Jag vet inte hur det är i Sverige, men här i Finland har vi på sjunde klass något som heter "Huslig", där eleverna lär sig att koka mat. Nu för tiden har de böcker i ämnet, men när jag hade "Huslig" började lektionen med att alla satt och skrev av recepten i ett svart vaxat häfte. Tanken var att detta häfte skulle vara en guldgruva när vi sedan flyttade hemifrån. I mitt fall blev det inte så, men ett recept har följt mig genom åren -receptet på rårakor. Därför får det bli dagens recept. Rårakorna går även enkelt att variera. Byt ut en del av potatisen mot rödbetor eller squash. Sätt i lite morot eller smula ner lite fetaost. Till rårakorna serveras idag stekt ris och en gurk- och olivsallad. Smaklig måltid!
Rårakor
4 potatisar (skalas och rivs fint)
4 ägg (vispas lätt)
1 stor lök (finhackas)
salt och vitpeppar
Blanda alltsammans och stek små plättar.
Stekt ris
½ rödlök
1 paprika
2 msk olivolja
1 msk curry
1 vitlöksklyfta
2 msk purjolök
4 dl kokt ekologiskt ris
1 msk soja
Fräs ihop i stekpanna.
Gurk- och olivsallad
1 gurka skuren i bitar
1 burk grynost (keso)
lite paprikapulver
svartpeppar och salt
lite äppelcidervinäger
svarta oliver
1 rödlök
(svämmar ditt trädgårdsland över av sallad kan du även strimla ned den)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.