onsdag 1 januari 2014

Årets som gick

Så har ett år blivit historia. Och man kan undra vad som egentligen hände under året som gick. På Flemmingsbacken var 2013 året när
Vi köpte mera skog. 2013 var även året när vi avverkade i egen skog och fick känna att vi både kunde bygga saker av eget virke (bräda om uthuset, lägga nytt tak, bygga bord och bänkar ...) och värma upp huset med egen ved. En speciell känsla.

Jag lärde mig att göra egen tvål. Som snabbt följdes av egen schampootvål. Tillsammans med egengjord deodorant och egen bivaxsalva som används från allt till nattcreme till borttagning av mascara har vi klivit ett stort steg bort från kemikalieträsket.


Året 2013 kommer jag själv att komma ihåg som året då jag grubblade ganska mycket. På livet. I början av året var jag ovanligt rastlös och smått nedstämd. Jag läste massor. Sedan började livsandarna vakna och tankarna flyga fritt. En del nya idéer föddes och en känsla av att jag bara skall vänta. Att det snart kommer att hända något. Att detta något kommer att ske 2014. Spännande!

Vi hade en spektakulär översvämning. För första gången i våra liv var jag tvungen att fly undan vattenmassorna. I TV fick vi även stoltsera.
Året 2013 var året då kycklingarna gjorde sin entré på Flemmingsbacken. Visst hade vi fått kycklingar redan året innan, men bara fyra stycken. Därför kändes ökningen till 30 stycken enorm. Tyvärr gick många av kycklingarna en brutal död till mötes i och med våra två besök av mårdhundar. Dessutom visade det sig finnas en hel del tuppar bland kycklingarna. Men summa summarum, förra vintern bodde 9 hönor och 1 tupp i vårt hönshus. I år huserar 15 hönor och 3 tuppar hos oss, så lite går det framåt trots våra bakslag.

Vi prövade på att "tänka stort" när det gällde odling. Ett rejält morotsland fick vi till. Och bra växte det. För tillfället ser morötterna i vår jordkällare ut att räcka långt in på våren/försommaren och de är i prima skick. Vår självhushållning tog sig härmed ett stort kliv framåt. Under sommaren som kommer skall vi absolut pröva nya grödor.

2013 har handlat mycket om kaniner. Kaninungar i mängd och massor, den första kaninslakten, kanin på tallriken, sommarkaniner till uthyrning, kanintankar och kaniner till salu. Tack och hej! Kaniner var inget för oss. Vi är glada över alla som ville ta över våra kaniner. Det kändes verkligen som att de fick ett bra hem hos er alla.

Ja, något av det största som hände under 2013 var väl att Jenk bytte sitt skrivbordsjobb till att bli biodlare. Hela våren, sommaren och hösten gick åt till att sköta bin, bygga upp bigårdarna, fixa etiketter, göra hemsida, odla drottningar, smaka på pollen, drömma, tappa honung, ordna honungskvällar och kurera bistick.

Biodlingen är definitivt en av 2013:s grejer.

Och så har vi ju byggt och renoverat en del. Ett "café", ett nytt sovrum, en port, ett nytt tak, en ny fasad och fina festrummet på uthusvinden är årets avslutade byggprojekt. Ett annat projekt har just påbörjats, men det avslöjar jag senare.
Istället för att i år utmana oss med en självförsörjningsmånad beslöt vi oss för att ta en vegetarisk månad i syfte att hitta nya vegetariska recept. Resultatet blev lyckat och idag äter vi enligt principen två dagar vegetariskt-en dag kött-två dagar vegetariskt-en dag kött.

Slutet av år 2013 gick mycket i fylleriets tecken. Jag fyllde 40 och fick några ljuslyktor, några bänkar, några bord och en festlokal av min man. Vi kan säga så här att slutet av året för mig gick åt att 40-årskrisa och för Jenk gick tiden åt till att bygga.

Och livet det gick, varje dag på Flemmingsbacken. Vad skönt med nytt år, med fler dagar och med ännu mer liv.

Tack, alla ni som följt med oss under det gångna året. Hoppas ni vill vara med oss ett år till. 32 kommentarer:

 1. God fortsättning, det ska bli spännande att följa er under detta år!
  Helena.

  SvaraRadera
 2. Hej, kul att fått lära känna er genom denna blogg. Vi bor på Åland och har liknande tankar som er jungfrun heter vi på FB. Min väninna har också en fantastisk blogg som du kan titta in på om du vill Queen of kammeborn. Hoppas ni får ett fint¨år vi på Jungfrun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Alltid kul med tips på nya bloggar

   Radera
 3. Gott nytt år till er och tack för trevliga blogginlägg under 2013.

  SvaraRadera
 4. ...God fortsättning och tack för alla inlägg under 2013...ser fram emot 2014...

  SvaraRadera
 5. Har nyligen hittat hit men ser fram emot det som följer.

