fredag 25 oktober 2013

Bröllopsdag, heta räkor och några påmm fritt

Igår hade vi bröllopsdag jag och Jenk. Kristallbröllop. Något som visade sig skulle firas i matlagningens tecken, vilket är lite ovanligt för oss.

Jag har börjat veckan med en jobbtripp till Sverige, vilket gjorde att jag missade morgonkyssen. Tänkte kompensera detta med att fixa till äkta nostalgimat på lunchen. Heta räkor. I början på 90-talet när vår matlagningskonst ännu låg i sin linda var 'heta räkor' den godaste maträtt vi kunde åstadkomma. Den åt vi alltid när det var något speciellt. Sedan dess har vi bara ätit den ett fåtal gånger. Kanske har vi fått smarrigare saker på menyn, eller så har det helt enkelt inte hänt något speciellt i vårt liv sedan dess.

Så heta räkor fick det bli. Dessutom är det ett så enkelt recept att jag kom ihåg ingredienserna utantill efter så här många år. På väg hem från flygplatsen körde jag via en butik, köpte ingredienserna och åkte hem till ett tomt hus för att börja kocka. Så ringde jag och bjöd hem Jenk på lunch. Dukade fint, satte på Lisa Ekdahl (som vi också alltid lyssnade på när det begav sig), snoffsade till mig och skulle fira bröllopsdag.

När Jenk kom innanför dörren skrattade han och sade -Aaah, jag känner vad det doftar. Heta räkor. Har du tjuvtittat på min meny? Även Jenk hade nämligen köpt ingredienser till 'heta räkor' och skulle överraska mig med det till kvällsmat. Nåja, så gott är det inte att vi orkade äta det två gånger på en dag. Dessutom var våra barn rätt skeptiska till att äta 'räksås' och när man uttrycker det så, så låter det ju onekligen lite småäckligt. Men man skall inte underskatta nostalgi. Så vi fick hastigt och lustigt ändra planerna inför kvällen. Vi satsade istället på hemgjorda hamburgare.

Jag bakade egna hamburgarbröd enligt recept på Dalmatian Moms hemsida. Sedan fixade jag till hemlagade pommes frites. Jenk stekte biffarna. Gott, gott!

Sedan sket vi i att det var tidig väckning morgonen efter. Vi gick på promenad i regnet och efter det tittade vi på film från när jag och Jenk var unga och hade tagit vår första hundvalp. Vi såg även på filmer från när vi besökt min farmor och farfar med vår nyfödda dotter och lite vardagsfilmer från när de två äldsta barnen var små. Roligt och oerhört pinsamt. Barnen tänkte skratta ihjäl sig över hur jag såg ut. Och jag tänkte för mig själv att nog måste jag väl ha blivit snyggare med åren. Jag ser väl inte ut så där än?

Sedan kl. 22 när det egentligen är sovdags för länge sedan gick vi ner och fixade till Fattiga riddare med vaniljglass och choklad. Sedan var alla mätta och trötta. -När ni gifter er skall ni också se till att alltid fira bröllopsdag förmanade pappan sina barn. Och vi kunde bara konstatera att vägen till hjärtat går via magen.

4 kommentarer:

 1. Grattis en dag försent! Heta räkor låter härligt gott och nostalgiskt.
  Hoppas ni får en fin helg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig helg även till dig o de dina. Kram.

   Radera
 2. Hahahahaha! Jag tror att en sådan här kul bröllopsdag är väldigt mycket värd på alla sätt. Grattis!

  SvaraRadera
 3. Hihi, kul berättat och så sant som det är sagt, vägen går genom magen, fniss....

  SvaraRadera