måndag 4 november 2013

Ett avslutat kapitel

Nu är kaninfarmen definitivt avslutad.
Förra helgen slaktade vi de tre kaniner som fanns kvar av vår en gång så storslagna kaninfarm. De flesta kaniner har sålts levande och på slutet gav vi bort de mest tama kaninerna gratis. Det kändes bäst så. Vilket säger en hel del om att kaninslakt och kaninfarm inte var något för oss. 
Jag ville verkligen att allt skulle bort genast. Vädret har fortsättningsvis varit vackert hos oss, vilket gjorde att jag städade alla kaninburar. Det kändes som en mental reningsprocess. Jag städade, sopade och skrapade. Bort med skiten. Kanindyngan och halmen fick bli höstgödning i våra odlingslådor så var även den saken ur världen.

Jag saknar dem inte det minsta. Det är bara skönt att inte titta på dem i sina burar. För som jag skrivit tidigare, jag har svårt med djur i bur. 

När det var klart tog jag itu med alla avgnagda käppar som lämnat efter kaninerna. Stora hopar lite här och där. Skit i hörnen har jag inga problem med, men oreda på tomten eller inne i huset får mig att må dåligt. Kanske all positiv energi liksom fastnar i denna bölla. 

Så jag hämtade vår tredjedels flishack och satte igång. Ja, jag hämtade ju hela grunkan, men en tredjedel ägs av oss, en tredjedel av min bror och en tredjedel av mina föräldrar. Perfekt att man kan köpa tillsammans. Vissa saker behöver man ju inte så ofta. Jag släpade pinnar och körde ner dem i flishacken allt vad tyget höll. Det kändes som ett perfekt avslut.

Hacket strödde jag under våra vinbärsbuskar. Innan jag bredde ut det passade jag på att gödsla med träaska. Perfekt för vinbärsbuskar!

Så inbillar jag mig att jag skapade ett alldeles eget litet kretslopp. Och för kaninerna, ja för dem finns det inte längre något hopp. 15 kommentarer:

 1. Träaska, alltså från vedspisen? Här hos oss blir det ju en massa sånt hela tiden. Finns det flera växter som gillar aska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just sådan aska. Visst är det skönt att man äntligen har ett användningsområde för den! Jag har lärt mig av min morfar att använda aska på vinbärsbuskarna, men även mina jordgubbar mår bra av aska. Kolla t.ex. här http://blog.svd.se/tradgard/2010/06/13/godsla-med-aska-och-grasklipp/

   http://ebbapalandet.blogspot.se/2012/02/anvand-askan.html

   Radera
 2. Det verkar som om det var ett gott beslut och det kan jag verkligen förstå.

  SvaraRadera
 3. Underbart att hacka ner allt till användbar flis! Sen jag skaffade mig en sån maskin har vi slutat åka till sopstationen. Förstår att ni lägger ner kaninfarmen..

  SvaraRadera
 4. Nu är jag inte alltför insatt i det hela, men angående höstgödsling har jag läst (eller tog de upp det på p1?) att det är något man inte bör göra, eftersom så mycket av kvävet går förlorad och mycket av gödslet ändå hinner rinna bort utan att göra nytta till jord eller växter, och det i sin tur leder till onödig övergödning av vattendrag mm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger säkert en hel del i det du säger. Det kväve som finns i dyngan urlakas snabbt och vi gödslar alltid med brunnen dynga i samband med att vi sår. Men eftersom det vi tar ur burarna även innehåller strö, halm, hö e.t.c. sätter vi det redan nu så att det mesta hinner förmultna. Man kunde säga att vi använder det mer till jordförbättring än gödning i detta skede.

   Radera
 5. Varför känns de som du hade ångest över kaninfarmen? Är de övriga människors synpunkter? Vi har jusst skaffat gotlandskaniner o tänker föda upp å sälja till liv och till husbehov? Varför kan du slakta får/ gris som är betydligt intelligentare men ej kanin? Vi funderar på att i framtiden ha kaninerna lösa i stallet tillsammans med fåren, de va väl så man höll de förr i tiden. Också åt de av de idisslarna tappa på marken, så slipper man burar. På sommaren ska vi göra en stor fin utehage med en kulle så de kan gräva o ha de bra. Man kan också he in olika rör i kullen. Lite off topic men Tack för en jättebra bok! Läste ut den direkt jag fick den :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Om du läser fler inlägg om kaniner under fliken med samma namn så kanske det ger dig svar på några av dina frågor.

   Radera
  2. Sitter med mobil o hittar inte fliken du nämner. Ska kolla när jag får tillgång till dator../ Allt gott

   Radera
 6. Men jag saknade lite hur de funkade rent ekonomiskt med alla utgifter på gården med djuren o allt där. Man vill ju kunna dra ner regält på arbetet utanför. Allt gott / Evelina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar tänka som så att vi vill försöka få tillbaka alla utgifter vi sätter. Sår vi och drar upp tomatplantor så säljer vi plantor så att det åtminstone täcker frön, jord och el. Ägg och kycklingar kan säljas för att täcka hönsfoder. Kaniner kan hyras ut för att täcka deras kostnader ...

   Radera
  2. Ok. Plus minud noll då ekonomiskt. Men de är ju så mycket annat man tjänar än pengar, men tyvärr så är vi beroende av pengar,. Fast man klarar sig på mycket mindre än man tror! Ps din pasta sås va super god o enkel. Allt väl/evelina

   Radera
 7. Era odlingslådor, är det en botten på dom? Ska till att odla potatis till sommaren första ggn näm perligen :-).har ni fortfarande en självförsörjnings månad per år eller mer? Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen botten. Bara vanlig jord. I år hade vi inte en självförsörjningsmånad utan en vegetarisk månad. Vi tycker nämligen att vi har blivit ganska duktiga på att självhushålla året om.

   Radera