lördag 28 december 2013

Ett ägg tack!

Nu har det gått en månad sedan mårdhunden ställde till med kalabalik i hönshuset. En månad sedan tuppen dog. En månad sedan sju hönor till fick sälla sig till änglahönorna. Och en månad sedan vi fick ett endaste ägg.

Sorgens dag resulterade i att hönorna slutade värpa. Visst är det även helt naturligt att de har ett uppehåll i värpningen någon gång mellan oktober-december, men det heter sedan gammalt att man brukar se det första ägget kring midvintersolståndet. Så vi har väntat och väntat. Och väntat.

Men än behagar inget ägg dyka upp. Har de månne fått en skrämselpropp i hålet?

10 kommentarer:

 1. En av mina vänner har upplevt samma fenomen sedan de drabbades av kalabalik i hönshuset tidigare i höstas - total skrämselpropp i hålet. Det verkar vara väldigt känsligt.

  SvaraRadera
 2. Väntar man på något gott, kan man inte vänta för länge! Men ibland undrar man ju!! Lagom till påsk kanske ....
  En fortsatt skön helg önskar EL

  SvaraRadera
 3. Samma här. Inga ägg efter att höken tog en höna. De vill inte heller gå ut.

  SvaraRadera
 4. Våra hade samma problem efter höken som tog en av hönorna i höstas och när de sedan började lägga ägg så pickade de hål i äggen ganska länge men nu efter ruvningsuppehållet har de återgått till det normala. Men våra nya hönor som också ruggade i höstas började värpa igen i slutet av november, värpte några veckor och har nu paus igen! Vi får 0-2 ägg/dag på en flock på 15 hönor, väldigt skumt.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att det är för mörkt ute! Åtminstone här i södra Finland så är det ju så otroligt mörkt hela tiden, hönsen tror säkert att det är november-paus ännu.

  SvaraRadera
 6. Verkar som att skrämsel är effektivt..eller hur man nu vill kalla det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att veta ifall man råkar få för mycket ägg :)

   Radera
 7. Hej ,vi bor i spanien .har 10 unga höns som värpte ett tag å så bara slutade.vi har ljust ca 11-12 tim om dagen nu..en bonde här sa att man skulle doppa hönans huvud i vatten ett par ggr så börjar dom värpa igen.hände något i deras huvud sa han.kan det vara sant.nån som vet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj det lät lite radikalt. Nästan snudd på djurplågeri. Inget vi kommer att testa i alla fall.

   Radera