fredag 4 oktober 2013

Torka morötter

Nu har vi börjat skörda av våra 6372 morötter eller hur många de nu var. Till på köpet är de jättestora. Som tur är även goda. Jordkällaren proppas full, men att lagra morötter brukar jag tycka är lite knepigt. Ibland funkar det, ibland inte. I år funderar jag på att åka till skogen och gräva efter fuktig och ren sand. Ifjol hade jag skrynklat tidningspapper som jag satte under, mellan och ovanpå morötterna. Det funkade bra.  Men å andra sidan har vi inte tidigare haft så mycket morötter så att vi lagrat dem längre än till jul. Men det har vi alltså i år. Med råge. Någon som behöver morötter? Någon?

Inspirerad av boken Torka mat som jag tipsade om för en tid sedan har jag även bestämt mig för att torka morötter och förvara dem i vårt skafferi. Med en annan behändig grunka som jag köpt för en billig peng på loppis går det galant att skiva morötterna i slantar. 

Slantarna brer jag ut i min tork som jag för några år sedan köpte på utförsäljningsrea i en affär. Vad är det med mig och fynd? På med knappen och så får de ligga och torka över natten. Det går säkert även bra att torka dem i ugn (gärna varmluftsugn) på svag värme och med luckan på glänt. 

Så förvarar jag dem lufttätt i skydd för solljus. Det sista är lite synd för de blir verkligen jättefina. Skulle alla gånger fungera som dekoration. Morötterna tänkte jag främst slänga ner i grytor och dylikt, men enligt boken skall de bli jättekrispiga när de blötläggs. Det har jag svårt att tro, men klart jag måste testa.

Och nu när jag skriver det här kommer jag ihåg att jag även kunde pröva att syra mina morötter. Jepps, det skall bli nästa projekt. 

16 kommentarer:

 1. Torkade lite morötter som experiment förra året när vi skulle ut och vandra, självklart ville jag hellre göra egen mat än att köpa färdigt på påse ;-) Hur som haver blev det jättebra (testade köttfärs och potatis också) och de torkade morötterna var supergoda att äta rakt upp och ner, som chips. Men pass på, för de slinker ner lätt i alltför snabb takt...Ha en trevlig helg :-) // Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu blev jag ännu mera motiverad när jag fick höra att det lyckades bra och att de faktiskt användes. Torken går åter på fullt. Tack!

   Radera
 2. Åhh låter spännande! Kanske något att testa, spar ju onekligen på förvaringsutrymmet också. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har fått flera kilo morötter i en relativt liten burk : )

   Radera
 3. Torkning är ju en jättebra metod. Jag har så liten frys men så mycket skafferiutrymme. Så istället för att köpa en större, eller en till liten frys som kostar pengar och miljö att driva är det ju jättepraktiskt att torka och förvara.. Ha de´

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé att torka morötter! det hade jag inte alls tänkt på, har lagrat en del i källaren och lagt in andra med andra grönsaker, men har fortf massor som behöver göras nånting åt. ska se om vi kan torka lite i ugnen!

  SvaraRadera
 5. Väntar så på våra! :-) Sand ska införskaffas...

  SvaraRadera
 6. Väldigt snygg dekoration. Vilka fäger!! Syrade morötter (och även vitkål) är jättegott på ostmackan! Trevlig helg! Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår provade jag på att syra, men har lite problem med burkarna. Alla burkar med snäpplock är slut för säsongen. Har bara vanliga burkar kvar ...

   Radera
 7. Torkade morötter fungerar jättebra i grytor m.m. Jag testade torka lite allt möjligt i somras till vår vandringssemester. Och alla grönsakerna blev jättebra. Lär va så att alla grönsaker, utom sallad och gurka, fungerar fint att torka. Även maletkött, kokt kyckling och gravad lax blev bra. Testade också att torka ägg, fungerade, men borde ha fått dem bättre malda som torkade för att det skulle ha blivit bra omelett på dem.Överväger själv att torka zuccini nu, bara sku få det gjort..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja zuccini brukar man ju ha i mängd och massor. Men jag är så dålig på att använda det sen.

   Radera
 8. Varför inte gräva en enkel stuka, du som bor på landet och har gott om plats? Utmärkt vinterförvaring för morötter, rödbetor mm.
  Mjölksyrade morötter är jättegott, och lika enkelt som att syra vitkål. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var liten brukade vi ha våra morötter i stuka så jag är rätt så bekant med hela den grejen, men eftersom vi har en jordkällare känns det inte riktigt aktuellt längre. Eller så var det latheten ...

   Radera
 9. I Mellanöstern har jag ätit inlagda? eller syrade? morötter med chilismak. Var jättegott. Men ingen aning hur det var gjort. Nån annan som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller för tillfället på att experimentera med att syra morötter. Lagen består av 1 liter vatten och 30 g salt. Sedan antar jag att det bara är att ploppa ner chilisar som ger smak.

   Radera