onsdag 11 december 2013

Var min farmor smygnazist?

Jag blir så oerhört trött. På människor som orkar "jåma" om helt triviala saker. Människor som skall måla fan på väggen för precis allt. Som gör saker till problem som de egentligen inte är. Människor som inte inser att deras energi kunde göra mycket större nytta på något annat sätt. Och att världen skulle vara lite trevligare om de kunde knipa käft.

Ta nu t.ex. artikeln i Expressen om skolan som inför förbud mot tomtar i luciatåg, eftersom de i år önskar sig ett traditionellt luciatåg med enbart lucia, tärnor och stjärngossar. Och pappan som vill belysa det dumma med det här för att sedan i nästa andetag meddela att "hans son tänker inte gå klädd i någon klänning". Hups, det blev liksom lite fel där ... Lite dålig stämning kanske ...

Eller det faktum att någon förbjudit pepparkaksgubbar i luciatåg eftersom det skymfar mörkhyade. Men kom igen! Det är ett bakverk. Och när vi en gång är inne på bakverk ... för några veckor sedan var det ramaskri om att våra julstjärnor (jultårtor) såg ut som svastikor och kunde symbolisera nazismen. När jag var liten bakades de första julstjärnorna alltid till min födelsedag. Mina barn tycker de är jättegoda. Min farmor gjorde till och med egen deg till sina jultårtor. Vi är ett förtappat släkte ...

Och så fortsätter jag att tänka på luciatåget och konstaterar att nu är guldstjärnor också på många håll förbjudna. Både på stjärngossarnas käppar och hattar. Är det månne för att det kan förknippas med judestjärnor? Är det månne så att luciatågen uppstod efter andra världskriget? Att någon satt och tänkte (kanske en smygnazist) att nej, nu skall vi minsann sprida vårt antisemitiska budskap genom att låta små barn springa omkring med stjärnor på käppar! Borde man inte på samma gång ta bort stjärnan som pepparkaksform? Bara sprida kärlek och bjuda på hjärtan.

Jag tycker visst att rasism och segregering skall motarbetas. Att våra älskade negerkyssar idag heter chokladkyssar är förståeligt, men ibland går det faktiskt för långt. För jag skulle inte tro att alla som ropar sig hesa för förbud mot pepparkaksgubbar, guldstjärnor och jultårtor står och tar emot flyktingar med öppna armar, betalar in pengar till utlandshjälpen eller kör matleveranser till behövande. Skärp er!

Ja, det var väl ungefär vad jag tycker ...

19 kommentarer:

 1. Kan hålla med dig om att det är mycket trams och man borde fokusera på väsentligheter. Och egentligen undrar jag varför man har denna kukluxklanklädda tillställning i skolan över huvudtaget?!

  SvaraRadera
 2. Mycket bra sagt!!!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet, Maria.
  Har du någonsin funderat på att börja skriva en kolumn i någon dagstidning? Det skulle passa dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara sitter och väntar att någon spännande tidning skall höra av sig : )

   Jag har faktiskt precis avslutat ett uppdrag som krönikör i en finlandssvensk tidning som heter Kuriren. Två år höll jag på och det var väldigt givande. Fast det är lite skillnad att skriva på "beställning" eller att skriva "när andan faller på". Men jo, det passade mig rätt väl faktiskt.

   Radera
 4. Förbud, förbud och åter förbud. Det som var ok igår kan vara kränkande och förbjudet i morgon. Vi ska lyda blint likt boskap och inte ifrågasätta de direktiv politiker och myndigheter ger oss.

  Här är lite humor i ämnet:
  http://i.cubeupload.com/TIs2uZ.jpg

  Snart förbjuder de säkert pepparkakorna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För säkerhets skull bakade vi pepparkakor igår. Stjärnor.

   Radera
 5. jag tror det är ett större problem att tidningarna lyfter fram såna där konstiga kommentarer och åsikter. Folk har säkert i alla tider haft underliga idéer, men man behöver ju inte göra det till en nyhet ändå, speciellt som det knappast är mer än ett fåtal som ens förknippar jultårtor med svastikor eller tycker att man skall förbjuda pepparkaksgubbar av den anledning du nämnde. (Sen är det en annan sak att vissa dagis haft bara mörkhyade att spela pepparkaksgubbar... Det är en anledning att bli mer upprörd, än att bli upprörd av själva pepparkaksgubben tycker jag ). Det känns som att tidningarna lever på att spä på fördomar och hat mellan grupper, dom kanske säljer mer exemplar om dom har såna där konstiga nyheter med för folk blir så upprörda att dom bara måste läsa fortsättningen eller skriva insändare?

  Jag hade ingen aning om att en del hade förbjudit guldstjärnor, och om dom har det är det ju nog nån slags felriktad välgärning, precis som det att förbjuda psalmer i skolorna oftast sker av sekulariserade nordbor, inte av muslimer eller andra minoriteter i våra länder som oftast inte har nåt problem med psalmer eller guldstjärnor eller vad det nu är. Det är oftast helt "vanliga" nordbor som står för dom där förbuden, ibland av nån slags missriktad vänlighet tror jag. Som totalt slår bakut, för det spär ju bara på fördomarna mot dom mänskor som man låtsades respektera genom förbuden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad bra skrivet Ninette! Håller helt med. Sensationsjournalistik är många gånger väldigt smutsig.

   Radera
 6. Bra skrivet, och jag håller med dig :) Ibland blir man bara lite TRÖTT!

