onsdag 28 augusti 2013

Schlatter och vitlök

Ifall någon missat vad vår familj gör under en stor del av vår fritid är svaret -står på (eller bredvid) fotbollsplanen. Alla våra tre barn spelar fotboll och börjar komma upp i en ålder när träningsmängden är relativt stor. Därför kommer ibland skador som brev på posten, trots att vi (jo, jag lever genom mina barn) varit så gott som skadefria hittills.

Men ... sonen har schlatter. Ha, ha schlatter. Vad är det? Kort sagt är det när ditt aktiva barn i perioder får väldigt ont under sitt knä. Så ont så att det känns som knivar som skär när barnet t.ex. dunkar foten mot golvet. Då kan det vara schlatterknä. 

Nu kanske det inte är så många av mina läsare som har det (eller vars barn kanske rättare sagt har) här problemet, men eftersom det kanske hjälper någon så nämner jag det ändå. Har man slatter så kommer det och går. Senast sonen hade väldigt sjukt ringde jag till hälsocentralen och frågade råd.
-Det är inte farligt och han får anstränga sig. Han måste helt enkelt lära sig vad han klarar av eller inte. Vi brukar rekommendera att föräldrarna ger barnen några Burana per dag i en veckas tid
-Hur är det med vitlök?
-Det har jag ingen aning om


Eftersom vi nästan aldrig äter medicin (inte för att vi i princip är helt emot medicin, men vi tycker faktiskt att det oftast inte behövs i den utsträckning som de skrivs ut. Annat har hjälpt oss.) kändes det lite dumt att börja trycka i honom tabletter. Därför krossade vi vitlök, satte en gasbinda mot huden, vitlöken på gasbindan (aldrig vitlök direkt mot huden) och en fotbollsstrumpa ovanpå vitlöken. Det här sov sonen med i några nätter och smärtan försvann. Han har inte heller haft problem med sitt knä under sommaren. Peppar, peppar ...

Det kan ju hända att det skulle ha försvunnit i alla fall. Men tack vare Burana försvann det i  alla fall inte. Vitlök använder vi till nästan alla våra krämpor : ) Bara tron är tillräckligt stark ...

14 kommentarer:

 1. Tycker också att de skriver för mycket mediciner, för lätt. Just nu har vi problem med eksem. Jag är trött på att dämpa symptomen, det hjälper inte. Får höra att kortison är ofarligt och kan användas hur mycket som helst, alla åldrar. Det känns så fel. Ska göra egen ringblomssalva nu. Ska också pröva bioresonansterapi. Har du något annat än ringblomma som kan hjälpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du testat Le Chat tvålen? http://img266.imageshack.us/img266/3475/lechat.jpg

   Här kan du läsa mera om den: http://levmerpamindre.blogspot.fi/2013/02/eksemet-forsvann.html

   Jag har varit utan eksem sen december och det är ett under som inte hänt på 30-40 år......

   Radera
  2. Tack så mycket. Är ganska ny på denna blogg så jag hade inte läst det, men nu har jag det. Nu ska jag handla tvål.

   Radera
  3. Berätta gärna hur det går för er!

   Radera
  4. Vi har så lite krämpor i vår familj så jag är ganska dåligt inläst på olika botemedel. Men jag rekommenderar verkligen bloggen www.morotsliv.fi. Där tror jag du kan hitta ett som annat som intresserar.

   Radera
 2. Känner igen detta och uppskattar tiden med barnens fotbollsspel väldigt mycket. Verkligen roligt var det. Inte minst när vi åkte iväg på olika cuper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först var jag nedstämd en stund när jag insåg att alla barn var fotbollsintresserade! Men nu är det faktiskt riktigt kul. Ikväll har sonens lag match mot föräldrarna och jag har tränat i flera kvällar, ha ha.

   Radera
 3. Detta var verkligen ett mycket intressant inlägg, är själv sjukgymnast, jobbar mycket med fotbollsspelare och har haft Schlatter i yngre år. Schlatter är kort och gott en överbelastningsskada i yngre tonåren , nästan enbart hos aktiva ungdomar. Det kommer nästan alltid med växtspurt då muskler och senor inte hinner anpassa sig till de numera längre benen. Knäskålssenan ligger då och drar i underbenet och skappar en irritation/inflammation och i flera fall får man en benknöl där senan fäster som resultat.

  Hoppas för sonens skull att vitlöken tagit bort symptomen (inflammationsdämpande..?), och hoppas att han endast fick en lindrig dos av Schlatter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för tillfället tränar och spelar han utan problem. Han har dock en punkt under knät som gör väldigt ont om han trycker på den. Typiskt Schlatter har jag förstått. För tillfället är han försökskanin med Kinesiotejp så vi får se om det hjälper något.

   http://www.naprapatwestling.se/info/tejpning-for-snabbare-lakning/

   Radera
 4. Se där ja...tack för tipset.

  SvaraRadera
 5. ...har inte detta med "piller tagande" blivit lite allmänt ordinerad för diverse krämpor...Har en tonårsson som gått i idrottsklass (man väljer inriktning för sina studier) som fick hälsporre på bägge fötterna (fettlagret under hälen försvinner och man går på själva benet (skelettet)...enligt idrottsläkaren skulle han ta Voltaren (infektions hämmande)och fick man väldigt ont kunde man ta Alvedon (värktabletter)...sen visade ju det sig att detta kan bli bestående om man inte trappar ner och tar det lugnt under en längre period (inget idrottsläkaren nämnde något om)...det har ju gått bra för hans del och är så gott som återställd (efter 1,5 är) men jag tror att man ska lyssna till eget "sunt förnuft" och inte blint lita på div. piller...

  SvaraRadera
 6. .... och se til att barnen även får lära sig att köra styrketräning för knäna. Inte minst tjejjerna behöver stärka muskulaturen kring knäna, innan de skadar sig. 10 minuter 3-4 gånger i veckan gjorde susen när dottern hade ont när hon höll på med fotboll, men inte hade schlatter. Det gäller inte bara att vara duktig med bollen, kidsen ska ju hålla i längen också... / Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pratade med en massör igår om styrketräningen och hon sade att visst är det bra, men när det gäller Schlatter är det ännu viktigare att ständigt komma ihåg att stretcha stora lårmuskeln.

   Radera
 7. Broach India - TechCellence is provide a wide range of milling Cutter, Hob Cutters, Shank type Milling Cutter, Reamers and Drills, side and face cutters in india.

  Broach Tool Supplier  SvaraRadera