fredag 27 september 2013

Bra rutet forts.

För en tid sedan länkade jag till ett inlägg som Ekoreko skrivit om ekologisk gräddfil. Mitt ursprungliga inlägg hittar du här. Det kom en hel del kommentarer på inlägget (tack för det!) och två av kommentarerna var så bra att jag ville lyfta fram dem bättre. Jag vet ju nämligen inte hur mycket kommentarer annars uppmärksammas.

Kommentar nr 1Jag brukar tänka att om varan kommer från djur så är det extra viktigt med ekologiskt eftersom en levande varelse har haft det bättre då. 

Kommentar nr 2: Idag köper jag så gott som allt vi äter ekologiskt. Det är vår familjs bidrag till medmänniskan.

Så här skall jag också börja tänka mer. För jag tyckte det var så bra. Tack!

11 kommentarer:

  1. ...läste kommentarerna och det känns skönt att det är fler som tänker efter och faktiskt gör något åt det också...
    ...såg också att din blogg har blivit utsedd till månadesblogg i Lantliv här i Sverige....GRATTIS!!!!Det är du värd!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack! Ja, det är ju jätteroligt. Visste att det var på gång, men inte att tidningen skulle komma ut så snabbt : )

      Radera
  2. Jag bara undrar, har du varit i någon svensk djurbesättning och sett hur det ser ut? Både eko och konventionellt. Har du studerat regelverken? Vet du tex att det är tillåtet att ha eko-kor uppbundna? Alltså att dom står fastbundit på samma plats under 9 månader om året? Jag köper helt argumenten att eko är "giftfritt" men att påstå är ekodjur har det bättre är faktiskt verkligen märkligt.
    Frida, mjölkproducent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida!

      Eftersom jag dels bor i Finland och dels äter kött av egna djur måste jag tyvärr svara nej på din fråga. Den här bloggen är inte heller ett direkt försök till att aktivt påverka någon annans handlingssätt eller åsikter. Därför grundar jag inte mina egna påståenden och tankar på regelverk.

      Men jag är helt medveten om att eko-stämpeln i de flesta fall är långt ifrån vad man önskar att den skall vara och kanske även tror att den är. Det som jag tyckte var intressant i ursprungsinlägget om gräddfilen är att den tar tanken ett steg längre. Alltså att vi inte endast skall tänka på de svenska (eller finska) djuren som kanske har det rätt bra (eller inte) vare sig de är eko eller inte utan på de som producerar det foder som de skall äta. För ekodjur äter väl ekologiskt foder? Eller? Sedan har jag för mig att det även är strängare med medicinering av ekodjur, men där kanske jag även är ute och cyklar. Och står konventionella djur uppbundna 12 månader om året?

      Radera
    2. Hej igen,
      Så skönt med ett seriöst svar. Oftast så handlar ju eko/icke eko om mer känslor än fakta. Det har ju faktiskt blivit något av en ny religion.
      Jo, ekodjur äter ekofoder. Även det kan ju ifrågasättas, att köpa foder producerat på en granngård jämfört med ett foder som är producerat långt bort.
      Medicinerings regler är likvärdiga. Djuren får behandlas på samma sätt. Men å andra sidan sjuka djur är sjuka och ska behandlas. Inom eko finns längre karenser. (Fler dagar då mjölk ej får levereras).
      Ang uppbundna djur. Det är väl kanske ett "billigt" argument av mig. Så här är det. Inga nya stall får idag byggas med uppbundna system, utan bara lösdriftssystem blir godkända. Om man generaliserar lite så är ju faktiskt ekogårdar mindre än konventionella. Många mindre gårdar har kvar de uppbundna systemen. Så därav finns det många ekodjur som står uppbundna.
      I Sverige har vi beteskrav på 3 månader för konventionella djur, (tror det är längre för eko).
      Läste också någon som tyckte det var så fint att kalven fick gå med sin mamma i en ekobesättning. Jo, den tanken är fin men i praktiken fel. Vi har ju djuren för att ta deras mjölk. Så förr eller senare så ska ju kalven tas från sin mamma. Har den då gått nån vecka med sin mor och sedan tar bort den kan jag säga att båda påverkas. Har sett (hört) vissa kor stå och bröla efter sina kalvar. Tas kalven bort direkt får man inte det problemet.
      Såg även en kommentar om att småskaligt var bättre än storskaligt. Varför?
      /Frida, mjölkproducent

      Radera
    3. Jag vet inte om jag har uttryckt det så brutalt att småskaligt skulle vara bättre än storskaligt, men visst vurmar jag för det småskaliga. Av flera orsaker. Eftersom jag bor på landet och under en längre period har sett bönder avsluta sin verksamhet eftersom de inte längre känner att de a) vågar utvidga sin verksamhet till att tänka mera storskaligt och b) klarar av att prismässigt konkurrera med de storskaliga gårdarna tycker jag att jag gärna stöder bönder som vill leva sin dröm, men dock utan att förvandlas till matfabriker.

      Sedan försvinner ofta insynen och kontrollen/makten från konsumenterna ju större produktionsanläggningen blir. Rent teoretiskt blir samhället mera sårbart av ett fåtal stora företag och de stora företagen har även större makt att påverka lagstiftningen ( i många fall negativt för konsumenten). Det här är naturligtvis inte är något som bara gäller lantbruk.

