söndag 15 september 2013

Söndag på Flemmingsbacken


Vad har vi gjort idag?
Jenk hade ovanligt lång sovmorgen, men plötsligt spratt det till i honom och han fick för sig att han skulle öppna den gamla porten i vårt uthus. Det var det ljudet som sedan väckte hans fru. Ljudet av spikar som dras ut. Knirk!

Knirk! Det ljudet tyckte inte våra kalkoner om. Sin vana trogna stod de nyfiket och betraktade vad Jenk höll på med. Och ju mer det gnisslade ju mera högljudda blev de. Och ju mera ljud en kalkon ger ifrån sig, desto mer röda (och blå) blir de i ansiktet. Precis som gamla gubbar.

Här får ni en snabb titt över hur det kommer att se ut. Tyvärr blir vi tvungna att bräda fasaden, eftersom de ursprungliga stockarna är i ganska dåligt skick.

Plötsligt hittade vi detta. Det var ca en halv meter långt. Vem har bott här? Vildbin? Ingen aning, men mäktigt var det verkligen.

Vi borde verkligen ha klippt gräs, men det fanns så mycket annat roligt att ta itu med denna söndag.

Som att skörda de sista bönorna. Bönor som jag sedan förväller en kort stund, fryser in på ugnsplåtar och sedan sätter i fryspåsar. Tänk att frosten ännu inte berövat Esters astrar dess gestalt!

Vartefter vi skördar våra land passar vi på att sätta dem i höstskick. De rensas från allt ogräs och om några veckor strör vi över gräsklipp, löv och skit från hönshuset. Allt för att få en fin jord att börja på med nästa vår. Precis lika roligt som jag tycker att det är när det börjar grönska på våren, lika roligt tycker jag det är att få återställa allt på hösten. Under en sommar har det ju hunnit bli ganska ...vildvuxet.

Vi passade även på att rensa höstens sista lingon. Vad skönt det är att få tänka 'sista'. Att bli klar. Lingonen frös vi in i påsar. Ett halvt liter per påse. Barnen fick i uppgift att rensa tre påsar var. Jag rensade resten.  Lingonpåsarna är perfekta när du kokar vispgröt. För det gör du väl?

1 liter vatten, 1 ½ dl mannagryn, 1 ½ dl socker, 4 dl lingon och 2 tsk salt.
Koka upp vattnet, Häll i resten och låt koka i ca 10 minuter. Rör om då och då. Låt svalna. Vispa fluffigt med elvisp. 


Vispgröt är perfekt som efterrätt eller som lättare mat, tillsammans med en smörgås eller rispirog. Eller så kan du blanda lingonen med egen kolasås och bjuda på en väldigt god och nästan helt hälsosam efterrätt.


Vad har vi annat gjort? Det vi brukar. Tittat på yngsta dotterns fotbollsmatch och skjutsat äldsta dottern och sonen på deras fotbollsträningar. Söndag, söndag, sköna söndag. 






7 kommentarer:

  1. Vispgröt är den perfekta snabbmaten hemma hos oss. Tror de kommer att bli ännu oftare i år då vi minskat rejält på kött mängden.Gör alltid vispgröt då jag inte kommer på något att laga. Mumsfilibabba tycker vi alla. Den går utmärkt att vispa för hand också :).

    SvaraRadera
  2. Vilken smart liten rätt. Vad brukar ni ha för smaksättning om man inte har tillgång till så fina lingon (som ju låter helt underbart att kunna fylla frysen med!)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra att göra lingon på krusbär eller svarta vinbär. Röda vinbär såg jag även att någon nedan tipsat om.

      Radera
  3. Jag gör alltid nu och då en stor kastrull med vispgröt, bra att ha både till morgonmål, efterrätt och kvällsmat.
    Jag gör på lingon, svarta eller röda vinbär, eller på saft av dessa.
    Börjar fakist vara dags att vispa ihop en sats idag eller imorgon.

    SvaraRadera
  4. härligt inlägg,så mycket ni hann med...som svar på frågan om vem som bott där..ser ut som det kunnat vara bålgetingar,de äter trä o bygger gärna stora bon,kan de inte få volym blir det platt o utbrett,vi hade oxå ett på en gavet ett år,under ytterpanelen...bona återanvänds inte utan när alla andra har dött flyger drottningen ut för att övervintra annanstans o sen börjar de på nutt ställe nästa vår...hur stort var boet?...minns ännu den sötaktiga doft som spred sig från boet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur stort? Mätte inte, men skulle gissa att det var si så där 63 cm brett och 48 cm högt. Det skulle bra kunna stämma för vi har faktiskt sett insekter i år som vi inte kunnat bestämma om de har varit bin eller getingar. De har varit större och mörkare. Kanske det var bålgetingar.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.