måndag 7 oktober 2013

Tranbär

Idag har jag plockat tranbär. Några stycken. Låt er inte luras av bilden. Det är en korg för småbarn. När vi plockade lingon såg vi världens bästa tranbärsställe, men när jag kom dit fanns de inte längre kvar. Antingen har någon hunnit före eller så har de liksom förintats.

Jag har inte så stor vana av egna tranbär. Annat än att jag vet att de är nyttiga. Min morfar som snart fyller 87 år börjar varje dag med en näve russin och några tranbär. Tranbärs är ju förstås även bra att ha om man skulle drabbas av urinvägsinfektion. Eller kanske snarare till att förebygga denna åkomma.

När barnen var små brukade vi köpa tranbärspulver i hälsokostaffären. Pulvret strödde vi varje morgon över deras gröt. Det sägs nämligen att tranbär även förebygger öroninflammation. Jag behöver väl inte säga att våra barn aldrig behövt äta antibiotika ... Ja, präktigt, präktigt.

Så nu skall jag ta mina futtiga tranbär och torka dem för att sedan mala sönder dem till ett hälsopulver. Eller så gör jag som grannfrun Maria och kokar kola. Inuti varje söt kola gömmer hon ett tranbär surt som attan.

3 kommentarer:

 1. Hur gick det med tranbären? Jag har nångång försökt mig på att torka tranbär, men tranbären hade andra planer...de var seglivade o efter otaliga timmar i torkapparat så gav jag upp. Bären vann. De ville inte släppa ifrån sig vätskan o bli torra? Mosa? Hur har du gjort?
  Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte nästan ge upp, men till sist låg de där torra och fnasiga. Jag torkade som sagt i en torkmaskin. Men det tog nästan ett dygn om inte mer. Det som jag dock inte gjorde och som jag läst att man kan göra är att sätta bären i ett durkslag och snabbt doppa ner dem i kokande vatten. Då försvinner bärens vaxskikt och de torkar lättare.

   Radera
  2. Kanske jag vågar prova i år igen då. Jag kan ju testa doppa-i-varmt-vatten metoden så får man se om det ger resultat...om det skulle ta mindre än ett dygn...(skulle minnas att jag hade dom i torkmaskin över två dygn utan att bären torkat ihop). Att pungtera bären har jag också funderat. Blir att experimentera lite tror jag... :)

   Radera