tisdag 10 september 2013

Nypon

Går alla nypon att torkas och användas undrar jag? Den här busken kommer jag inte ens ihåg vad den heter, men många små nypon har den och lätt är de att plocka och rensa (ta bort kärnorna) så jag tänker göra ett försök. Nypon är ju väldigt C-vitaminrika och jag tänker mala mina torkade nypon till nyponpulver att strö över gröt, koka nyponsoppa av eller kasta i bröddegen.

För några år sedan torkade jag mina nypon genom att trä dem på en tråd och torka dem över vedspisen. I år känner jag mig lite lat faktiskt (vet inte hur många gånger jag skrivit ordet 'lat' i bloggen) och tänker torka dem i vår torkmaskin.

Och jo, enligt Wikipedia går alla nypon att äta. Det tror jag blint på. För allt som står där är väl sant?

9 kommentarer:

 1. Ja! alla nypon går att äta, både de som ser ut som små pumpor och de mer avlånga.

  Jag bor långt ner på Svenska västkusten och vi har verklgien huuuur mycket nypon som helst i år, stora vackra och säkerligen attans goda med. Min Mamma syltar nypon så i år tänker jag be om hennes recept på sånt med.

  I loooove naturens eget finfina skafferi och vår härliga Allemansrätt.

  SvaraRadera
 2. Åh, perfekt att alla nypon går att äta, då är det bara ut och plocka :) jag var för sent ute förra året, men iår är det bara att sätta fart. Hemmagjord nyponsoppa, mmm...

  SvaraRadera
 3. Jag har inte träffat på ett nypon jag inte kunnat äta..än så länge i alla fall ;) Min erfarenhet är dock att de lite mindre smala smakar bättre än de stora tjocka, men det är väl också en smaksak. Sen är en annan latvariant att bara snoppa av ändarna och köra igenom passertillsatsen till assistenten och sen antingen frysa eller koka in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir liksom inget kli då? : ) För det är ju ett väldigt pillande att ta bort fröna.

   Radera
 4. Jag har en trädgårdstidning hemma som jag sparat sedan något år tillbaka. Där står det att alla nypon INTE går att äta, de går dock inte in på några detaljer. Det står inte heller att de är giftiga, utan jag tror snarare att de varken smakar eller tillför något. Plockade några sådana själv och det blev varken god nyponsoppa eller något annat av dem. Plockar man de köttiga sorterna så är man nog safe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så länge varade den glädjen : ) Mina nypon är inte speciellt köttiga : (

   Men jag skall inte använda dem för smaken utan främst för att de är nyttiga. Så kanske jag vågar mig på dem i alla fall.

   Radera
 5. Det är en daggros, Rosa glauca, en av mina favoritrosor när det gäller färg och form. Så fantastiskt trevligt att man kan förädla all sorters nypon. Enligt de som kan mycket om vilken mat som är bra för hjärnan, ligger nypon i topp tillsammans med olika bär!
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för namnet! Daggros! Ja nypon lär vara jättehälsosamt så jag tänkte blanda ihop ett pulver av nässlor och nypon och strö över filen (tillsammans med bipollen). Det tänkte jag leva länge på.

   Radera