lördag 2 november 2013

Värmeljusjakten

Jag tycker att vår avfallsförbränningsanläggning Stormossen har tagit ett så trevligt initiativ. De har för lågstadieelever skapat en tävling som går ut på att i tre månaders tid samla så många tomma aluminiumhöljen för värmeljus som möjligt. Den klass som har flest ljus i medeltal per elev vinner en resa med buss för att titta på deras anläggning. Sedan får hela klassen äta pizza och gå på bio.

Yngsta dottern tycker det här är jättespännande och går in för det med liv och lust. Skolan har kopierat upp ett infopapper och det har hon kopierat upp i egna exemplar. På varje lapp skriver hon med en handstil som bara små söta 8-åringar har 'Hej! Vill du hjälpa mig i tävlingen? Sätt dina tomma värmeljus i vår postlåda. Tack!' Lapparna delar hon ut till våra grannar. Hennes storebror har inte en chans. Här gäller det att snabbt muta in sitt revir.

Ps. För du återvinner väl värmeljusens höljen? I metallinsamlingen med dem!

12 kommentarer:

 1. Jepp, självklart hamnar de i metall. Vi har haft värmeljusjakten på mitt jobb, för skolklasser tidigare. Ett väldigt bra initiativ tycker jag :)

  SvaraRadera
 2. Självklart källsorterar vi värmeljusen. De hade en sån tävling på min dotters skola för ett par år sen och vi bad alla vi kände att spara sina värmeljus för att ge till oss. Men de som vann hade gjort avtal med någon restaurang och fick massor av dem varje dag. Ett tips om ni har någon restaurang i närheten ;€

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad fuskigt! Inte många restauranger här i knutarna : ) Berättar det inte åt dottern så att jag förstör hennes insamlingsiver.

   Radera
 3. Jag sorterar självklart!! Dessutom har jag lärt mig att man numera MÅSTE sära på den lilla plattan i botten (som INTE är aluminium) och själva hållaren. Annars tar magneterna även al-pottan och smälter ner pland plåten och då är det inte så mycket nytta med sorteringen av al. Har du hört samma? Kram från EL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag aldrig hört, men om det är så borde man ju absolut få veta det.

   Radera
 4. Vilken bra grej! :D

  /Evelina - Evelinas Ekologiska
  http://evelinasekologiska.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Ja bottenplattam ska pillas bort och inte gå med i återvinningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan lägga den lilla plattan i metallåtervinningen. Den är magnetisk och sorteras ut med magneter från aluminiet (som inte är magnetiskt) vid återvinningen. /EL

   Radera
  2. Ja, nu fick dottern i uppdrag att pilla!

   Radera
 6. Vad härlig tävling. Vi återvinner det hemma hos oss, och den sista kvarvarande stearinet skrapar jag ut och när jag har tillräckligt mycket gjuter jag nya ljus. Bra tidsfördriv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det trodde jag inte man kunde göra. Gör nya stearinljus av ljusstumpar, men trodde inte det gick med värmeljus. Fast lite pilligt måste det ju vara.

   Radera
 7. Och tack till er som meddelat våra barn att de sparar ljus till dem. Åh, vad glada de är. Finns det några fler som vill dela med sig av sina ljusformar så är vårt garage stort : )

  SvaraRadera