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på 2014! Jag ser fram emot att få fortsätta att följa dina 'öden och äventyr' på Flemmingsbacken! // Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra namn på en bok det skulle vara : )

   Radera
 7. Kristina i Varberg3 januari 2014 08:45

  God fortsättning på det nya året med allt spännande det kommer att innebära. Självfallet kommer jag också fortsättningsvis följa er härliga blogg, den har inspirerat mig väldigt mycket... TACK,TACK från lilla Varberg i Sverige

  SvaraRadera
 8. Intressant blogg! Och roligt att se trädkramarbilden - har en nästan likadan på min bild, syns t.ex i bildspelet på sajten till höger.

  SvaraRadera
 9. En av alla spännande saker som hände mig 2013 va ju att jag hittade hit :D ser fram emot nästa år oxå
  Men jag har en fråga angående den hemmagjorda tvålen o schampot. Jag letar efter nått väldigt milt o som inte är uttorkande för hårbottnen, därför kollar jag en hel del på sånna schampon som du gjort, men jag undrar om det i slutändan verkligen blir så milt eftersom det ju är lut i? Det låter ju nästan giftigt :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har atopisk hud och visserligen har inte eksemen helt försvunnit med tvålen, men de har absolut inte blivit fler. Så jag är jättenöjd med den. Luten försvinner ju med tiden o därför ska man alltid låta tvålen mogna. Lut tror jag det är i de flesta fasta tvålar eller?

   Kan du inte prova att tvätta håret med ägg?

   Radera
  2. jag testade faktiskt ägg idag o det va lite konstigt, men väldigt mkt bättre än jag trodde. ska göra det lite fler gånger, men kan hända att det är lite komplicerat i längden..
   Men jag tänkte att jag skulle vilja testa hur sånt hemmagjord schampo, men jag vill inte köpa alla ingredienser o sätta mig in i hur jag ska göra innan jag testat hur det funkar på mig. jag skulle inte kunna få köpa en tvål av dig för o testa? :)

   Radera
  3. Det skulle du gärna få göra, men jag har faktiskt ingen på lager. Har varit lite lat med att göra hårtvål, borde verkligen ta mig i kragen. Men då tar det ju en månad innan den är klar att använda. Kör med ägg för tillfället. Men du ... det är inte krångligt. Kanske ni är fler som kan dela på ingredienserna?

   Radera
 10. Gott nytt år Maria! Ps. Honungsetiketten är ju alldeles vrålsnygg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blev de! Kajsa Nilsson är fenomenal!

   Radera
 11. Tipsa gärna om vegetariska maträtter. Tycker att jag bara gör samma hela tiden, skulle behöva lite nya tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska göra mitt bästa, men skulle behöva lite inspiration själv då o då

   Radera
 12. Du får gärna kika in på min blogg för lite vegetariska tips. Mina favoriter är veg lasagne, wok, böngryta, linssoppa och flera andra goda soppor, halloumi med ugnsrostade grönsaker mm Finns så mycket god mat ;)

  SvaraRadera
 13. Underbart! Jag är 20 år och har flyttat ut på landet för några månader sen. Jag har planer på att skaffa höns och börja odla en massa olika saker i trädgården i vår. Hos er hittar jag massa inspiration!
  Följ gärna med på min resa här: ettlitetkollektiv.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra Hanna! Lycka till på din spännande resa. Naturligtvis skall jag följa med. Det skall bli en ära.

   Radera
 14. Ni verkar ha haft ett riktigt bra 2013, hoppas 2014 blir lika bra! //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, det tror vi allt och kör på för fullt

   Radera
 15. Nu är det ganska exakt 1½ år sedan som tankarna om ett förändrat liv började gro hos mig och min sambo. Vi började ifrågasätta den massiva djurindustri som idag finns, den stressiga vardagen där vi knappt har tid för varandra och barnen och framförallt den ekonomiska stress över prylar och ting. Vi började längta efter att själva styra vår ekonomi, få mer tid över för varandra och själva utforma vår livsstil.
  I april fick jag din bok på min födelsedag och vi insåg att vår dröm faktiskt var genomförbar och inte så långt bort som vi först trott. Vi letar efter drömgården sedan ett år men ännu inte funnit den. Först då kommer vi att kunna börja på riktigt och fullt ut men nu gör vi så gott vi kan med de förutsättningar vi har idag.

  Tusen tack för allt du gett oss!
  God fortsättning =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, oj vad genomförbar den är! Och vad glad jag blir över att du skriver och berättar det här för mig. Ibland kan jag bli rädd att folk tror att vi är självhushållningsgurun som vet allt och som alltid har känt att det här är naturligt. Men ack nej. Även vi har bott i lägenhet i stan, med micro och pizza ur frysdisken!

   Lycka till med era drömmar och hoppas huset dyker upp snart!

   Radera