söndag 22 december 2013

Stora rökaredagen

Idag är det dags att röka vårt kött inför julen. Vädret ger oss inte direkt någon julstämning. Regn och rusk. Rökdoften lyckas inte sprida sig över backen. Tidigare år har vi rökt fårfioler och julskinka + en liten kalkonfilé som blev helt ok. I år har vi sparat en hel kalkon till årets stora rökaredag. Det är de enda vi röker i år. Men blir den bra så har vi å andra sidan rökt kalkon så det räcker och blir över. 
Kalkonen har vi låtit ligga 2 ½ dag i saltlag. Det är alltid så knepigt det här med saltningen tycker vi. Att få den perfekta sältan. Något år har vi sprutat in salt i köttet. Det är lika svårt. Resultatet har blivit ganska ojämnt. 

Kalkonen har vi sedan gnidit in med honung och svartpeppar. Och röken? Ja, den består av enris. Vi tycker själva att det är bäddat för succé. Återkommer efter smakprovet. 



1 kommentar:

  1. Låter jättegott! Skulle själva ha kallrökt laxöring, men hann inte med, får bli om någon vecka istället.
    Monzan

    SvaraRadera