser
  Kram

  SvaraRadera
 20. Jag läser alltid det du skriver, jag vet att jag är för lat på att kommentera, jag ska försöka skärpa mig, haha ^^

  SvaraRadera
 21. Hejhej, jag läser och kommenterar ibland, gillar att läsa allt du skriver om så fortsätt du bara! :) Gillar själv att berätta och skriva och visa bilder, jag älskar det här med att blogga - det är verkligen världens bästa grej! så kul att komma i kontakt med andra mänskor som har samma intressen som man själv.

  SvaraRadera
 22. Hej hej!
  Vi har absolut inte glömt dig ;)

  SvaraRadera
 23. Läser med stor behållning och regelbundet så fortsätt berätta.

  SvaraRadera
 24. Längtar alltid efter dina blogginlägg! Tycker det är så svårt att lämna kommentarer, svårt att veta hur tilltalet skall vara.. På ett sätt känns det som jag känner dig men jag vet ju att du inte alls känner mig och då vet jag inte hur jag skall skriva...
  Snälla fortsätt att berätta!
  Annika

  SvaraRadera
 25. Klart vi leser:-) Har fulgt deg siden i fjor sommer:-)
  Klem fra Nord-Norge:-)

  SvaraRadera
 26. Hej :) Läser regelbundet din blogg, du skriver så himla bra om saker som intresserar mig!

  SvaraRadera
 27. Hej! Jag läser och inspireras av din blogg, fortsätt skriva!

  SvaraRadera
 28. Hej
  Jag läser gärna din blogg.Den är superbra.

  SvaraRadera
 29. Jag läser din blogg regelbundet men är dålig på att kommentera. Tycker att du skriver så bra, fortsätt så!

  SvaraRadera
 30. Hej. Det är klart jag läser. Sen jag köpte din bok är jag såld på ert levnadssätt,det är nog så fler skulle leva. Så FORTSÄTT Gunilla

  SvaraRadera
 31. Din blogg är en stor inspirationskälla för mig! Tack vara dig har jag tagit ett större steg mot självförsörning (lång väg kvar). Du har även gett mig modet att tänka tanken på att göra något nytt, något som jag brinner för. Jag är inte där ännu men jag planerar och förbereder mig :-). Älskar att läsa din blogg då du skriver intressant och det skapar ett beroende... just nu är jag väldigt intresserad av hur det går för era bin, då vi själva har två modersamhällen samt 3 avläggare.

  SvaraRadera
 32. Hej, jag läser med intresse och för då och då vidare till min man.. :)

  Ingeborg

  SvaraRadera
 33. Jooo läser och njuter....fortsätt för all del att skriva :)
  Sommarkramar!!

  SvaraRadera
 34. Läser alla dina inlägg. Ibland finns inte tid så det blir ackumulerad läsning då tillfälle ges!

  SvaraRadera
 35. Hej, kollar din blogg varje dag. Du skriver jordnära och inspirerande. Ett nöje att läsa för en lanttis som jag. Sommarhälsningar, Anna

  SvaraRadera
 36. hej,jag läser din blogg nästan varje dag du inspirerar och gör min vardag otroligt mycket roligare och du får mej att tänka på saker på ett nytt vis,jag är så glad att du helt enkelt är du ,åtminstonde den du vi känner tack så mkt
  mvh milla i småland,sverige

  SvaraRadera
 37. Hej på dej ha en trevlig måndagskväll.

  SvaraRadera
 38. Hej! Jag läser också, och uppskattar det du skriver!

  SvaraRadera
 39. Hej! Jag läser alla dina inlägg och kollar så gått som dagligen om det kommit nya. Är bara för lat för att skriva.

  SvaraRadera
 40. Hejhej från Kokkola! :)

  SvaraRadera
 41. Hej, hej!
  Är inne titt som tätt och läser!

  SvaraRadera
 42. Hej hej! :-)

  SvaraRadera
 43. Varför läser jag din blogg? Du skriver så bra om ert liv, det är inspirerande och man inser att om jag ändrar en liten sak så för det med sig mycket mer. Jag reflekterar över mitt liv, hur jag lever det och hur jag vill leva i framtiden. Jag har läst dina böcker, som jag lånat på biblioteket, och fått tips och ideér både från dom och här på bloggen. Det är alltid kul att titta in hos dig. Så hej på dig :)

  SvaraRadera
 44. Hej där!

  Vi verkar vara några stycken som läser din blogg även på sommaren ;)
  Jag är glad att jag använder Bloglovin så jag inte missar något av dina inlägg. Gillar ert tänk och uppskattar verkligen att du/ni delar med er av er vardag. Hoppas du får lite extra energi av vår uppskattning.

