måndag 19 augusti 2013

Köttfri måndag

Vi kämpar ju tappert på med vår vegetariska månad. Det går hur bra som helst. Eftersom jag har hört många andra säga att även de skulle behöva äta mera vegetariskt vill jag ge alla en spark i baken för att komma igång. Inte med en hel månad, utan med en vegetarisk måndag. Det här är faktisk ett koncept som redan finns. Kolla in hemsidan!

Så varje måndag tänkte jag nu här på bloggen under en tid framöver presentera ett vegetariskt recept som vi har testat under veckan och som har fått tummen upp av majoriteten i vår familj.

Fört ut är Broccolipasta

Kokt pasta
Färska eller frysta broccolibuketter
Salt & Svartpeppar
4 ägg
2 ½ dl grädde (matlagnings- eller vanlig)
Blåmögelost
En påse riven ost


Sätt ugnen på 200 grader. Koka broccolin i lättsaltat vatten i några minuter. Låt den rinna av. Smörj en ugnsfast form och häll i pasta och broccoli. Blanda ihop ägg och grädde. Smula ner blåmögelost efter smak. Häll gräddblandningen över formen och strö ost över allt. Sätt in i ugnen tills allt blir genomvarmt och osten smälter. 

Servera t.ex. med en sallad gjord på 1 mango, 1 avokado och ett salladshuvud. Ringla en god olja över. 

Och nej, varken mango eller avokado är så värst smart att använda eftersom de ofta transporteras långa sträckor. Då använder ni istället något annat, men ibland måste jag få unna mig det här för det är så gott!


10 kommentarer:

 1. Tack! Det här får bli middagsmat hos oss idag!

  SvaraRadera
 2. Oj, tusen tack så här på förhand redan! Nya vegetariska recept tas tacksamt emot. Så kanske vår meny också blir mer köttfri än tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet hur det är ... är det någon som vill tipsa mig om ett recept så tas de lika tacksamt emot : )

   Radera
 3. Å, jag tycker att det är skönt att du inte är fanatisk med allt i klimatväg, det känns lättare att anamma recepten då, för visst är avocado så vansinnigt gott. Det ska bli roligt att läsa fler måndagsrecept för jag behöver bli vegoinspirerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja konsekvent är inget man direkt kan kalla mig ...

   Radera
 4. Tack, härligt med ett vego-recept. Kanske kan du publicera det på söndagen så man har chans att laga den på måndagen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kunde man i och för sig tänka sig, men söndagar brukar vara så ... slöa. Men man kan ju göra så att man förskjuter det så att man gör receptet följande måndag eller så kör man en egen variant -vegetarisk tisdag-

   Radera
 5. Jag brukar göra "kycklinggryta/sås" vad det nu kallas, (eller fisk) med massa grönsaker i och kokosmjölk. Den vegetariska varianter får man enkelt genom att bara lämna bort fisken el. kycklingen men ändå använda samma kryddor. (Så smakar det som att man har kött i i alla fall.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det funkar säkert. Vill man kan man säkert byta ut köttet mot sojabitar. Men det måste erkännas att mina barn hatar dem : )

   Radera