  SvaraRadera
 7. Jamen visst blir man bara så trött ibland! Som i kalle ankas jul,att ta bort de mörka leksaksfigurerna är väl mer diskriminerat,eller?De får ju inte va med längre,bara de vita..Bra skrivet!

  SvaraRadera
 8. Kan bara hålla med Maria!

  Kunde inte låta bli att skriva om det i min blogg också.. men det jag förvånas mest över är hur budskapen i våra traditionsfiranden försvinner. Som Bondjäntan skriver - varför firar vi överhuvudtaget lucia i skolan? Ja, varför??

  Får barnen i skolan ens lära sig budskapet och historian?! Nej, oftast inte faktiskt och DET är för mig mer skrämmande än huruvida det används guldstjärnor, strutar, klänningar, pepparkaksgubbar, tomtar eller grisar.

  Läs om budskapet och sprid detta först - låt sen ungarna tolka och göra sitt eget luciatåg utefter den kunskap de fått - tycker jag! Låt dem inte bara stå där för vår skull, för att vi vuxna ska få en dos julstämning så att vi orkar fortsätta hetsen.

  Låt oss också naturligtvis gå loss i alla julstjärnor, kakor och godisar som vi har som tradition, sprida och glädjas och framförallt visa varandra tolerans och kärlek, är det inte detta just denna tid handlar om? Låt oss heller inte glömma att ta del av andra religioners- och kulturers traditioner, nog så viktigt det också tycker jag.

  Ha det gott! God Jul :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad bra skrivet! Speciellt första meningen, ha ha. Tyckte speciellt mycket om tanken att de skulle få sätta ihop sitt eget luciatåg. Undrar hur det skulle se ut : )

   Radera
 9. Hej..

  Jag håller med, det har gått alldelers för långt med alla förbud och vinklingar till att allt är rasistiskt, ta bara det där för några år sen när det blev prat om att man var rasist om man hade Svenska flaggan uppe ! ! ! ! då gick jag iväg och köpte två extra fasadflaggor och satte upp dem....
  Jag tror nog att det sitter folk och skrattar i mjugg, det är folk som letar efter allt som kan tolkar som "rasistiskt" får ut det i media på olika sätt och kollar hur det "präktiga och korrekta" Sverige beter sig, vilka förbud dom kommer att införa nu.... för jag vill inte tro att allt detta är allvarligt menat, det får inte vara så, blir så less.... kom ihåg när glassen 88:an skulle byta namn för det kunde tolkas som HH !! !! ni hör väl...

  God Jul.... hoppas att jag får se många Lucior, tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar och Tomtar i tågen...

  (vi kanske ska förbjuda Tomten! Ni vet "tomtar på loftet" folk kan ju ta illa vid sig..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltså många som kallar sig anti-rasister som i själva verket är rasister, men vill framstå som nåt annat. Ibland är det just rastistiska personer som SD anhängare eller sannfinländare som "läcker" sånt där som det där som du beskriver. Det ligger i rasisternas intresse att tidningarna skriver om sånt här, så att vanligt folk som just du kanske är reagerar som du gör och blir upprörda. Genom att bli såhär upprörd så spelar man rasisterna i händerna. Vill man motarbeta rasismen så lönar det sig att alltid fundera efter varifrån "nyheten" kommer, vilken är källan, vad ligger bakom. Ibland är det inte alls "PK-maffian" som står bakom såna här nyheter, utan i själva verket rena rama rasister (läs senaste skandalen om SDpolitikerna och avpixlat om du vill veta mer om hur det funkar)

   Radera
  2. Vet du Ninette, jag har aldrig sett det från det där perspektivet och det låter ju väldigt vettigt. Intressant! Tack för att du vidgade mitt perspektiv.

   Radera
 10. I dagens borgåblad 13.12.13 stod det såhär:
  "Luciatåget på min kompis dotters dagis blev så rädda för fotoblixtarna så tåget imploderade och sjönk ihop i en hög av tårar och urin. Sött."

  Sagt av Mark Levengood. :)

  I Borgå får vi inte mera ta foton på julfester. Har inte så mycket med pepparkakor att göra mera med förbud. Jag är som Snusmumriken, vi gillar inte förbud.
  Idag skall jag till Sverige där Lucia firas big time. Roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ni inte fotografera? Ja, det är ju i och för sig helt förståeligt, eftersom det idag behövs tillstånd för att få fotografera barn och man aldrig vet vart det hamnar. Men ändå ... Imorgon skall vi på julfest. Bäst att fotografera lite extra. Så länge man får.

   Radera
 11. såg den här artikeln och kom att tänka på det här inlägget: http://www.dn.se/ledare/krankta-lucia/
  Det jag tänker är att ofta är dom där uttalandena, dom där som snackar om lättkränkta folk, i själva verket uttalanden från lite skumma folk som ofta har exkluderande och rasistiska tendenser själva.

  @ anonym som tycker det är upprörande att man tar bort mörka figurer från Kalle Ankas jul - dom mörka figurerna du syftar på är rastiska återgivningar, och bidrar till rasism. Att ta bort dom är bättre än att ha dom kvar. Ännu bättre skulle såklart vara att det var lite mer mångfald på figurerna i alla dom små filmerna (lite fler mörkhyade askungar t ex??), men i brist på det så är det bra att dom tar bort ren rasism tycker jag, så fortsätter man inte och sprider samma fördomar som ens föräldrar och tidigare generationer.

  SvaraRadera