onsdag 18 december 2013

Mitt klädprojekt "Billigt snygg"

Kolla extremt noga på bilden! Ja, det kanske inte är så lätt för Jenk är så otroligt usel på att fotografera. Men försök. Det här är nämligen den första klänningen jag har sytt själv i hela mitt liv!. För att vara mig är det snudd på ett mirakel. Jag tror banne mig aldrig att något jag sytt tidigare har gått att använda. Jag var alltid den eleven som på textilslöjd bara orkade sticka en vante eller en sock eller som aldrig kom längre än till knapphålen. Ja, jag valde faktiskt i något skede träslöjd istället för textilslöjd.

 Och jag vill påpeka att klänningen är lite skrynklig för att jag i två timmar har suttit och tittat på lågstadiets julfestprogram. Den är alltså i den klassen att man faktiskt vågar visa sig ute i den. Ja, den är till och med så lyckad att dottern själv föreslog att jag skulle ta den på julfest. Inte illa!

Efter att under de senaste åren ha tänkt till kring pengar, mat, boende och kosmetika har turen nu kommit till kläder. Har i mitt sinne startat upp projektet "Billigt snygg". Här är tanken att jag skall fixa snygga kläder billigt. Inte att jag skall se snygg ut på ett billigt sätt. Ni förstår säkert skillnaden. Först ut i projektet är utmaningen "sy en klänning". Det började med att jag hittade en snygg gardin på loppis för 1 € (och nej jag vill inte veta var den har hängt vill ). Jag bad min kompis Tua att hjälpa mig hitta ett busenkelt mönster och så började jag sy. Men enkelt var det minsann inte. Nej, när jag klippt ut enligt storlek 36 så hängde klänningen som ett tält på mig (tyvärr tror jag inte det var jag som är ovanligt smal). Jag har sytt in och sytt in. Och sytt in.

Klänningen går bra att använda, men jag kan tror nog inte klädsömnad är något för mig ... nej nästa utmaning i projektet "Billigt snygg" blir att allt mer tänka loppis! Visst har vi alltid köpt kläder på loppis åt barnen, åtminstone så länge de var små, men till oss själva har det mest blivit nytt. Men nu skall det bli ändring på det. Och bra går det. Jag släpar hem klänningar och koftor på löpande band. För trots att de är begagnade känns de ju nya för mig. Och så intalar jag mig att loppis är precis samma sak som vintage ...

Ibland gäller det att ha bra verktyg till hands. Som vid inköp av snygga, men "nåppiga" tröjor. En varm tröja inhandlades för 2 €. Såg inte så mycket ut för världen där den hängde, men när den fått sig en omgång av "nåppmaskinen" var den jättefin. En perfekt vardagströja. Ja, för jag vill ju känna mig fin hemma också. Förra vintern var det mest långkalsonger och tjock "huppari" (munkjacka) som var min outfit, men jag blev så trött på mig själv. Så nu skall jag försöka hitta billiga, bekväma, fina och varma kläder att sväva omkring i.

Sedan det allra billigaste av allt är ju att tycka om det man redan har. Jag har bara börjat köpa kläder jag tycker väldigt mycket om (ibland misslyckas det förstås), vilket gör att jag vill ha dem år efter år efter år. Här är mitt lilla knep att inte ha fram alla kläderna hela tiden utan jag har en vår/sommar kollektion och en höst/vinter kollektion som jag byter om med i garderoben. Varje år när jag byter blir jag glad när jag får ögonen på gamla godingar. Det känns nästan som nytt varje säsong.

Projektet fortsätter. Jag har kommit så långt att jag inte känner det minsta behov av att springa i klädbutiker längre. Och det är verkligen ett bra resultat.



30 kommentarer:

  1. Åhå, jag har alltid tänkt att det här med säsongsanpassad garderob inte är nåt för mig, men jag börjar inse att på vintern vill jag ändå inte använda mina ljusa eller blom-mönstrade kläder utan mest murrigare färger. Så jag kanske får skaffa mig en säsongslåda och lägga undan... Jag försöker också handla till mig själv på loppis. Vi har sån tur att barnen oftast får ärva sina kläder, det vi köper nytt till dem är underkläder och strumpor bara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa. Idag var jag och grävde i min vinterlåda och hittade en favorittröja som jag glömt. Lycka!

