torsdag 17 oktober 2013

Mammas bak

Puttinuttvarning! 

Idag är det höstlov hemma hos oss på Flemmingsbacken. Barnen har sovmorgon, vilket i vårt hus innebär väckning kl. 10.00. Klockan åtta vaknade mamman i huset. Då steg hon upp och ägnade tio minuter till att knåda ihop en rågbrödsdeg. För tillfället jäser bröden och mamman siktar på att kunna bjuda sina nymojjnade barn på färskt, varmt rågbröd med ett glas kall choklad när de stiger upp. Sån är jag helt enkelt! Bara att acceptera.

Under sommarhalvåret har jag dock varit ganska slö med att baka. Min surdeg har dött ut och ett som annat köpt rågbröd från affären har slunkit med i matkassen. Att baka kräver för mig på ett sätt ett rutinmässigt leverne. Och det har jag nu när barnen struttar iväg till skolan om dagarna och jag kan låta en bröddeg jäsa medan jag jobbar med annat.

Så en ny surdeg jäser så fint i vårt kylskåp. Denna gång i en fin, brun, gammal apoteksburk hittad på ett loppis i Pajala. Vill du starta en egen surdeg eller behöver inspiration till nya recept så kan du titta till exempel här. Jag bakade bröd med Pumpafrön häromdagen och det var jättegott.



I somras hittade jag även ett sprillans nytt bakbord av trä på ett loppis. Länge stod jag och tänkte att det tar för mycket plats att förvara, men till sist slog jag ändå till. Och vad glad jag är över det. Det är praktiskt så in i norden! Bara att lägga ovanpå bord, bänkar, direkt på golvet eller var det råkar finnas plats, strö ut lite mjöl och börja baka. Tidigare hade jag ett bakunderlägg av plast och visst funkar även det, men bordet av trä samarbetar mycket bättre med degen. När det inte används står det lutat mot ena väggen och stör inte alls. Men så kunde ingen i vårt hus heller diagnostiseras som pedant.


Förra veckan testade jag även att låta mina Plommonlimpor jäsa i vanliga korgar av "ja vadå?", ni vet såna där brödkorgar helt enkelt. Det funkade jättebra. Om de kändes för vida virade jag helt enkelt en mjölad bakhandduk mellan brödet och korgen. Se vad fina de blev. Tyvärr var de inte lika goda.

Bagaren is back!

12 kommentarer:

  1. Åh gu va gott! Nu vill jag också vara höstlovsledigt barn hemma hos er!

    SvaraRadera
  2. Varför torkar du inte surdegen? Det gör jag alltid.
    Jag blandar lite surdeg med så mycket rågmjöl att det blir "stabbigt", och sen smular jag ut det på en tallrik och det får torka tills det är helt torrt. (Dottern som har samma surdeg brukar platta ut den till tunna plattor). Den torra surdegen förvarar jag i en glasburk i rumstemperatur.
    När jag vill använda den, lägger jag den i lite ljummet vatten och så får den stå ett tag (över dagen eller natten) och sen är det bara att mata den som vanligt.
    Den surdegsrot som vi använder lär härstamma från 40-talet och vi använder bara vatten och ekologiskt rågmjöl.

    Hälsningar Y

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja varför gör jag inte det? Det skall jag genast börja med. Tack för tipset!

      Radera
  3. Härligt med brödbak! Ska nog sätta fart på min surdeg och baka lite i morgon.
    Ha en fin torsdagkväll!

    SvaraRadera
  4. ...frös in min surdeg...nu ligger den i frysen och väntar på att bli upptinad....om det funkar? Ingen aning faktiskt...har inte provat förut...men det där med torkning lät ju spännande...

    SvaraRadera
  5. Har också min surdeg i frysen, funkar jättebra !

    SvaraRadera
    Svar
    1. O' va bra om man kan frysa in surdegen. Ibland hinner jag inte med den, eller så hinner vi inte äta upp brödet jag bakar. Då är det ju perfekt att pausa degen, utan att börja om från början. Måste testas. Tack för tipset! //Anna F

      Radera
    2. Jag har också frysit in degen tidigare och det funkar bra, men problemet är bara att jag aldrig brukar ta upp det som ligger i frysen. Ett problem, jag vet. Då tycker jag torkningen lät lite mera intressant faktiskt.

      Radera
  6. Hej !
    Här får du ett recept på majsknäckebröd:
    Blanda 2dl majsmjöl, 1dl solrosfrön el. pumpakärnor, 1dl sesamfrön el. linfrön ( el. 1/2 dl av varje ), 1tsk salt, 1/2dl olja, 2-3dl kokande vatten.
    Kavla ut tunt på en plåt. Strö över lite flingsalt.Grädda 1 timme i 150 grader.Stäng av ugnen o låt plåten stå inne o svalna. Bryt i bitar o njut.
    Enkelt att göra o nyttigt o jättegott.

    Heléne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Heléne, tack! Det låter gott och skall absolut provas.

      Sedan tycker jag det är lite roligt alltid när jag läser era namn, för då börjar jag tänka på alla Heléne jag känner (inte så många) och funderar på om du är någon av dem eller om du är en helt ny vän. Spännande!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.