onsdag 18 september 2013

Vegetariska månaden utvärderas

Förra fredagen var familjens projekt 'vegetarisk månad' avslutat. Det firades med en rejäl hamburgare. Under månaden hade det nämligen öppnat en ny, småskalig, lokalproducerad hamburgerrestaurang nära oss och männen i vår familj har suktat och drömt om att få sätta tänderna i en riktig biff! Och vilka hamburgare! Vi var helt lycksaliga. Egen dressing, egna franskisar, bra kött, liten farbror (nja, så liten var han ju inte). Det kändes så bra att ge våra pengar till honom istället för till herr Mc Donalds och magen mådde så mycket bättre efteråt. Eniga bestämde familjen att vi skippar hälften av årets hamburgerbesök och de gånger vi äter hamburgare äter vi riktiga (!) hamburgare. Så nöjda var vi.

Men vegetariska månaden, blev den som vi tänkt oss? JAAA! Barnen konstaterade att inte hade det gått någon stor nöd på dem (om vi säger så här ... all efterrätt är ju mer eller mindre vegetarisk, så efterrätt blev det gott om under månaden), mamma konstaterade att vad enkelt det varit att kocka och framför allt att handla mat. Billigt har det också blivit. Och något kilo slankare är mamman om midjan, vilket i och för sig också kan ha att göra med 'projekt kondition'. Bra har jag i alla fall mått i själ och hjärta. Skulle det bara vara för mig skulle vi kunna äta vegetariskt mest jämnt. -Vi kan ju äta helvegetariskt varannan vecka, sade dottern på åtta år. Och då förstår ni att experimentet lyckats mer än väl.

Så nu har vi många, fina vegetariska recept, vissa nästan längtar vi till och jag bestämmer så här på stående fot att kött får det inte bli mer än tre gånger i veckan, max. Plus att vi vissa veckor kommer att köra helvegetariskt. Dags att klura ut nästa experimentprojekt ...

6 kommentarer:

 1. Var finns denna restaurang? Låter som något att prova på!

  SvaraRadera
 2. I Smedsby city :)

  SvaraRadera
 3. Vid bibban där blomkiosken varit förut.

  SvaraRadera
 4. Fint att det gick så bra! Har själv märkt det också, att det faktiskt är lätt att gå ner i kött - och när man väl har gjort det så smakar inte ens köttet lika gott längre. Allt började med att svärmor berättade att i hennes ungdom åt de rött kött till högtider, höna några gånger i månader, fisk ibland och bra klarade de sig. Det finns så jättemycket gott att välja på inom vegetariskt, speciellt om man börjar kolla recept från Medelhavsområdet, Mellanöstern, Indien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något vi ofta glömmer att våra föräldrar och mor- och farföräldrar ätit betydligt mindre än vad vi äter och de flesta har levt ett långt och friskt liv. Jag minns att min svärfar sade att de flesta dagar åt de -gröt. Inte för att de var speciellt fattiga utan så var det bara på landet för 60 år sedan. Så nog kan vi också klara oss helt bra utan kött några dagar i veckan : )

   Radera