måndag 16 september 2013

Köttfri måndag: Blomkålssoppa

I vårt land växer blomkål i flera olika färger; röd, grön och vit. De börjar bli klara att plockas och därför blir dagens vegetariska recept en blomkålssoppa som hela familjen tycker om. Servera ett gott bröd till och till efterrätt blir det en pannkaka.

Blomkålssoppa

1 purjolök skuren i strimlor
1 msk olja
3 medelstora potatisar i tärningar
500 g blomkålsbuketter
1 l vegetarisk buljong
2 dl grädde (ta den grädde ni är van vid, jag tar äkta grädde)*

1 krm salt
en nypa vitpeppar
1 dl hackad dill
(några rädisor i tunna skivor)


Fräs purjolöken i oljan i en kastrull. Efter några minuter sätter du i potatisen och blomkålen. Fortsätt att fräsa en kort stund. Häll över buljongen och låt koka tills allt är mjukt. Det tar ca 10 minuter. Häll bort en del av vattnet och mixa soppan. Häll i grädden och krydda. Låt soppan få ett uppkok. Garnera med dill och ev. rädisor. 


Pannkaka

3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt

Häll ihop allt och rör ihop så det blandar sig väl. Häll i en smord långpanna (ca 30 x 40 cm) och grädda i 225 grader i 20-30 minuter



* Ta som vana att läsa innehållsförteckningen även på vanlig grädde. I en del finns det faktiskt tillsattsämnen! Kör man ekologiskt så har man inte detta problem.

5 kommentarer:

  1. Är det inte så att de i eko-grädde tillsätter karragen men inte i "vanlig" grädde. Har något minne av att jag läste det i "Lingon och läppstift"-boken. Tyckte i.a.f. att det var udda men har inte kommit mig för att glutta på innehållsförteckningen då jag handlat...
    /Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen?!? Jag kollade direkt på eko-grädden på Prisma och där fanns det inte med att något skulle ha tillsatts. Skumt!

      Radera
  2. Hej,
    Karragen tillsätts alltid i halv liters och en liters burkarna.
    Synnöve (som ivrigt läser, men sällan kommenterar) 😊

    SvaraRadera
  3. Mobilens smiley blev visst två frågetecken - smajl.
    Synnöve

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.