      Radera
  2. Bra gjort! Jag håller på med samma sak. Jag gillar egentligen att gå runt i affärer och göra fynd.Men det har ändrats rejält det här året. Nu för tiden är det antingen fynd på loppis eller enstaka välbehövda, helst ekologiska plagg med kvalité eller hemmagjorda kläder. Det går faktiskt väldigt bra.

    SvaraRadera
  3. Klänningen ser jättefin ut, jag tycker inte att du skall sluta sy. Övning ger färdighet. Använd en gammal uppsprättad klänning som mönster. Mycket hänger på mönstret när man syr. Synd att vi inte bor nästgårds annars hade jag gärna hjälpt
    dig få in snitsen.
    Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med gammal klänning som mönster har jag tänkt vore bra, men alla klänningar med perfekt passform "näns" jag inte sprätta upp. Än ... Jag är glad att du i tanken skulle vilja lära mig. Kram!

      Radera
  4. Åh, "noppmaskinen"! Var, var, var har du hittat den?
    Har letat, men inte lyckats snubbla över någon (bara någon batteridriven skapelse som kändes väldigt onödig).
    //nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte min på Prisma. Den hängde på "garnavdelningen" bredvid stickor och synålar.

      Radera
  5. Var förra veckan med och ordnade en lyckad klädbytarkväll. Den gick ut på att alla deltagare tar med sig ur sin garderob sådant som man tröttnat på, växt ur etc. Alla kläder sätts fram enligt storlek och sen är det bara att börja välja och vraka. Inga pengar är inblandade och ingen räknar hur många plagg man har med sig när man kommer eller när man far hem. Både roligt och ekologiskt!
    /Milli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är några här i byn som pratar om att ordna en klädbytarkväll, men jag är lite tveksam. Har t.ex. märkt att det är svårt att sälja kläder på loppis om det allt för lokalt. När man köper på loppis intygar man ju sig själv att det är "något nytt" man har på sig. Kanske lite svårare om man sett samma tröja på grannen.

      Men större, mera anonyma klädbytarkvällar skulle jag absolut vilja delta i.

      Radera
  6. Härlig känsla när man lyckas med något svårt! Jag var inne på att försöka sy om gamla "tantklänningar" ett tag, men det ligger på is nu.
    Vinter- och sommarkollektion är smart - inte lika trång i garderoben och man får fram "nya" kläder med jämna mellanrum.
    Jag har börjat FÅ en massa fina kläder som andra tröttnat på, inte använder eller som inte passar längre, sedan jag berättat att jag inte har råd att prioritera nya kläder och gärna ärver. Jättekul! Jag tar det jag vill ha och skänker resten vidare. Det innebär också att jag fått en lite annan stil - med mer färg. Själv köper jag mest neutrala basplagg och det kan bli lite trist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. a åh vad kul att få begagnade saker. Jag har en vän som i sin tur verkar ha väldigt snälla vänner (inte jag då tydligen) eftersom hon ofta kommer med vackra vintagekläder på sig och när jag ger henne en komplimang för dem så säger hon ofta att "jag har fått det av en vän/ en vän har köpt det till mig". Mina vänner! Ta lärdom!

      Radera
  7. Det ser ut som om Jenk försöker göra två saker på en gång, alltså fota dej och någonting annat i farten så att säga. Jag tycker du är grymt duktig som fått ihop en klänning. Jag skulle också vilja kunna sy. Jag har ett mönster och ett tyg, det har jag haft sedan våren 2012. Jag fattar inte strecken på mönstret och vågar inte klippa, borde kanske gå kurs. Jag får lust att gå i affärer i skov, jämfört med förr så är det galet lite pengar som går till kläder men alltid kan det gå mindre. För mej är TID problemet just nu. Ebba vill ha fart och fläkt i vagnen, inte sitta stilla i loppis gångarna medan jag gräver i högarna...allt har sin tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte heller jag förstår logiken i att sy. Jag har oerhört svårt för att se vilka mönsterdelar som passar ihop och förstå logiken i att om det skall bli större så måste jag sy så här och om det skall bli mindre så måste jag sy så här ... Till sist så sydde jag. Och provad. Och sprättade. Och sydde. Och provade.