  Trevlig sommar!

  SvaraRadera
 45. Fortsätt att skriva! Läser alla dina inlägg!

  SvaraRadera
 46. Hej! Jag läser nu som då när jag hinner och kommer ihåg. Då blir det ofta fler inlägg i slängen. Gillar det du skriver. Du skriver med flyt och inlevelse. Det blir bra läsarupplevelser av det. Så: HEJ! Vh Annette

  SvaraRadera
 47. Hej! Jag tycker mycket om din blogg. Den inspirerar mig att förändra mitt liv!

  SvaraRadera
 48. Hej
  Läser din blogg med stort intresse.
  Hälsingar från Gotland!

  SvaraRadera
 49. Hejsan!
  Läser din blogg i stort sett dagligen. Älskar inspirationen man får av er!
  Hälsningar, Malin ifrån Värmland

  SvaraRadera
 50. Jag läser och suger i mig allt, längtar till nästa inlägg...så fortsätt att skriva!!!
  Hälsningar Anna-Karin från Gävle

  SvaraRadera
 51. Hej!
  Fortsätt skriva! Jag följer med din blogg, och väntar alltid på att du skrivit något nytt. Det är viktiga saker du skriver om!

  SvaraRadera
 52. Hej! Som du ser är vi många som gillar det du gör och att du berättar om det. Jag älskar din blogg och din bok, och får massor av inspiration och driv av att läsa om ert liv. Fortsätt! Dina beundrare må vara tystlåtna, men vi finns.

  SvaraRadera
 53. Hej! Läser med stor behållning både blogg & bok men är dålig på att komentera.

  SvaraRadera
 54. Hej från Ume'.

  SvaraRadera
 55. Hej! Kaninerna mår bra :)
  /Sofia

  SvaraRadera
 56. Hej! Jag läser lite då och då och inspireras stort av ert levnadssätt. Tack för att du delar med dig!
  /Frida

  SvaraRadera
 57. Hej. Ja läser din blogg! :)
  /Marianne

  SvaraRadera
 58. Jepp, jag läser! Först inspirerades jag av din bok och sen hittade jag hit! Fortsätt skriv!

  SvaraRadera
 59. Hej från Skellefteå. Läser och gillar din blogg :)

  SvaraRadera
 60. Hej från Malmö! Läser då och då. Inspireras. Imponerar ibland på min sambo som är fd lantis, med att nämna nåt jag läst här om tex höns. /Karin

  SvaraRadera
 61. Hej från Helsingfors - egentligen lantis men som inte ännu lyckats flytta tillbaka till landet. Läser alla dina inlägg med intresse och är alltid glad när jag märker att du uppdaterat. Så fortsätt på samma sätt!

  SvaraRadera
 62. Hej! Jag är aktiv läsare och har fått massor med inspiration men skrivandet har tyvär inte inspirerats. Tack för allt som du berättar!

  SvaraRadera
 63. Fortsätt, fortsätt att skriva! Allt du skriver är så intressant! /Sofia

  SvaraRadera
 64. Hej!
  Jag har precis hittat till din blogg men tycker att den är intressant och inspirerande.Det är nog mycket sommarlättja som ligger bakom om det är stilltje i kommentarsfältet.

  SvaraRadera
 65. Hej! Jag tycker mycket om din blogg och är mycket intresserad av ert sätt att leva. Tittar dagligen in för att se om du skrivit något nytt! Dock är jag dålig på att kommentera, jag är mer läsartypen!

  Tack för all trevlig läsning!!!
  Hälsningar / Sara från Stockholm

  SvaraRadera
 66. En Hesabrud till2 juli 2013 23:41

  Ååh, sådär går det när man "går sin bloggrond" varje kväll. Man/jag kollar igenom alla nya uppdateringar snabbt snabbt när barnet somnat, jag inspireras, njuter, ler, känner att oj vad fina människor och skribenter det finns där ute, med spännande liv fast de kanske själva tycker att de lever helt vanliga liv OCH SÅ LOGGAR MAN UT och går och lägger sig. Utan att kommentera eller på nåt sätt visa att man uppskattar att det kommit en uppdatering och att man vill läsa mera imorgon. Ber härmed om ursäkt för det och vill att du skall veta att det du skriver om till 100% är sånt jag vill läsa. Tack för det!

  SvaraRadera
 67. Hej! Jag läser gärna med stort intresse om din och din familjs livsstil och leverne! Kika gärna in i min blogg om du har tid och lust. Vore roligt med en kommentar också! Annelie / levaEKOliv

  SvaraRadera
 68. Hej! Tack för att du delar med dig! Följer gärna din blogg.