      Sedan kanske jag då har kvar min romantiska tanke om att småskaligt är vackert och lugnare för såväl djur som människa. Djuren blir mera individer. Här vet jag att det är hjärtat som styr mer än hjärnan, men viktigt även det.

      Så mina köpbeslut fattas ofta enligt detta. Alltid ekologiskt när det finns och när prisskillnaden inte är obefogad och enormt stor. Närodlat när jag lägger till hjärnan och när hjärtat får komma med blir det småskaligt.

      Radera
  3. När jag såg kommentar nr.1 som du ville lyfta fram, tänkte jag att den måste jag kommentera, men då såg jag att Frida gjort det, ungefär som jag tänkte formulera mig.
    Det är jättebra att tänka ekologiskt, men djuren har det lika bra vare sig dom är ekologiska eller konventionellt uppfådda, Sverige har ju som bekant världens strängaste regler vad gäller djurhållning, det är bra och det ska man tänka på... alltså hellre kött från Svensk konventionellt uppfött djur än ekologiskt från ett annat land...(men det är väl ingen i Sverige som köper utlänskt kött, eller?) Sen har jag också lite svårt för dom som skriker "EKOLOGISKT" och köper frukt/grönsaker som är odlade på andra sidan klotet??!!! Jag håller hellre på den delen där man i största möjliga mån köper närproducerat, finns det även som ekologiskt, ja då är det ju bara att gratulera...Sen ska ni veta, ni som inte har jordbruk/djurhållning att det (nästan) inte finns någon bonde som VRÄKER ut konstgödning eller andra konstigheter på sin jord, så där som man gjorde på 50 - 60-talet.. Men tänka ekologiskt är bra och ju fler som tänker så destå fler är det som kan odla ekologiskt, der är ju bra, men att välja utlänskt ekologiskt istället för konventionellt odlad Svensk om det är samma vara, nej tack, där får man nog tänka om....

    Anneli, nötuppfödare (ej ekologisk, men utan konstigheter i djurmaten)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt med diskussion. Sådant älskar jag! Jag håller med om att ekologiskt i en del fall tyvärr har blivit en marknadsföringsåtgärd och en tomt koncept som många duktiga småskaliga producenter inte har råd att svänga sig med, p.g.a. den kostsamma och krångliga rapporteringen.

      Om vi t.ex. tar ekohonung som då ligger inom "vårt område" som biodlare. Jag har själv trott att ekohonung kommer från ekologiska växter, d.v.s. att kupan placerats så långt från konventionellt odlade åkrar att bina endast flyger på obesprutad mark. Men på förra biodlarkonferensen fick jag lära mig att så är det inte. Det som gäller är att man inte har bikupan på ett sådant ställe så att kupan inte direkt besprutas. Men vem med förstånd har det? För att vara ekoodlare inom honung skall kupan även till en viss procent bestå av ekologiskt material, t.ex. trä. Våra kupor består av styrox eftersom de värmer bättre och samhällena övervintrar bättre. De är även mycket lättare att hantera och lyfta. Men det här kan man kringgå genom att bygga den understa lådan (som man sällan flyttar) av gediget trä. Lite extra tung. Då blir träets procent av kupan ekologiskt försvarbart fast resten av lådorna är av styrox.

      Så stirra er inte alltid blinda på "ekologiskt" utan stöd istället småskaliga producenter som kämpar och värnar om djuren och miljön. Producenter som vågar vara transparenta, som berättar om hur de gör och varför. Producenter som kan ge dig svar på dina frågor.

      Radera
  4. Hej Anneli här igen..

    Glömde att skriva att jag tycker väldigt bra om din blogg, Läser den jämt, du har så mycket ideér som jag gillar...mina ungar har önskat sig eran bok i Julklapp... redan köpt den åt dom : )..

    Ha det bra...Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra! God Jul på förhand : )

      Radera
  5. Hej..

    Anneli här igen...

    Ja, just det, att inte stirra sig blind på ordet EKOLOGISKT.. utan tänk själv... fram för mer närproducerat (och gärna ekologiskt). Sen är det precis som du skriver, om det är närproducerat så kan man prata med odlaren om man undrar över något, det tycker jag är bra. För det är ju så här att om man inte själv odlar eller förder upp djur så vet man ju inte vad som krävs osv.. se bara på ditt inlägg om honung och vad som krävs för att bikupan ska vara ekologisk, lite spel för gallerierna det där med trä, tycker jag, om styrox är bättre för samhället, varför ska man inte ha det då?? Varför måste en viss del vara trä? Blir honungen giftig då, om man inte har en viss procent trä, eller ???? Sådana regler hade jag ingen aning om för jag har inga bin.. än....

    Tack Frida för ditt svar här, då vet jag att jag har uppfattat det där med ekologiskt/ konventionellt uppfödda djur rätt.. och visst, jag tycker också att det är bättre att köpa foder från grannen, då vet jag ju hur jorden är skött, än att köpa den från "tjotahejti" utan någon koll (mindre utsläpp blir det ocksä)

    Anneli

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.