söndag 28 juli 2013

Hårkoll

Jag har ju helt glömt bort att berätta. För någon månad sedan var jag till min frisör. Jag bad henne ta sig en titt på mitt hår och berätta om hon tyckte det såg slitet ut. Om det enligt henne var ett friskt och välmående hår eller om det var torrt, sprött eller vad nu ledsna hår brukar vara. Eftersom jag gått hos henne i många år känner hon mitt hår (tror egotrippade jag i alla fall).

Det är nu nämligen 1 ½ år sedan jag slutade med såväl vanligt schampoo som balsam. Först tvättade jag håret med ägg,soda och vinäger. Sedan köpte jag en shampootvål från affären för att sedan gå över till att tillverka min egen schampootvål. Den har jag tvättat håret med i några månader.

Tidigare använde jag balsam. Det gör jag inte längre. Och? Mitt hår mår jättebra! Så man förstör inte sitt hår genom att använda egna produkter. Åtminstone inte jag.

6 kommentarer:

 1. Låter bra, för även detta ska jag prova :-) Kram

  SvaraRadera
 2. vad spännande att höra! Själv håller jag på och experimenterar med egen tvål och testade att tvätta håret hela sommaren med olivoljetvål (plus ekologiskt balsam). Håret är som förr ungefär, men hårbottnen är precis lika torr som tidigare, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt den saken. Borde kanske ta och göra en sån där sats shampotvål och testa om det funkar bättre än olivoljetvålen - det kliar i fingrarna att göra fler tvålar, har inte gjort på ett tag och det är så beroendeframkallande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, själv tror jag vi har tvålar för flera år framåt i familjen : )

   Radera
 3. Intressant!
  Känner du någon med fet hårbotten som testat och blivit nöjd med schampo på bit, antingen från ekobutiken eller hemgjort?
  Jag har jobbigt fet hårbotten, komplett med mjällförekomst (antagligen det där som heter seborroiskt eksem). Under flera år balsamtvättade jag, men sedan slutade de tillverka det där enda vettiga balsamet som jag använde. Har inte lyckats hitta ett oparfymerat lätt balsam som passar till balsamtvätt och faktiskt fungerar på sikt, så nu tvättar jag med balsam varannan gång och schampo varannan gång. Håret har klarat sig rätt bra och inte blivit slitet eller frissigt än så länge, men hårbottnen har kliat mer än vanligt.
  Jag vet att en massa människor får det här att funka och bara tvättar håret en gång i veckan o.s.v. men det jag undrar är om folk som faktiskt har naturligt fet hårbotten och inte bara en hårbotten som producerar extra fett för att man torkar ut den med schampo (efter några års balsamtvätt har jag definitivt insett att jag hör till den tidigare kategorin) också tycker att det här funkar, Jag skulle bli lycklig om jag bara behövde tvätta håret en gång i veckan, eller ens var fjärde dag... Det här med varannan dag och till nöds var tredje känns nämligen som ett nödvändigt ont för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ika! Dessutom kan jag tänka mig att det blir lite som en ond cirkel om man tvättar håret för ofta. Helt hundra kan jag inte vara nu när jag rekommenderar dig med schampoo på bit, men jo jag har en vän som jag tycker har haft ganska fett hår (ha ha) och hon har tidigare provat många olika saker. Nu har hon testat schampoo tvålen och verkar nöjd med den. Sedan har jag också andra vänner som helt slutat använda produkter i sitt hår. Alltså tvättar bara med vatten. De är också nöjda med det och säger att de behöver tvätta håret väldigt sällan. Men det har jag själv inte testat och kommer nog inte att göra det heller tror jag. Så snyggt hår har de inte. Ha ha. Kollade lite på de schampoo-tvålar jag använt och där finns det uttryckligen en för fett hår och de utlovar att man med tiden kan öka på tiden mellan sina hårtvättar. Lycka till!

   http://www.flowkosmetiikka.fi/epages/vilkas02.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20110413-11092-34237-1/Products/302

   Radera