      Radera
  8. Hittade just en härlig nästan oanvänd ylletröja på loppis! Man blir bara så glad - stickning är inte min grej men syr gör jag gärna... när jag har tid. Snygg tunika, var hade du hittat tyget? Kanske du skrev det men såg inte.

    SvaraRadera
  9. Tips: Röda korset har kampanj 2 euro för en plastpåse fylld med kläder - där kan man kanske fynda sånt som man kan sy in och sy om sedan. Mitt drömprojekt men pga tidsbrist (internet-beroende är en tidstjuv!) så lär det aldrig bli något av det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag orkar aldrig med de där påsdagarna. För mycket att gräva i. Tycker överlag inte om att gräva. Vill att mina loppisfynd skall hänga fint på en galge så att jag kan fantisera om att jag ser det i en exklusiv boutique! : )

      Radera
  10. Sy gärna mer, och visa upp! Kanske t.o.m. jag jag kan få inspiration och börja sy :) Och tipsa gärna om bra "recept" på kreationerna :)
    Skulle själv verkligen vilja komma igång med, och bli bättre på (typ lära mig...) att sy... Kunna åstadkomma kreationer som din klänning eller Lantlollornas kjolar som är sååå fina... www.lantlollorna.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk om jag kunde komma till det skedet att jag kunde tipsa om syrecept. Det skulle vara något. Och lantlollorna kände jag inte till. Vad kul!

      Radera
  11. Tycker din klänning blev jättefin!
    Vi hade under en period klädbytarträffar i vänkretsen - alla rensade i sina garderober och så möttes vi hemma hos någon av vännerna på eftermiddagen och fyndade. Sen vidtog middag med vin och goda samtal. Och de kläder som blev över åkte till Emmaus.
    Jag rensar med jämna mellanrum i mina garderober (ja, jag har två säsongsgarderober) och försöker hålla principen "en in, en ut".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se tidigare svar om klädbytarträff. Kanske jag borde omvärdera mina åsikter där. Ja, jag blir faktiskt riktigt sugen. Kanske det är vinet. Nej, jag tycker ju inte om vin så det är säkert samtalen.

      Och en in, en ut. Har tänkt det länge, men när det gäller kläder vill jag ha ... MYCKET!

      Radera
  12. Att fynda kläder på loppis är ju bara roligt. Fastän det kan vara lite svårt ibland om man är ute efter att hitta något speciellt. Nuförtiden söker jag alltid först på loppis innan jag köper nytt från butiken. Lycka till med fyndandet på loppis!

    SvaraRadera
  13. Wow! Vad duktig du är!!! Förstår att dottern tyckte du skulle ha den på dig. Önskar dig en riktigt fin jul! Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. För det kan väl inte vara så att dottern ser dåligt ...

      Radera
  14. Inspirerande inlägg. De flesta DIY inlägg skrivs ju av sånna som faktiskt kan sy, vilket jag inte kan, vilket således leder till att man blir mer avskräckt än inspirerad. Så kul med att inlägg från en som inte kan. :) Ett eko tipsade om din blogg. Mycket rolig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja sy det kan jag inte. Kul att du såg det som ett stort plus. Sträcker på mig lite extra faktiskt. Men om sanningen skall fram så ligger jag i soffan när jag skriver det här.

      Radera
  15. :) på samma sätt som våra tvålerier så går vi helt i likadanna tankar, igen. Jag har bara för någon dag sedan gjort beslutet att söka kläder från loppis. :) Jag köper i och för sig kläder överlag vääääldigt sällan, men hittade "nya" julfest tunika från loppis senast lite av en slump. Jag brukar inte orka ta mig tid att titta på kläder, mycket annat hittar jag dock alltid att släpa hem från loppis...men nu är det klädernas tur! Sy är inte min starka sida, men brukar ändå inte kunna hålla mig, så kanske även jag skulle... :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.