  // Pia

  SvaraRadera
 69. Sluta inte. Gillar din blogg skarpt.

  SvaraRadera
 70. Hejsan! Jag har precis börjat följa din blogg och jag gillar den mycket, så snälla sluta inte skriva :)!

  SvaraRadera
 71. Oj vad kommentarer du fått, så roligt! Jag är här inne ofta och kollar vad du skriver om, kommenterar ibland men tröttnar på att göra det om jag inte får någon kommentar tillbaka....
  Fortsätt blogga!
  Ha en bra dag
  //bara Anna
  Annacecar.blogspot.com

  SvaraRadera
 72. Läser din blogg så fort jag kan.Gillar erat sätt att leva.Har en kolonistuga utanför Stockholm o till nästa år förhoppningsvis både växthus o höns.Mina barn är nästan utflugna så jag har inte så mycket av den biten att oroa mig för.Du har inspirerat mig väldigt mycket ekologiskt.Dessutom var boken väldigt bra( blandat med bra recept).Fortsätt såhär.
  Ha det bra
  Heléne i Skarpnäck

  SvaraRadera
 73. Hej! Din blogg är superbra och jag hör till dem som mest bara läser och sällan kommenterar ;) Tack för att du bloggar!!! Ha en bra sommar :)

  Kramar från Evelina

  SvaraRadera
 74. Hej! Jag snubblade in på din blogg och fastnade. Läste via google reader tills de stängde ned häromdagen. Nu via feedly eller just feed och har inte tagit reda på hur man kommenterar. Får sparka igång datorn för att kommentera, därför händer det sällan.
  Personligen gillar jag din blogg för alla handfasta tips, för att ni provar och utvärderar,för dina funderingar. Jag gillar det fast jag inte lever som ni. Men något går att applicera på även detta Svenssonliv.

  Kramar Anna T.

  SvaraRadera
 75. ...kikar in nästan varje dag...

  SvaraRadera
 76. Kan ibland gå in flera ggr/dag för att se om du uppdaterat. Kan då läsa gamla inlägg... men väntar alltid på nya!! :)
  Ta ingen stress över bloggen, det är ju sommar!!
  // Jenna

  SvaraRadera
 77. Hej, hej! Kollar regelbundet vad som är på gång hos er, så tvivla inte, vi finns nog här! :)

  SvaraRadera
 78. Hej!

  En underbar blogg och en underbar livsstil.Vi har nog alla människor ett stort ansvar för vårt jordklot. Jag var på en föreläsningen under hösten där föreläsaren från Helsingfors universitet påstod att om 10 procent av jordens befolkningen verkligen försöker leva miljömedvetet så kan vi stoppa den negativa utvecklingen. Med vår insats kan vi göra en hel del... Det gäller att prioritera och var goda modeller för våra barn och ungdomar. Dessutom blir livet så mycket mera rofyllt och njutbart. Vi har ju vårt jordklot bara till låns en kortare eller längre tid så låt oss ta hand om den på bästa sätt.

  SvaraRadera
 79. Åh, tack, tack snälla fina ni. Jag är helt salig! Så roligt det har varit att läsa att ni finns. Var ni finns och vad ni tycker. Berömmet värmer stort och det här var precis den vitamininjektion jag behövde. Nu formligen sprutar det idéer ur mig på kommande blogginlägg. Håll i er!

  SvaraRadera
 80. Hej!
  Kände när jag läste inlägget att det var riktat till mig... ;-) Här har jag smygläst under längre tid och är inne var eller varannan dag på din sida. Fy på mig att inte lämna något avtryck eller tack för att du tar dig tid att roa oss andra. Fortsätt skriva om du orkar och vill, vi kommer att fortsätta att läsa allt du ger.
  Lena SW

  SvaraRadera
 81. Hej! Har din bok och läser din blogg regelbundet. Gillar dina inlägg och inspireras av allt du skriver. Tack för det! S

  SvaraRadera
 82. Här är ännu en som läser din blogg regelbundet, men aldrig kommenterar :) Gillar det du skriver och håller med i mycket. Blir väldigt inspirerad av din blogg och mera miljömedveten. T.ex. så känns det numera såå fel att behöva ta en plastkasse i matbutiken då jag oplanerat hamnar att åka och handla och inte har med min korg eller tygväska :)

  Ann-Sofi

  SvaraRadera
 83. Hej! (hihi, så skickligt du fått folk att kommentera! jag har närmare 100 besök per dag men mycket få kommentarer) Kikar in när jag hinner och lillan sover!

