måndag 28 oktober 2013

Köttfri måndag -Tomatsoppa med varm ostsmörgås

För någon vecka sedan råkade vår yngsta dotter se ett kockprogram för barn. Hon blev eld och lågor och skulle genast börja kocka mat till hela familjen. Modern suckade. Det är inte det att jag inte vill uppmuntra mina barn till att tillbringa mera tid i köket utan snarare det att de sällan förstår att matlagning även innebär att man städar upp efter sig.

Men vi gjorde ett försök. I kockprogrammet hade barnen kokat tomatsoppa och därför sökte dottern efter recept på tomatsoppa på nätet. Än en gång suckade modern inombords, eftersom tomatsoppa inte direkt hör till hennes favoriter. Men åh vad gott det blev! En av de godaste soppor jag ätit faktiskt. Därför får det bli denna måndags recept tillsammans med en god ostsmörgås gratinerad i ugn. Vill du baka eget vitt bröd kommer även receptet här. Men se upp! När jag var liten florerade det ett rykte att man blev blind av vitt bröd. Att jag har glasögon kanske indikerar att jag "fransbröö" var det godaste jag visste när jag var liten.

Englas tomatsoppa

ca 2 msk smör
1 gul lök
ca 800 g tomater
1 dl vatten
1 dl vispgrädde (el 1 dl mjölk)
1 krm malen svartpeppar
2 tsk grönsaksbulsong (buljong)

0-1 tsk salt

Gör så här: Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull. Lägg löken i det smältande smöret och stäk i några minuter till löken är blank och genomstekt. (sänk gärna när du stekär löken så att den inte blir bränd.)

Skär under tiden tomaterna i bitar. Häll på vatten, tomatbitarna, buljongtärning (eller fond) och krydda med svartpeppar. 


Låt koka under lock i 20 minuter. Smaka på soppan och tillsätt mera salt och peppar om det behövs. Mixa. Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk. Garnera med persilja. 


Receptet till brödet hittar du här. Baka. Låt svalna. Bre på smör. Lägg på en ostskiva och låt smörgåsen värmas upp i ugnen så att osten smälter.

 


4 kommentarer:

 1. Men lyckades hon städa sedan då? :)
  Jag vill hemskt gärna att barnen ska vara med i köket - bara inte just före middagen då jag själv alltsom oftast är trött, hungrig, grinig och stressad, men tyvärr är det ju oftast då som all action i köket händer. På bra dagar lyckas jag ta mig runt den här mekanismen med hjälp av mat som man kan förbereda helt eller delvis tillsammans genast när man kommer hem, tänk grejer som ska stå i ugnen, så att man inte behöver laga något den sista jobbiga halvtimmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. om vi säger så här ... nuförtiden sker städningen efter att man påminner, tjat behövs inte längre. En klar förbättring med andra ord. Och det är skönt nu när hon säger -Mamma, jag kan själv! och så får jag inte ens komma i närheten av köket : )

   Radera
 2. Tack för tipset, tack vare min syster och detta recept hittade jag hit till din blogg... Och det verkar ju vara ett trevligt ställe att kika in på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du känner så. Och vilken fin syster du har! Hälsa!

   Radera