söndag 22 september 2013

Kvinnan som borstade ihjäl sina tänder

Ni kanske minns att jag i våras skrev ett inlägg om Fluortandkräm. Jag tror faktiskt att det är ett av de inlägg som fått flest kommentarer. Oj, vad många det finns som hatar fluor. Åtminstone som är smått skeptiska till ämnet. Jag blev övertygad och köpte mitt livs första fluorfria tandkräm. I tre olika smaker dessutom. Jag meddelade barnen att jag tänkte börja borsta tänderna utan fluor eftersom jag inte trodde det var bra och att de gärna fick göra detsamma. Men att de förstås fick välja själva. Att den vanliga tandkrämen så småningom tog slut gjorde ju valet lättare efter en stund.

Och vi borstade och vi borstade. Till sist borstade jag sönder mina tänder. För tandkrämet löddrade nästan inte alls. Tandborste efter tandborsta säckade ihop och låg förvriden med spretande hår. Och mina tandhalsar ylade i misär.

Den vedervärdiga fluortandkrämen gjorde åter entré i våra liv och jag nästan dog av känslan av att flosch-flosch smeka mina tänder med borsten. Tyvärr! Jag gjorde ett försök. Kanske jag försöker igen när jag känner att mitt tandkött och min emalj har återhämtat sig.

17 kommentarer:

 1. Kanske beror på din borstteknik. Jag jobbade som tandsköterska 1 1/2 år, tills jag ville börja studera igen. Då lärde jag mig en del om tandvård. Ofta om man får gropar i tänderna nära tandköttet beror det på fel teknink. Man ska inte borsta fram och tillbaka utan vrida borsten från tandhalsen neråt. Kolla med din tandläkare din tandborstteknik om du har problem med ilande tandhalsar. Kanske kan du byta till fluorfritt igen eller så gör ni det inte. Hoppas dina stackars tandhalsar slutar ila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Anna du är ju en kvinna full av överraskningar. Tandsköterska?Ja, jag borstar alldeles för vilt. Det har jag alltid gjort. Igår rullade jag å andra sida så fint och lugnt. Men det blev utan tvekan mycket värre när jag inte hade ett tandkräm som hade lika bra lödder.

   Radera
 2. Fluor är bra för tänderna om man inte får det via dricksvattnet, och många får inte det. Jag tycker det är starkt att erkänna när något man trott är bra inte fungerar.

  Vattenskallen

  SvaraRadera
 3. Javisst hävdar tandläkaren fluor är bra för tänderna,men för kroppen...hmm.Lämnade bort fluor för länge sedan och fick själv problem med ilande tandhalsar efter ett tag.Borsttekniken...(Det är ju inte skummet som gör tänderna rena..)Började använda Urtekrams tandkräm Aloe vera och ilningarna försvann genast.Min tandläkare tycker jag har väldigt friska,fina vita tänder.
  Lycka till hur du än gör :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det var roligt att höra. Det är faktiskt Aloe Vera tandkrämet jag testat och annars tyckt om. Tvivlar faktiskt inte så mycket på att tänderna blev rena. Tror jag skall kurera mina tandhalsar och sedan göra ett nytt försök.

   Radera
 4. Ja jag är också så där velig! Jag funderar också över om det nu är så att borsttekniken är så viktig - hur stor risk är det då att barnen inte "klarar" av att vara utan tandkräm med lite flour i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där kan man ju fundera på. Man kan också fundera på om dålig borstteknik snarare är att man borstar för bra (läs våldsamt) än att man borstar för dåligt (läs slarvigt). Mycket att ta i beaktande = svårt

   Radera
 5. Har precis hitta din blogg och tycker den är super! :) hade samma problem förut med icke-löddrande ekotandkärmer, men så hitta de jag Logodent daily care och den löddra precis som "vanligt", har använt den nu i flera år och inget speciellt har hänt med mina tänder, tandläkarn säger att dom är mycket fina ..:) så den kan jag rekommendera varmt..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Och du skrev inlägget jag bara väntat på att få läsa! D.v.s. någon som faktiskt provat vara utan fluor i flera år och ändå har en glad tandläkare. Skall kolla om jag får tag i tandkrämen här. Tack!

   Radera
  2. Den finns på diverse näthandlar men också på ekosoppi i vasa :)

   Radera
 6. Jag slutade helt med tandkräm för 2-3 år sedan. Det tog nog eb månad innan det kändes riktigt fräscht i munnen. "Morgon andedräckt" försvann snabbt, kändes inte ofräscht på morgonen. Hade några pepsodent återfall (tre tror jag) men det brände och tandköttet blödde, något som försvunnit helt. Nu försöker jag få familjen bort från flour. Barnen borstar och bryr sig inte om bristen på lödder (12 och 2 år) Frun är inte tok positiv men varannan borstning blir flourfri. Med bratandkräm i huset har jag också börjat använda den men jag känner inte mig fräsch. Så tar det ett par dagar med vatten innan den rätta känslan är tillbaka. Kan bara konstatera att jag tycker vatten enbart är bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju typiskt att vi alltid tänker att när vi slutar med något så är det definitivt. Men vi kan ju även välja minska istället för sluta. Även det är ju ett bättre alternativ.

   Radera
 7. Jag har börjat testa Forever Livings Aloe Vera tandkräm och tycker den är super. I USA har de gjort en studie som jämförde den med några "vanliga" tandkrämer med mycket bra resultat, så jag kommer inte återgå till Fluor.

  SvaraRadera
 8. Jag gör egen tandkräm. 1 msk bikarbonat, 2 msk kokosnötsolja och ca 20 droppar pepparmyntsolja. Blanda o så är det klart. Sen använder jag komposterbar bambutandborste. Det finns ingen i världen som kan övertyga mig att flour är bra i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. är det bra att använda denna blandning??

   Radera