  SvaraRadera
 84. Njuter mycket av din blogg. Läser varje vecka. Hälsar en Esbobo.

  SvaraRadera
 85. Hej! :) Och ha en skön sommar! Kollar dina skriverier då och då, så du inte svamlar om nåt jag behöver kommentera riktigt ordentligt ... eller göra nåt viktigt tillägg till :)! Skämt åsido, Kurirentexterna hör också till. Fundera vidare du bara, och skriv ner det du känner för, det blir bäst så. Kram!

  SvaraRadera
 86. Hej!
  Har just hittat din blogg men tycker den är härlig :)
  Som utflyttad från Sverige till Norge sen ett antal år tillbaka och med barn och barnbarn i Vasa så blir det lite extra skoj att läsa din blogg :) Fortsätt skriv <3
  Kram

  SvaraRadera
 87. Hej! Jag läser och beundrar...

  SvaraRadera
 88. Hej Maria!
  Läser din blogg regelbundet, men kommentera har jag aldrig förut.. nu pratat med dig"live", som du vet gillar jag din livsstil och hoppas själv kunna ännu förverkliga mera av ett liv som är mera självförsörjande...Ha en underbar sommar!!

  SvaraRadera
 89. Många tack även till er som kommenterat efter mitt senaste tack. Ni kan inte ana vad glad jag blir! Och jag måste medge att jag alltid blir så ofantligt nyfiken när någon av er säger att ni har träffat mig "live" utan att jag har en aning om vem ni är, eller kanske ens har vetat det när vi träffats. Jag är glad att ni finns.

  SvaraRadera
 90. Hej precis börjat läsa din blogg och redan tagit efter gödslingen med guldvatten :) mycket bra kommer kolla in så fort jag har tid behöver mer sådana ideer.... tack :)

  SvaraRadera
 91. Jag läser din blogg regelbundet och med stort intresse. Har en liten gård där vi odlar och har höns och får. Dessutom har vi inhyrda hästar i stallet. Det är underbart att leva så och få fina ägg och eget kött. Dina tankar om att leva med naturen och inte överkonsumera stämmer med hur vi tänker. Dock lyckas man inte alltid fullt ut men man gör så gott man kan. Tack för en trevlig och intressant blogg!

  SvaraRadera
 92. Hej! / Emmily i Lund, Sverige

  SvaraRadera
 93. Hej..

  Är tillbaka efter semestern och kollar, som vanligt, in på din sida. Den ligger på "favoriter" läser allt du skriver, ser att mina barn och deras kompisar också hittat in till dig. En av kompisarna spred din sida via Face Book till alla kompisarna, men då hade jag redan läst dig länge, före för en gång skull : ) Du skriver så bra och om så viktiga saker, du ska naturligtvis fortsätta att skriva, fattas bara annat !!

  Hälsningar Pirjo, född i Finland men bor i Sverige

  SvaraRadera
 94. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 95. Hej! Ny läsare som håller på att läsa mig bakåt i din blogg. :) Detta lär vara enda gången som jag kommenterar om jag ser på hur jag brukar göra... men läser gör jag!
  mvh,
  Amiechan

  SvaraRadera
 96. Hej! Ny läsare som håller på att läsa mig bakåt i din blogg. :) Detta lär vara enda gången som jag kommenterar om jag ser på hur jag brukar göra... men läser gör jag!
  mvh,
  Amelie

  SvaraRadera
 97. Hej!
  Jag hittade precis din blogg. Det lär bli fler besök :)
  Maria

  SvaraRadera
 98. Hej! Jag hittade hit häromdagen (tips från någon annan blogg, minns inte vilken) och håller på och läser bakåt - och har alltså kommit hit så här långt! Jag samtycker med mycket av "tänket" även om vi inte alls lever som ni, och tycker att det är inspirerande och intressant läsning. Jag har under större delen av livet sett det sköna i egenodlat, egenplockat, hemmabakat etc och gör miljömedvetna val vad gäller väldigt mycket men vi är ändå en ganska "vanlig" familj som konsumerar en del och använder en hel del halvfabrikat. Tar dock gärna vara tex på alla våra äpplen och annat vår trädgård eller naturen bjuder på. Men oj vad avundsjuk jag är på vad ni plockar i era skogar! Sådana stora skatter hittar vi knappast här i södra Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Iris! Vad kul att ha dig här. Skrattar dock åt din avundsjuka. Ni måste verkligen ha det uselt hos er, för här brukar inte skördarna inte vara så stora. Eller jo, det brukar det nog. För alla andra, men inte för mig : )

   Radera