lördag 27 juli 2013

Min favoritmarinad

Att grilla kött på sommaren hör ju nästan till. Min son tycker nästan det är det godaste som finns. Men just när det gäller grillkött längtar jag verkligen tillbaka till hur jag var förr. När jag i slutet av veckan stoppade ner flera förpackningar med marinerat kött i min kundvagn och bara kunde välja och vraka mellan smaker.

Så är det inte längre. Vi äter inte längre färdigt marinerat kött. För är det något jag inbillar mig där det finns en massa onyttigheter, ja då är det just där. Istället marinerar vi vårt eget kött. Det blir så bra så, men kräver lite framförhållning. Skall vi grilla vårt eget kött skall vi först komma ihåg att ta upp köttet ur frysen, sedan skall det ligga i marinaden ett dygn och sedan skall det grillas. Så vi grillar inte så ofta. Tyvärr!

Men när vi grillar (och då blir det ofta även omarinerat kött från affären) så då använder vi oss ofta av denna marinad:

En stor klick grekisk yoghurt
En stor skvätt olivolja
Några vitlöksklyftor skurna i bitar
Lite jordnötsmör
En barnmatsburk mango
Några teskedar mango chutney
Svartpeppar + salt
Färsk nedklippt basilika
några skvättar soja


Häll marinaden i en plastpåse och sätt i köttet. Knåda utanpå påsen.
Låt stå i kylskåp ca ett dygn. "Knåda påsen ibland"Ett annat tips om man inte orkar marinera köttet är att bara salta och krydda det en stund före det grillas. Och så fixar man smaken med röror istället. Till exempel:

En stor klick grekisk yoghurt
En halv burk mjuk getost (eller blåmögelost)
Färsk nedklippt basilika
Salt + peppar
Lite honung och citron

8 kommentarer:

 1. Busenkelt och snålt med ingredienser, dessutom löjligt gott!
  Blanda olja och soya i en plastpåse, i med köttet.Kan grillas direkt eller låtas stå över dagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för tipset! Det där testade jag igår på kycklingkött (hade det över natten) och det blev jätte, jätte gott. Förutom oljan och sojan satte jag i några vitlöksklyftor och svartpeppar.

   Radera
 2. Det lät som en marinad jag måste testa.
  Jag undviker också de färdigmarinerade köttet.
  Blir så mycket godare med egen marinad.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Nej jag använder inte heller färdigmarinerat, urk..... Din marinad ska jag prova, liksom din hemmagjorda deo :-) Kram

  SvaraRadera
 4. En annan god marinad att lägga på köttet (grillat bara med salt och peppar på) först på tallriken är olivolja, vitlök, liten bit chili, salt, peppar, spiskummin, lite pressad citron, gräslök i massor och färska kryddor, hacka ihop allt och låt stå kallt några timmar. Eller så gör man efter smak och tycke med kryddorna. Men mycket kryddor ska det va och godare ju längre den får stå och dra gärna nog ett dygn. Tar inte länge att blanda ihop så prova. Passar till kyckling och fisk lika bra. (Och jag sätter på knäcke då det lämnar..)

  SvaraRadera
 5. Både kött och en hel del veggoprodukter går ju att marinera i frysen med. Om du exempelvis köper kött i större paket och delar ner i mindre när du ska frysa, passa på att lägga med marinad i några av dem redan då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där har jag alltid funderat över. Jag har nämligen lärt mig för länge sedan att när man köper kött i affären för att frysa in skall man alltid köpa omarinerat, eftersom det marinerade har sämre hållbarhet. Är det en myt? Jag har även läst att man kan frysa överbliven marinad för att använda sedan, men även det tycker jag låter konstigt. Kan man faktiskt det? Tycker det känns som det skulle komma bakterier i marinaden av det tidigare köttet och att de här bakterierna sedan aktiveras när marinaden tinas upp.

   Radera