tisdag 10 december 2013

Tips till kolakoket

Vi är säkert många som kokar kola inför julen. Inget att orda om det förutom att det är gott, gott, gott.

Det jag i stället tänkte tipsa om är att under hela året förbereda sig inför det som komma skall. I vår matlagning använder vi nästan enbart vanlig grädde (vispgrädde). Jag tycker det på något vis känns mera rejält än matlagningsgrädde. Problemet med den vanliga grädden är ju att den inte håller lika länge och att det ibland är svårt att planera hur mycket man behöver. Speciellt inför kalas lagrar man upp med grädde i stora lass, i fall om ...

Det jag då under året har gjort är att alltid när grädden har passerat sitt bäst före datum och jag inte kommer att använda den i matlagningen slänger den i frysen. Frysen har alltså huserat en hel del frysta gräddburkar. Denna grädde tror jag inte går att vispa igen, men den är utmärkt i matlagning. Problemet här igen är att vara en sådan hejare på planering att grädden är tinad när såsen skall kokas. Funkar inte hos oss.

Men till kolakok är den perfekt. Det är ju sällan man kommer på att man skall koka kola bums! Så upp med burkarna, låt dem tina och koka kola av brinnkära livet.

Ps. funkar även med vaniljvisp ...

5 kommentarer:

 1. Fryser också in överbliven grädde, men i isfack. När bitarna är genomfrysta häller jag över i en burk. Praktiskt att ha när man vill runda av en sås eller gryta! Gör även så med vin! // Evelina

  SvaraRadera
 2. Att frysa i islådan gör jag med. Det är perfekt för då tar jag bara så många tärningar jag behöver direkt från frysen och behöver inte tänka på att det ska komnas ihåg att tina först ;)

  SvaraRadera
 3. Ja, det där kunde ju till och med funka hos oss. Om inte allt går åt till kola förstås ...

  SvaraRadera
 4. Det går alldeles utmärkt att vispa grädde som varit fryst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad bra! Det där var ju viktigaste av allt att lära sig. Tänk vad fel man kan tro om saker och ting utan att någon gång har provat.

   Radera